Finansal Okuryazarlık Ne İşe Yarar?
Finansal okuryazarlık, bütçenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini, doğru zamanda doğru yatırımların yapılmasını ve bu sayede gelirin artırılmasını sağlar. Toplumdaki finansal okuryazar oranının artması, ekonomik kalkınmayı da destekler.
Finansal Okuryazarlık İçin Planlama Nasıl Yapılır?
Planlama için gelir ve giderlerin yazarak takip edilmesi, aylık bir bütçe planlaması yapılması gerekir. Mali durumun farkında olarak yapılmayan planlamalar, kontrolsüz kararlar verilmesine sebep olur. Planlama yapmak için aylık harcama kalemleri belirlenir ve bu kalemler için ayrılacak bütçe hesaplanır. Ay boyunca yapılacak harcamaların ve elde edilecek gelirlerin not edilmesi de planlamaya dahil edilir.
Finansal Okuryazarlığın Unsurları Nelerdir?
Finansal okuryazarlık eğitimi verilirken 3 temel unsura değinilir. Finansal okuryazarlığın unsurları şunlardır.
- Bilgi: Bireylerin bütçe, tasarruf, yatırım, enflasyon, risk, getiri, vade, borç gibi kavramlara bilgi olarak hakim olmasına denir.
- Finansal Tutum: Bireylerin tüketim alışkanlıklarını iyileştirmelerine, parayı idareli kullanmalarına ve birikim ağırlıklı hareket etmelerine denir.
- Finansal Davranış: Bireylerin daha dikkatli alışveriş yapmaları, borç, kredi ve varlıklarını yönetebilmeleri ve gerek kısa süreli gerekse de uzun süreli yatırım yapmalarıdır.
Finansal Okuryazarlık Seviyesinin Önemi Nedir?
Finansal okuryazarlık seviyesi hem bireyin kendisi hem de genel toplum ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Birey, okuryazarlık becerisi ile kişisel harcama, tasarruf ve yatırımlarını kontrol altında tutar. Toplumda finansal okuryazarlığın oranının artması ise bireylerin yaptığı tasarruf ve yatırımla ülke ekonomisini iyileşmesini sağlar.
Finansal Okuryazarlık Seviyemizi Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?
Finansal okuryazarlık bütçenin yönetilmesi, gelir ve giderlerin kontrol altında tutulması süreçlerini kapsar. Yapılan yatırımlardaki risklerin farkında olunması, risk yönetimi gibi detaylar da finansal okuryazarlıkla elde edilir. Finansal okuryazarlık kursu, finansal bilgilerin pekişmesini sağlar. Kapsamlı bir şekilde hazırlamış olduğumuz “Yatırım Nedir?” içeriğimizin okunması da finansal yetkinliğin geliştirilmesini sağlar.
Finansal Okuryazarlık Gelişmeleri Nasıl Takip Edilmeli?
Finansal gelişmelerin takip edilmesi mali planlamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Gelişme takibi ile yatırım hedefleri belirlenebilir, enflasyon odaklı çözümler üretilebilir. Harcamaların ve yatırımların yönü belirlenirken güncel ekonomik gelişmelere ve verilere bakılır. Finansal gelişmeleri takip etmek ve terimlere hakimiyet kazanmak için EnCazip “Bilgi Merkezi” takip edilebilir.
Temel Finansal Terimler Nelerdir?
Finansal terimler finansal okuryazarlık bölümü ile ilgisi olanların mutlaka hakim olmaları gereken terimlerdir. Finansal yaşamda sık sık yer edinen bu terimler, sağlam bir finansal bilgi temeli atmak isteyen kişiler açısından oldukça önemlidir. Mevduat, temettü, sepet kur gibi kavramları finansal terimlere örnek olarak vermek mümkündür.
Finansal Okuryazar Olmak İsteyen Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
Finansal okuryazar olmak isteyen kişilerin aylık ya da periyodik planlama yapmaları, güncel gelişmeleri takip etmeleri ve literatür terimlerine hakim olmaları gerekir. Özellikle güncel gelişmeler, yapılacak yatırım, tasarruf ve harcamaların yönünü belirlemeleri nedeniyle oldukça önemlidir.