Ekonomide Resesyon Nedir?
Ekonomik resesyon, ekonomik faaliyetlerin iki çeyrek üst üste gerilemesidir. Ekonomik resesyonun doğal sonucu düşen reel gayrisafi yurt içi hasıla ve daralan ekonomik faaliyetlerdir. Resesyonun görüldüğü ekonomilerde gayrisafi yurt içi hasıla düşer. Hasıla düşüşünü işsizlik takip eder. İşsizliğin artması, insanları düşük ücretlerle çalışmaya teşvik eder ve bunun sonucunda ücretlerde düşüş görülür. Ekonomik durgunluk nedeniyle marjinal hasılasını yükseltmeyen şirketler küçülmeye giderek durgunluğu tetikler. Bir silsile halinde gelişen bu olaylar sonucunda ekonomide durgunluk görülür.
Küresel Resesyon Nedir?
Küresel resesyon ya da global resesyon, dünya çapında meydana gelen ekonomik gerilemedir. Resesyonun en yakın örneği, koronavirüs dönemidir. COVID-19 sebebiyle ABD, İngiltere ve Almanya gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde negatif büyüme görülmüştür.
Resesyon Olursa Ne Olur?
Resesyon dönemlerinde ekonomide durgunluk görülür. Talepte meydana gelen azalma, ekonomide genel bir karamsarlık halinin oluşmasına sebep olur. Resesyon döneminde şunlar olur.
- Reel gayrisafi yurt içi hasıla azalmaya başlar.
- İşsizlik artar.
- Ücretler azalır, gelir dağılımı bozulur.
- Üretim azalır, şirketler küçülmeye gider.
- Devletin vergi gelirleri düşer. Vergi gelirlerinin düşmesi, para biriminin değerini etkiler.
- Faiz oranları artar. Faiz oranlarındaki artış, borçlanma maliyetlerini artırır. Resesyon döneminde yatırım oranları, borçlanma maliyeti sebebiyle azalır.
Resesyon Kaç Yıl Sürer?
Resesyon, ekonomideki 2 çeyreklik gerilemeyi, ekonomik durgunluğu ifade eder. Ekonomik durgunluğun iki çeyrekten (yani 6 aydan) daha uzun sürmesi durumunda resesyondan ziyade ekonomik depresyondan söz edilir.
Türkiye'de Resesyon Olur mu?
Resesyon, ekonomik daralma dönemleri için kullanılan bir ifadedir. Resesyon dönemlerinde toplam üretimde gerileme görülür. İşsizlik artar, milli gelir azalır. Türkiye’de gerek ulusal gerekse de küresel krizler ve gelişmeler nedeniyle resesyon görülebilir.
Resesyonda Döviz Ne Olur?
Resesyon dönemlerinde yerel para birimi değer kaybeder. Para birimindeki değer kaybı, döviz kurlarında hareketliliğe sebep olur. Örneğin Türkiye’de resesyon görülmesi halinde Türk lirası değer kaybeder. Dolar değer kazanır. Resesyon dönemlerindeki hareketlilik sebebiyle döviz, tam anlamıyla güvenli görülmez.
En Son Ne Zaman Resesyon Oldu?
Küresel bazda resesyon örneğine COVID-19 döneminde rastlanabilir. Küresel salgın sebebiyle ekonomik süreçlerde meydana gelen aksaklıklar, ekonomik durgunluğu da beraberinde getirmiştir. Ekonomik durgunluğun bir sonucu olarak resesyon, hatta ekonomik depresyon görülmüştür.