Düşük Riskli Yatırım Araçları Nelerdir?
Risk analizi sonrası ortaya çıkan veriler, yatırımını mantıklı ve avantajlı olup olmadığı hakkında bilgi verir. Düşük risk oranı ile yatırım yaparak kar elde etmek isteyen yatırımcılar, genellikle tercihlerini BES, gayrimenkul, repo, para piyasası fonu gibi enstrümanlardan yana kullanır. Birikim tutarı, tercih edilecek yatırım aracını doğrudan etkiler.
Düşük Riskli Yatırım Araçları Hangileridir?
Risk ve getiri hesaplaması, ilgili yatırım araçları için daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar. En iyi yatırım aracı olarak kabul edilen araçlar şunlardır:
- Mevduat Hesapları: Parasının değerini enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar, paralarını belirli bir vadeyle faize yatırır. Mevduat hesapları, yatırımcının vade sonunda önceden belirlenmiş olan faiz getirisini elde etmelerini sağlar.
- Katılım Hesapları: Faizsiz getiri elde etmek isteyen yatırımcılar katılım hesaplarını tercih eder. Katılım hesapları, İslami Bankacılık esaslarıyla yatırım yapılmasına olanak tanır.
- Bireysel Emeklilik Sistemi: En yaygın düşük riskli yatırım araçlarından biri olan BES, bireylerin farklı fonlara ve yatırım araçlarına para yatırarak birikimlerini değerlendirmelerini sağlar. BES’te her bir fon ya da araç için belirli bir oran ayrılır.
- Para Piyasası Fonu: Para Piyasası Fonu, kısa vadeli yatırımlarla anlık nakit ihtiyaçlarını karşılamak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Aynı gün alım-satım ve sabit getiri avantajı, para piyasası fonunu avantajlı kılar.
- Devlet Tahvilleri: Devlet tahvilleri, devlet tarafından bütçe açıklarını finanse etmek amacıyla çıkarılan bir iş borçlanma senedidir. Vadesi bir yıldan uzundur.
- Hazine Bonoları: T.C. Hazinesi tarafından çıkarılan, bir yıldan kısa vadeli olan iç borçlanma senedidir.
- Repo: Repo, bir devlet tahvili ya da hazine bonosunun bir süre sonra geri alınmasıyla vaadiyle satılmasıdır.
- Eurobond: Eurobond, devlet veya şirketler tarafından yabancı para cinsinden yurt dışına ihraç edilen tahvillerdir.
Mevduat Hesapları
En risksiz yatırım araçları arasında yer alan vadeli mevduat hesapları, özellikle enflasyon karşısında paranın değerini korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Özellikle uzun süreli yatırımlar açısından avantajlı olan mevduat hesapları, yoğun dalgalanmalara uğramamaları sebebiyle risksiz kabul edilir. Vadeli mevduat hesapları bankalar aracılığıyla açılır.
Katılım Hesapları
Helal yatırım araçları arasında yer alan katılım hesapları kar ve zarar ortaklığı çerçevesinde kurulur. Katılım hesaplarında faiz getirisi bulunmaz. Hesaba yatırılan para ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinde değerlendirilir ve kar elde edilmesi amaçlanır. Dolar, TL, euro, altın türlerinde katılım hesabı açılabilir.
Katılım Hesapları ile Mevduat Hesapları Arasındaki Farklar
Katılım ve mevduat hesapları birbirinden farklı çalışan iki hesap türüdür. Katılım hesaplarının özünde faizsiz bankacılık ilkeleri yer alır. Mevduat hesapları ise faiz getirisi üzerine kurulur. Bu finansal yatırım araçları arasındaki farklar şunlardır:
- Katılım hesapları faiz getirisi yerine kar-zarar dağılımı içerir. Mevduat hesaplarının temeli faiz getirisine dayanır.
- Katılım hesaplarında elde edilecek kar ya da zarar önceden belli değildir. Hesaba aktarılan para ticaret, sanayi, hizmet gibi sektörlerde kullanılır ve elde edilecek kar ya da zarar vade sonunda belirlenir. Mevduat hesaplarından elde edilecek getiri ise hesabın açıldığı an bellidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), küçük yatırımlarla uzun vadeli birikim yapılmasını sağlayan bir yatırım türüdür. BES, “kısa vadede en iyi yatırım aracı” arayışında olanlar için uygun değildir. Bugünkü hayat standartlarını emeklilik döneminde de korumak isteyenler için BES uzun vadeli, avantajlı bir yatırım aracıdır. Genç-yetişkin, çalışan-çalışmayan herkese uygun olan BES ile yatırım yapmak için yüksek miktarlarda tasarrufa ihtiyaç yoktur. BES’le yapılan yatırımlarda %30 devlet katkısı da mevcuttur.
Düşük Riskli Yatırım Araçlarının Sunduğu Avantajlar Nelerdir?
Özellikle yatırım yapmaya yeni başlayan kişilerin en temel tercihi, düşük riskli yatırım araçlarıdır. Bu araçlar, kişilerin yatırım detaylarına hakimiyet kazanmalarını sağladıkları gibi yatırımlarından kar elde etmelerini de mümkün kılar. Özellikle sabit bir getiri vadeden az riskli yatırım araçları, bireyler açısından şeffaf bir yatırım süreci de oluşturur. Düşük riskli yatırım araçlarının avantajları şunlardır:
- Sermayeyi riske atmamaları en temel avantajlarıdır. Bu yatırım araçlarını tercih eden yatırımcılar, sermayelerinin güvence altında olduğunu bilir.
- Sabit bir getiri sağlamaları, bireylerin şeffaf bir yatırım süreci yürütmelerini sağlar. Bireyler, getirileri göz önünde bulundurarak kendileri için en uygun yatırım aracını tercih edebilir.
- Özellikle yatırıma yeni başlayan bireyler, yeterli bilgiye sahip olana kadar bu yatırım araçlarıyla kazanç elde etmeye devam edebilir.
- Seçilen araç türüne göre değişmek şartıyla hem uzun vadeli hem de kısa vadeli yatırım yapılabilir.
Düşük Riskli Yatırım Araçlarının Tercih Edilme Nedenleri
Düşük riskli yatırım araçlarının birçok tercih edilme nedeni bulunur. Sabit getiri, sermaye güvencesi, düşük risk oranı gibi faktörler bu yatırım araçlarının tercih edilmelerine gerekçe sunulabilir. Düşük riskli yatırım stratejileri ve tercih edilme nedenleri şu şekildedir:
- Parayı enflasyona karşı korur.
- Risksiz ya da minimum riskle getiri sağlar.
- Fiyat dalgalanmalarının yarattığı mağduriyetlerin giderilmesini sağlar.
- Sabit getiri sayesinde, yatırım sonunda elde edilecek getiri önceden bilinir.
- Kısa ve uzun vadeli seçenekler ile kişinin beklentilerine en çok hitap eden yatırım aracı seçilebilir.
Mevduat Hesaplarının Avantajları
En güvenilir yatırım aracı listesinde yer alan mevduat hesapları, bünyesinde birçok avantaj barındırır. Mevduat hesaplarının avantajları aşağıdaki gibidir.
- Risksiz getiri sağlar.
- Faiz hesaplama için ekstra bir çaba gerekmez. Yatırılan paraya karşılık elde edilecek getiri önceden bellidir.
- Mevduat hesapları dalgalanmalara uğramaz.
- Mevduat hesaplarıyla paranın enflasyon karşısında değer kaybı yaşamasının önüne geçilir.
Katılım Hesaplarının Avantajları Nelerdir?
Katılım hesapları, helal finansal yatırım araçları arasında yer alır. Faizsiz bankacılık ilkesi gereği katılım hesaplarında faiz getirisi bulunmaz. Hesaptan elde edilecek kazanç mevduat hesaplarında olduğu gibi önceden belirlenmez. Vade sonunda elde edilen kar da zarar da banka ve yatırımcılar arasında paylaştırılır.
BES Devlet Katkısının Getiri Potansiyeli ve Avantajları
Uzun vadede avantajlı bir yatırım yöntemi olan BES, %30 oranında devlet katkısı içerir. Devlet, kişilere yatırımlarının %30’u oranında katkıda bulunur. Belirli bir süre boyunca BES’ katılım sağlayan bireyler, birikimlerini toplu olarak alabilecekleri gibi emeklilik dönemlerinde ikinci bir gelir de elde edebilir. Geri ödeme planı, kişinin talebi üzerine oluşturulur.
Yatırım tavsiyesi değildir.