Finansal Sağlık Nedir?

Finansal sağlık, gelir-gider dengesinin kurulması ve potansiyel harcamalar için yeterli harcanabilir gelirin bulunmasıdır.
Finansal Sağlık Nedir? | encazip
Finansal sağlık, genel sağlıklı yaşam tarzını da destekler. Harcamalar için yeterli harcanabilir gelire sahip olmak birey için güvenli ve özgür bir yaşam alanı sağlar. Finansal sağlığı iyileştirmek bireyin eğitim, sağlık, eğlence gibi alanlar için yeterli düzeyde harcama yapabilmesine, kişisel gelişimini de bu vasıtayla desteklemesine yardımcı olur.

Finansal Sağlık İçin Altın Kurallar Nelerdir?

Finansal sağlığın gerçekleştirilebilmesi için bireyin bu doğrultuda bir çaba göstermesi gerekir. Finansal sağlığın kişisel sağlık ile de bağlantılı olduğunun bilincine varan birey, finansal sağlık analizi yaparak şu adımları uygular.

  • Bütçe Planlaması Yapmak: Bütçe planlaması, gelir-gider dengesini oluşturmanın en temel yoludur. Bireyler, gelir ve giderlerini bir süre analiz ettikten sonra gelir-gider dengesini oluşturmak için bütçe planlaması yapar. Bütçe planlaması ile gelir-gider dengesini olumsuz etkileyen unsur tespit edilir ve bu olumsuz durumlara yönelik önlem alınır. Örneğin bilinçsiz harcamaların minimuma indirilmesi, finansal sağlığı ve bütçe planlamasını destekler.
  • Tasarrufa Yönelmek: Tasarruf, gelecekte meydana gelmesi muhtemel ani harcamaların ve planlanan aktivitelerin bütçe dengesini bozmadan gerçekleştirilmesini sağlar. Tasarruf için gelir-gider kaydının tutulması, gelir-gider dengesinin de oluşması gerekir. Harcama öncesi söz konusu harcamanın gerekliliği üzerine analiz yapmak da pozitif tasarruf yapılmasını sağlar.
  • Yatırım Yapmak: Finansal okuryazarlık ile bilinçli yatırımlar yapmak bütçe dengesini olumlu etkiler. Mevduat hesapları oluşturmak, hisse senedi alış-satışları yapmak yatırım olarak örneklendirilebilir. Yatırımı her zaman yüksek tutarlarla bağdaştırmamak gerekir. Minimum tutarlarla başlanan yatırımlar, yatırım bilincini geliştirerek daha yüksek tutarların oluşmasını sağlayabilir.

Finansal Sağlık Analizi Nasıl Yapılır?

Finansal sağlığın boyutunu öğrenmek ve gelir-gider dengesinde hangi noktada yer alındığını görmek için analiz yapılır. Finansal analiz yapılırken şu üç unsura bakılır.

  • Gelir-gider dengesi: Gelirin gideri karşılamadığı, sürekli bir borç eğiliminin görüldüğü durumlarda finansal sağlık negatiftir.
  • Tasarruf yöntemleri ve mevcut tasarruf eğilimi: Gelirin belirli bir oranı tasarrufa ayrılmalıdır. İlerleyen dönemlerde ortaya çıkacak acil ihtiyaçların ve olağanüstü harcamaların finanse edilebilmesi için tasarruf şarttır.
  • Var olan yatırım olanakları ve yapılan birikim: Gelir-gider dengesinin sağlandığı, tasarruf alışkanlığının elde edilmeye başlandığı dönemin ardından yatırım olanaklarının analiz edilmesi ve değerlendirilmesi gerekir.

Finansal sağlık analizi için sayılan 3 unsurun dengede tutulması halinde finansal sağlık durumu iyileştirilmiş olur.

Finansal Sağlık Göstergeleri Nelerdir?

Finansal sağlığın en temel avantajı, kişinin finansal okuryazarlığını artırması, gelir tablosu vasıtasıyla gelir-gider dengesini oluşturmasıdır. Finansal okuryazarlık açısından önemli olan finansal sağlık göstergeleri şunlardır.

  • Gelir-gider dengesinin sağlanması
  • Düzenli tasarruf yapılması ve kişi bütçesinin fazla vermesi
  • Doğru stratejiler ile yatırım yapılması

Finansal Sağlığı Korumanın Yolları Nelerdir?

Gelir-gider dengesini kuran, doğru adımlarla tasarruf ve yatırım alanlarında beklediği sonuçları elde eden kişilerin bir sonraki amacı, oluşturdukları finansal sağlığı korumaktır. Finansal sağlığı korumanın yolları şunlardır.

  • Hayat boyu elde edilen gelir düz bir çizgi halinde değildir. Aktif olarak çalışılan dönemde pozitif tasarruf söz konusudur. Emeklilik dönemlerinde ise negatif tasarruf söz konusudur. Negatif tasarruf, çalışılan dönemde oluşturulan birikimin emeklilik döneminde tüketildiği tasarruftur. Kişi, finansal sağlığını korumak için hem bugünü hem de yarını düşünmelidir. Yarını düşünmenin yolu tasarruftur. Özellikle sigorta ve emeklilik planları ile (Örneğin Bireysel Emeklilik Sistemi) finansal sağlığın sürekli hale getirilmesi mümkündür.
  • Doğru yatırım yöntemlerinin tercih edilmesi, elde edilen geliri artıracağı gibi gideri de azaltacaktır. Kişinin harcamasından feragat ederek yatırım yapması, gideri azaltır. Yapılan yatırımın getirisi ise geliri artırır. Sürdürülebilir finansal sağlık için doğru strateji ile yatırım yapılması gerekir.

Finansal Sağlık için Varlık-Borç Dengesi Neden Önemlidir?

Gelir gider dengesinin sağlanması, finansal sağlığın ve realist mali kararların temel anahtarıdır. Kişinin temel ihtiyaçlarını sürdürülebilir şekilde karşılaması, borç-varlık dengesinin sürekli olarak korunabilmesine bağlıdır. Borçlarını planlı hareket edemediği gerekçesiyle ödeyemediğini düşünen bireylerin, borç kapatma kredisi kullanmasında fayda vardır. Borç kapatma kredisi ile ödemelerin aylık bir tutara bağlanması, borç-kazanç hesabının ve takibinin daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır.

İlgili İçerikler

11 Eylül 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi