KOBİ Bankacılığı
KOBİ kredisi, işletmelerin çalışmalarını desteklemek amacıyla verilen kredidir. KOBİ, çalışan sayısı 250’nin altında olan, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen isimdir. KOBİ kredileri çerçevesinde sunulan desteğin en temel amacı, işletmelere finansman sağlamaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
KOBİ, 250 kişiden az çalışan bulunan ve yıllık net hasılatı 500 milyon lirayı aşmayan işletmelere verilen isimdir. KOBİ’ler kendi içinde mikro, küçük ve orta ölçekli işletme olmak üzere üçe ayrılır. Bankalar, KOBİ’lere özel tekliflerle KOBİ bankacılığı adı altında faaliyet sürekliliğini destekler.
Online KOBİ bankacılığı küçük ve orta ölçekli işletmelere finansal destek ve hizmet sağlamak amacıyla kurulan bir bankacılık alanıdır. Online KOBİ bankacılığı ürünleri arasında kredi, mevduat, kredi kartı, danışmanlık ve diğer ürünler yer alır. KOBİ’ler nakit ihtiyaçlarına yönelik çözüm bulabilecekleri gibi KOBİ bankacılığı ile yatırım karar desteği ve nakit akışı yönetim desteği de alabilir.
KOBİ bankacılığı başvurusu dijital bankacılık kanallarından ve karşılaştırma siteleri üzerinden yapılabilir. Başvuru, tüzel kişiliğe sahip olan şirketlerin sahipleri tarafından yapılabilir.
KOBİ’ler için online bankacılık süreçlerinde birçok hizmet sunulur. KOBİ bankacılığı finansal hizmetleri şunlardır:
- Ticari sigortaları
- Findeks hizmetleri
- Ticari Krediler
- Kredi Kartları
- KOSGEB kredileri
- POS hizmetleri
- Danışmanlık hizmetleri (Yatırım danışmanlığı, finansal yönetim, kurumsal şirket yapısı gibi)
KOBİ’ler için çeşitli bankaların kredi teklifleri bulunur. İş süreci açısından sürekliliği ve ilerlemeyi sağlamak amacıyla sunulan ticari kredilerin farklı avantajları ve özellikleri mevcuttur. İşletme sahiplerinin kendileri için en uygun olan teklifi tespit etmelerinin yolu karşılaştırma siteleri üzerinden ticari kredi hesaplama yapmaktır. Karşılaştırma siteleri, birden fazla bankanın teklifine aynı anda ulaşma imkanı sağlayarak karar ve tespit sürecini kolaylaştırır.
KOBİ bankacılığı ve kredi başvurusu için istenen belgeler firma türüne göre değişiklik gösterir. KOBİ bankacılığında tüzel kişilerden alınacak başvuru belgeleri şunlardır:
- Ortaklara ait nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- Oda kayıt belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Vergi levhası
KOBİ bankacılığı başvurusu için şahıs firmalarından alınacak başvuru belgeleri şunlardır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza beyannamesi
- Son iki yıla ait vergi levhası
- Oda kayıt belgesi (varsa)
- Mal varlığı dökümü (varsa)
KOBİ bankacılı POS ürünleri, müşterisi olunan bankaya göre değişiklik gösterir. Genel olarak Sanal POS, dövizli POS, Mobil POS gibi POS çeşitleri bulunur. Bireyler müşterisi olmak istedikleri bankaya karar vererek POS ürünleri arasından seçim yapabilir. Örneğin Garanti Bankası KOBİ bankacılığı müşterileri sabit POS, döviz POS, ortak POS gibi ürünlerden faydalanabilir.
KOBİ'ler için ticari kredi başvurusu, müşterisi olunan bankanın dijital bankacılık kanallarından ya da karşılaştırma siteleri üzerinden yapılabilir. Başvuru için talep edilen kredi tutarının ve vadesinin belirlenmesi gerekir. Bankalar, aynı kredi tutarı ve vade için farklı faiz oranları öngörebilir. Karşılaştırma siteleri, birden fazla bankanın teklifine tek bir kanaldan ulaşma imkanı sağlar.
KOBİ'ler için devlet destekli finansman seçenekleri bulunur. Bu seçenekler bankalar aracılığıyla kullanılabilir. KOBİ'lere devlet destekli finansman seçenekleri şunlardır:
- Kredi faiz desteği
- Genel destek programı
- AR-Ge destek programı
- Döviz destek programı
KOBİ'lerin faaliyetlerinde sürdürülebilirliği sağlamaları için uygulayabilecekleri nakit akışı yönetimi önerileri bulunur. KOBİ bankacılığı nakit akışı yönetimi şu şekilde yapılabilir:
- Finansal durum analizinin uzmanlarca yapılması gerekir.
- Likidite sıkışıklarının giderilebilmesi için nakit rezervi bulunması gerekir.
- Tahsil ve ödeme sürelerinin takip edilmesi, olası sürprizlerle karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırır.
- Harcamaların kontrol altında tutulması gerekir.
Bankalar tarafından KOBİ'lere finansal danışmanlık hizmeti sunulur.
KOBİ bankacılığı hizmetlerinden faydalanan işletmelere bankalar tarafından sigorta ürün alternatifleri sunulur. KOBİ'lere sunulan sigorta ürünleri, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Örneğin Akbank kobi bankacılığı tarafından KOBİ Kartım Güvende Sigortası sunulur. QNB kobi internet bankacılığı tarafından ise şu sigorta ürünleri sunulur:
- KOBİ Araç Sigortası
- Yangın Sigortaları
- KOBİ Sorumluluk Sigortası
- KOBİ Kredi ve Alacak Sigortaları
- KOBİ Sağlık Sigortası
KOBİ'ler, banka ve aracı kuruluşlardan finansal danışmanlık hizmeti alabilir. Bankalar KOBİ'lere yönelik yatırım danışmanlığı, girişimcilik, finansal yönetim, dış ticaret, muhasebe ve denetim, vergi gibi alanlarda destek hizmet sunar.
Encazip.com'a Kayıt Olun!
Tasarruf fırsatlarından haberdar olmak için bültenimize kayıt olun.