Kişisel Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

Gelir ve giderlerin hesaplanması ve tasarruf etme, harcama alışkanlıklarını öngörme, yatırım yapma işlemine bütçe planlama denir.
Kişisel Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?  | encazip
Bütçenin düzenli olarak takip edilmesi, acil durum fonlarının oluşturulması mali durum açısından önemlidir. Finansal okuryazarlık becerisinin en temel adımı da yine bütçe planlamadır.

Kişisel Harcama Planı Nedir?

Kişisel mali disiplinin güçlendirilmesini sağlayan kişisel harcama planı, gelir ve giderlerin düzenlenmesi, finansal hedeflere ulaşılması ve bütçenin dengelenmesini sağlayan bir planlama yöntemidir. Kişisel harcama planları ile harcamalar kategorize edilir, dönemsel olarak tasarruf oranı belirlenir ve yatırım hedefleri oluşturulur.

Kişisel Bütçe Yönetimi Nedir?

Mali durumun kontrol altında tutulması için gelir ve giderlerin düzenlenmesi sürecine kişisel bütçe yönetimi denir. Bu süreç tasarrufun nasıl edildiği, borçların nasıl yönetildiği, finansal hedeflere nasıl ulaşıldığı ve harcamaların kontrol altına alınmasıyla ilgilidir. Bütçe planlaması ve düzenli takipler bu sürecin iyi yönetilmesi için önemlidir.

Kişisel Bütçe Planlama Ne İşe Yarar?

Kişisel bütçe planlaması, borçları yönetmeyi, finansal hedefler belirtmeyi e harcamaları kontrol altında tutmayı hedefler. Aynı zamanda kişisel bütçe planlaması, gelir ve giderlerin para biriktirme yöntemleri kullanarak yapılmasıdır.

Aylık Bütçe Planlaması Ne İşe Yarar?

Kişisel finans yönetimi ya da aylık kişisel bütçe programı oluşturma, ileriye yönelik yatırım ve satın alım hedeflerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Mevcut kazancın tamamının tüketime kullanılması, ileriye yönelik maddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Kişisel bütçe planlama ise kişisel ihtiyaçların maksimum bütçe verimliliği ile giderilmesini ve yatırım için bütçe ayrılmasını mümkün kılar.

Bütçe Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

Kişisel bütçe planlamasının aşamalarından ilki, gelir ve giderlerin belirlenmesidir. Harcama alışkanlıklarının analiz edilmesi ikinci aşamadır. Harcama alışkanlıkları giderlerin doğru hesaplanması için önemlidir. Bütçe oluşturulduktan sonraki aşama acil durum fonu oluşturma ve borç yönetimi aşamaları gelmektedir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra bütçe takip edilmeli ve finansal hedefler belirlenmelidir.

Bütçe Yaparken Dikkat Etmemiz Gereken Altın Kural Nedir?

Genel kabul, bütçe yaparken 70-10-20 kuralının altın niteliğinde olduğu yönündedir. 70-10-20 kuralında temel ihtiyaçlar eksiksiz karşılanırken keyfi harcamalar minimumda tutulur. Gelirin %20’sinin birikime ayrılması ise acil nakit ihtiyaçlarının sorunsuz bir şekilde giderilmesini sağlar.

50-30-20 Kuralı Nedir?

50-30-20 kuralı, kişisel finans yönetimi ve bütçe planlaması için kullanılan bir kuraldır. Geliri doğru şekilde yönetmek ve finansal sağlığı korumak için kullanılan bu kuralda, aylık gelirin %20'si tasarruf ve borç ödemelerine ayrılır, %30'u kişisel harcamalara, %50'si zorunlu harcamalara ayrılır.

70-10-20 Kuralı Nedir?

70-10-20 kuralı, kişisel bütçe yönetimi yapılırken harcama oranlarının belirlenmesini sağlar. Bu kurala göre gelir dağılımının şu şekilde yapılması gerekir.

  • Gelirin %70’inin ihtiyaçlara ayrılması gerekir.
  • Gelirin %10’unun özel harcamalara ve isteklere harcanması gerekir.
  • Gelirin %20’sinin birikime ayrılması önerilir.

50-30-20 ve 70-10-20 Kuralları Arasındaki Farklar Nelerdir?

50-30-20 kuralı ile 70-10-20 kuralı esasen kişisel harcama planı yapılırken dikkate alınabilecek kurallardır. Bu iki kuralın birbirinden farkı, özel harcamalara ve isteklere ayrılan bütçenin 50-30-20 kuralında daha fazla olmasıdır. 70-10-20 kuralı düşük gelir için kullanılırken 50-30-20 yüksek gelir için kullanılır.

Aylık Gelirin Yüzde Kaçı Tasarruf Edilmeli?

Kişisel bütçe programı yapılırken aylık gelirin ortalama %20’sinin tasarruf edilmesi önerilir. Bu birikim, ileriye yönelik acil durumlar için bir finansman oluşturulmasına olanak sağlar.

İlgili İçerikler

3 Ağustos 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi