E-Arşiv Nedir ve Nasıl Kullanılır?

E-arşiv, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda fatura düzenlenmesi, muhafaza edilmesi, raporlanması ve ibrazı gibi detayları kapsayan bir uygulamadır. E-arşiv fatura, bir elektronik fatura türüdür ve e-arşiv uygulaması üzerinden oluşturulur.
E-Arşiv Nedir ve Nasıl Kullanılır? | encazip.com

E-Arşiv Nasıl Kurulur?

E-arşiv kurmak ve elektronik ortamda fatura kesmek için öncelikle portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ sayfasından başvuru yapılır. Başvuru esnasında T.C. kimlik numarası, sicil numarası gibi bilgiler istenir. Bilgiler eksiksiz doldurulup başvuru tamamlanınca e-arşiv portal üzerinden kullanım gerçekleştirilebilir. Giriş, başvuru yapılan mali mühür ile yapılır.

E-Arşiv Sistemine Geçiş Zorunlu mu?

E-arşiv sistemine geçişin zorunlu olduğu firmalar Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan tebliğle belirlenir. GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre vergi mükellefi olup olmadığı fark etmeksizin bir işletmenin fatura tutarının 6.900 TL’yi aşması durumunda e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekir. Fatura tutarının 6.900 TL’yi aşmadığı durumlarda da tüketicinin isteği üzerine yazar kasa fişi yerine fatura verilebilir.

E-Arşiv ve E-Fatura Arasındaki Farklar

E-fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından esasları belirlenen ve faturaların dijital ortamda oluşturularak kullanılması sürecini kapsayan fatura türüdür. E-arşiv fatura ise e-fatura kapsamının dışında kalan durumlarda kurum ve kişiler arasında kullanılan fatura türüdür. Elektronik fatura kesebilmek için hem alıcının hem de göndericinin e-fatura kullanıcısı olması gerekir. E-fatura kullanıcısı olmayanlara ise e-arşiv fatura ya da kağıt fatura kesilir. E-arşiv e-fatura farkı, genellikle kullanıcıların e-fatura kullanıcısı olup olmaması çerçevesinde ortaya çıkar.

E- Arşiv'in Avantajları Nelerdir?

E-arşiv fatura kesme işleminin sağladığı birçok avantaj vardır. E-arşiv ve e-arşiv fatura avantajları şunladır:

  • Maliyet Tasarrufu: E-arşiv fatura, kağıt ya da baskı masrafı bulundurmaz. Faturanın elektronik ortamda gönderiliyor olması posta maliyetlerini de ortadan kaldırır.
  • Zaman Verimliliği: E-arşiv fatura, fatura gönderim işleminin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. İşletmeler, e arşiv fatura sorgulama ve kesme işlemleriyle zamandan tasarruf eder.
  • Çevreci Yaklaşım: E-fatura için fiziki bir kağıt kullanılmıyor olması bu uygulamayı çevre dostu bir yapıya kavuşturur.
  • Güvenli ve Kolay Arşivleme: E arşiv fatura ödeme ve kesme işlemleri dijital ortamda güvenli bir şekilde arşivlenebilir. Arşivlenen faturalara zahmetsiz bir şekilde erişim de sağlanabilir.

E-Arşiv Fatura Ne Kadar Süre Saklanır?

E-arşiv faturaların düzenlendikten sonra belirli bir süre boyunca muhafaza edilmesi gerekir. Olası bir anlaşmazlık halinde faturaya erişimin mümkün olmasını sağlamak faturanın muhafaza edilmesiyle mümkün olur. E-arşiv faturanın dijital ortamda 10 yıl boyunca saklanması zorunludur.

İlgili İçerikler

4 Temmuz 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 4 Temmuz 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi