Faktoring Nedir?

Faktoring, vadeli bir alacağın temlik yöntemiyle faktoring şirketine devredilmesidir. Temlik, bir malın mülkiyetinin mala dair bütün haklarla birlikte karşı tarafa devredilmesine verilen isimdir.
Faktoring Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Faktoring ile üç ayrı finansal hizmet bir arada sunulur. Bu hizmetler alacağın tahsili ve yönetimi, ödeme alamama riskine karşı garanti ve finansman şeklinde örneklendirilebilir.

Faktoring Nasıl Yapılır?

Faktoring yapılırken firma, bir mal ve hizmetten doğan hak ve alacaklarını faktoring firmasına devreder. Faktoring firması, söz konusu mal ve hizmet hakkında inceleme gerçekleştirdikten sonra sayıcıyla teklifte bulunur. Sunulan teklifte hizmet karşılığı talep edilen komisyon ve ücret bilgileri yer alır.

Kimler Faktoring Yapabilir?

Gerçek ya da tüzel kişi olması fark etmeksizin ticareti vadeli bir şekilde yapan herkes faktoring yapabilir. Özellikle hizmetlerini çek aracılığıyla sunan işletmeler, faktoring çek hesaplama gibi hizmetlerle olası kar ve potansiyellerini öğrenebilir. İşletmeler faktoring yerine iş yeri finansmanı hesaplama yöntemini de tercih edebilir.

Faktoringin Avantajları Nelerdir?

Faktoring, alacağın vaktinden önce tahsil edilmesini sağlayarak işletmenin zoraki dış kaynak yönelimini önler. En uygun faktoring işlemleriyle elde edilecek avantajlar şunlardır.

  • İşletme sermayesini optimize eder.
  • Fon ihtiyacının dış kaynaklara yönelim olmadan karşılanmasını sağlar.
  • Çeşitli sebeplere bağlı olarak etkilenen, dalgalanmalar yaşayan bilanço yapısının dengeli kılınmasını destekler.
  • Hammaddenin peşin alınmasını sağlayarak vadeye bağlı faiz artırımını engeller.
  • Hammaddenin zamanında alınması üretimde verimliliği ve karlılığı artırır.
  • Vade bekleme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Firmalar faktoring ile potansiyel karlara daha zahmetsiz bir şekilde yönelebilir.

Faizsiz bir şekilde nakit ihtiyacını karşılamak isteyen işletmeler, finansman hesaplama yöntemini de tercih edebilir.

Faktoring Hizmetleri Nelerdir?

Faktoring şirketleri tarafından sunulan hizmetler temel olarak üç başlık altında incelenir. İşletmelerin faktoring şirketlerinden aldıkları hizmetler şunlardır.

  • Teminat, garanti sağlama: Şirketler faktoring çek kırdırma hizmeti talep edebilir. Faktoring şirketi, alacakların ödenmeme risklerini göz önünde bulundurarak şirketlere teminat sağlar.
  • Tahsilat: Faktoring şirketleri tarafından sunulan bir diğer hizmet, tahsilat hizmetidir. Faktoring hesaplama, faktoring şirketinin borç hesaplaması, takibi ve tahsili gerçekleştirmesini sağlar.
  • Finansman: Faktoring şirketleri tarafından sunulan üçünü hizmet ise finansman hizmetidir. Firmalar faktoring çek kırdırma hesaplama ile alacaklarını vadesinden önce tahsil eder. Bu sayede borçlanmanın önüne geçilmiş olur.

Faktoring ile Banka Kredileri Arasında Fark Var mıdır?

Faktoring ve banka kredileri arasındaki en temel fark bilançoda görünür. Faktoring kaynaklı gelirler nakit olarak değerlendirilir ve satıcılar kalemi içerisinde yer alırken krediler mali borçlar kalemi içerisinde yer alır. Faktoring ve banka kredileri belirli faiz ve komisyon karşılığında sunulur ancak faktoring mevcut kaynakların değerlendirilmesini sağlarken kredi dış kaynaklara yönelimi gösterir.

Faktoring İşleminde Fatura Gerekiyor mu?

En kolay çek kıran faktoring firmaları, belirli kesinti oranları karşılığında hizmet sunar. Faktoring kesinti hesaplama sonrası sunulan hizmeti fatura ve benzeri belgeye dayanarak sunmak gerekir. Sunulan hizmetin faturalı olması esastır.

Faktoring Hizmetlerinin Tamamından Yararlanmak Durumunda mıyım?

Faktoring şirketleri tarafından teminat, tahsilat ve finansman olmak üzere üç temel hizmet sunulur. Firmalar, bu hizmetlerin hepsini talep edebileceği gibi hizmetleri ayrı ayrı olarak da talep edebilir.

Kabili Rücu (Dönülebilir) ve Gayrikabili Rücu (Dönülemez) Faktoring Ne Demek?

Dönülebilir ve dönülemez faktoring ayrımı, faktoring şirketinin aldığı riske bağlı olarak belirlenir. Faktoring işleminde ödemenin tahsil edilememesi ihtimali bulunur. Dönülemez faktoring uygulamasında alacağın tahsil edilememesi halinde faktoring şirketinin satıcıya rücu hakkı bulunmaz. Dönülebilir faktoring işlemlerinde ise alacağın tahsil edilememesi halinde ödeme satıcıdan rücu edilir.

Faktoring Faizi Ne Kadar?

Online faktoring hizmeti alanlar ve en iyi faktoring şirketleri üzerine araştırma yapanlar, faiz oranlarını da merak eder. Faiz oranları hizmeti sunan firmaya ve talep edilen tutara göre değişkenlik gösterir. Genel olarak faktoring faiz hesaplama yapılırken %29-30 oranı baz alınır. Faktoring oran hesaplama, bazen %55-60 seviyesine kadar çıkabilir.

Faktoring İşlemleri Bilançomu Nasıl Etkiler?

Faktoring çek bozdurma hizmeti alan işletmenin çeki, bilançoda senetli alacaklar arasında yer alır. Faktoring hizmetinin ardından söz konusu tutar aktif senetli alacaklardan çıkarılarak nakit hale getirilir. Faktoring sonucu elde edilen gelir, kredide olduğu gibi mali borçlar arasında gösterilmez. Bu sayede firmanın likidite oranı pozitif yönlü etkilenir.

İlgili İçerikler

2 Ağustos 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi