Cayma Bedeli Nedir?

Elektrik tedarikçisi değiştirirken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de cayma bedelleridir. Elektrik tedarikçisi ile sözleşmesi devam eden tüketicilere, tedarikçisi tarafından uygulanan cayma bedelleri, tüketicilerin tedarikçilerini değiştirmeleri ve elektrik tasarrufu etmelerinin önünde büyük bir engel teşkil edebilmektedir. Çeşitli yönetmelikler ve kanunlarla düzenlenen cayma bedeli, hangi durumlarda ve nasıl tahsil edilmelidir gibi detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Elektrik Aboneliği Cayma Bedeli Nedir? Ne kadar Ödenir?

Cayma Bedeli

Cayma bedeli, bir sözleşmenin süresinden önce feshedilmesi ile ödenmesi gereken ceza bedelidir. Cayma bedeli ile ilgili düzenleme ve sınırlamalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve sözleşmenin yapıldığı sektörün mevzuatı uyarınca yapılmaktadır.

Cayma Bedeli Nedir?

Tüketicilerin sözleşme süresi bitmeden sözleşmeyi feshetmek istemesi veya sözleşme devam ederken başka bir elektrik tedarikçisine geçiş yapması halinde, cayma bedeli uygulanmaktadır. Elektrik tedarikçileri ile indirimli elektrik kullanabilmek için yapılan elektrik satış sözleşmeleri maddeleri arasında cayma bedeli ile ilgili maddeler çoğunlukla yer almaktadır.

Ancak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 29246 sayılı Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği, cezai şartları ve sözleşme sürelerini düzenleme altına almıştır.

  • Bireysel sözleşmelerde sözleşme belirsiz süreli olarak yapılabilmektedir. Belirsiz süreli olarak yapılan sözleşmelerde sözleşmeye ek olarak taahhütname alınmakta ve 12 veya 24 aylık bağlayıcılık sağlanmaktadır.
  • Elektrik tedarikçileri ile yapılan sözleşmeler genellikle 12 aylık olarak düzenlenmektedir, 24 ay süreli olması halinde ise sözleşmede belirtilmektedir.
  • 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 52/4 maddesi uyarınca “Süresi belirsiz ya da 1 yıldan daha uzun süreli sözleşmeler, cayma bedeli olmaksızın feshedilebilir.”

Cayma Bedeli Ne Kadardır?

Bu bedel, tedarikçi ve tüketiciler arasında yapılan sözleşmeye göre değişiklik göstermekle birlikte Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 16. maddesine göre taahhüde son verilen tarihe kadar tüketiciye sağlanan faydanın tahsil edilmemiş kısmı ile sınırlı olmaktadır. Bu maddeden yola çıkarak anlaşılıyor ki cezai bedel, tüketiciye sağlanan indirimi geçememektedir.

Elektrik sözleşmelerinde sağlanan indirim ise tüketicilere verilen indirim oranıdır. Eğer 12 aylık sözleşme süresi içinde bu sözleşmeden vazgeçerseniz, tedarikçiniz sizden kullanım yaptığınız her ay için verdiği indirim tutarını geri alır. Ancak sözleşmenizin bitimine 6 aydan daha az süre kaldıysa, bu durumda size sağlanan indirim aylık bazda hesaplanır ve sözleşmenizin bitimine kadar olan ay sayısı ile çarpılarak cayma bedeli tutarınız bulunur. Sözleşmenizin yedinci ayında vazgeçerseniz, bu durumda sözleşmenizin bitimine 5 ay kaldığından sizden 5 aylık süre için cayma bedeli alınabilir. Bir diğer değişle cayma bedeli tutarı 6 aylık tasarrufu geçemez.

Cayma Bedeli Ödemeden Sözleşmeden Vazgeçilebilir mi?

Tüketiciler, imzaladıkları indirimli elektrik satış sözleşmelerinde otomatik yenilenme maddesinin olup olmadığına dikkat etmeliler. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da da belirtildiği gibi abonelik sözleşmelerinde otomatik yenilenme maddesi olamaz. Bu nedenle tüketici izni veya isteği olmaksızın yenilenen sözleşmelerde cezai bedelin alınması hukuken uygun değildir.

Ayrıca tüketiciler elektrik tedarikçileri ile yaptıkları sözleşmeden her durumda 7 gün içinde cayabilir. Mesafeli satış sözleşmelerinde ise bu süre 14 gündür.

İlgili İçerikler

15 Eylül 2020 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 30 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi