Bobin Nedir?

Bobin ya da diğer adıyla indüktör, iletken bir telin yan yana veya üst üste sarılmasıyla üretilen devre elemanıdır. Telin bir döngüsü genellikle "sarım" olarak adlandırılır.
Bobin Nedir? Ne İşe Yarar? | encazip

Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!

Bobin bir ya da daha fazla sarımdan meydana gelir. Elektronik devrelerde kullanılması için bobine elektriksel bağlantı terminalleri eklenebilmektedir. İlave elektriksel yalıtım sağlamak ve sarımları sabitlemek için bobinler vernikle kaplanır ya da yalıtkan bant ile sarılır. Elektriksel bağlantıları ile birlikte tamamlanmış bobin sıklıkla sargı olarak adlandırılır.

Bobini Kim Buldu? 

Bobin, 1891’li yıllarda Nikola Tesla tarafından bulunmuştur. Tesla’nın bu icadı, alternatif akımın dünyanın enerji merkezinde yer almasını ve yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır.

Bobin Çeşitleri Nelerdir? 

Beş çeşit bobin (indüktör) bulunmaktadır. Bobin çeşitleri şunlardır:

  • Aksiyel Bobin (İndüktör) 
  • Radyal Bobin (İndüktör)
  • Toroid Tipi Bobin (İndüktör)
  • SMD Tipi Bobin (İndüktör)
  • Ayarlanabilir Tip Bobin (İndüktör)

Aksiyel (Direnç Tipi) İndüktör

Aksiyel yani direnç tipi bobinler, yüksek frekanslı alternatif akım ve düşük frekanslı akımları önlemek için kullanılır. Manyetik geçirgenliği yüksek malzemeden üretilmiştir. Radyo alıcı-vericilerinde kullanılır.

Bobin Nedir?

Radyal (Kapasitör Tipi) İndüktör
 

Silindire benzeyen radyal yani kapasitör tipi indüktörlerde benzer bağlantı uçlarının her ikisi de silindirin aynı tarafından çıkartılmaktadır. Elektronikte çok kullanılır.

Bobin Nedir?

Toroid Tipi İndüktör  

Manyetik akımın, diğer devre elemanlarına etki göstermemesi için kullanılmaktadır. Verimi oldukça fazladır. Toroid bobinin içinde, daireler oluşturan manyetik alan bulunur. Toroidler, indükleyici özelliğe sahiplerdir. Toroid bobinlerde manyetik alanın gücü, transformatörün yarıçapı büyüdükçe azalır. Amplifikatörde, tıbbi cihazlarda ve daha birçok alanda kullanılır.

Bobin Nedir?

SMD (Yüzey Montaj) Tipi İndüktör 

SMD bobinlerin boyutu, diğer bobinlere göre çok küçüktür. Yüzey temaslı olacak şekilde çok katmanlı elektronik devre kartlarında kullanılabilecek şekilde üretilirler. Küçük bir devre elemanıdır. Kullanım alanları sayısal sistemlerdir.

Bobin Nedir?

Ayarlanabilir Tip İndüktörler 

Endüktif dirençli bobinlerdir. Ayarlı bobinler kendi içinde üçe ayrılır. Bunlar sargı ayarlı, kademeli, nüvesi hareketli bobinlerdir. Ayarlı bobinler genellikle, radyo devrelerinde kullanılmaktadır.

Bobin Nedir?

Bobinler Neye Göre ve Neden Kodlanır?

Bobinler harf, renk ve rakamlara göre kodlanır. Bu kodlamaların nedeni bobinin çalışma sıcaklığı aralığı, çalışma frekansı, endüktansı ve üretici firması hakkında bilgi sahibi olmayı sağlamaktır.

Bobin Renk Kodları Nelerdir? 

Bobinler, dirençler gibi renkler ile kodlanabilirler. Bobin renk kodları tablodaki gibidir:

RENK1. BAND2.BAND3.BAND4.BAND
Siyah00X100 
Kahverengi11X101+-% 1 (F)
Kırmızı22X102+-% 2 (G)
Turuncu33X103 
Sarı44X104 
Yeşil55X105+-% 0,5 (D)
Mavi66X106+-% 0,25 (C)
Mor77X107+-% 0,1 (B)
Gri88X108+-% 0,05 (A)
Beyaz99X109 
Altın  X10-1+-% 5 (J)
Gümüş  X10-2+-% 10 (K)
Yok  X10-3+-%20 (M)

Bobin Renk Kodları Nasıl Hesaplanır? 

Band sayılarına göre bobin renk kodları aşağıdaki gibi hesaplanır:

  • 3 Band Bobin Renk Hesaplama: Bobinde 3 renk çizgisi varsa 1. ve 2. renk basamak değeri, 3. renk çarpanıdır.
  • 4 Band Bobin Renk Hesaplama: Bobininde 4 renk çizgisi varsa 1. ve 2. renk basamak değeri, 3. renk çarpan, 4. renk tolerans değeridir.
  • 5 Band Bobin Renk Hesaplama: Bobindeki ilk renk bobinin askeri kılıf olduğunu belirtmek için kullanılır. 2. ve 3. renk basamak değeri, 3. renk çarpan, 4 renk ise tolerans değeridir. 5 Band bobinde ilk renk gümüş renktedir, diğerlerine göre daha kalındır.

Sıkça Sorulan Sorular

İlgili İçerikler

9 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 29 Mayıs 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi