Elektromanyetik indükleme, bisiklet dinamosu, beşgen kutuplu jeneratör, elektrik motoru ve elektroliz gibi önemli buluşlara imza atan Faraday, klor gazını ilk sıvılaştıran kişi olarak da bilinir. 1821 yılında hayatını birleştirdiği eşi Sarah Barnard ile olan evliliğini ölene dek sürdüren Michael Faraday, 25 Ağustos 1867 tarihinde İngiltere’nin Molesey kentinde yaşamını yitirdi.
Michael Faraday Neleri İcat Etti?
Faraday’ın yükselişi henüz gençlik yıllarında yardımcılığını yapmaya başladığı ünlü mucit Humphry Davy’nin bir deney sırasında yaralanmasıyla başladı. Bu olaydan sonra bir süreliğine Davy’nin yerine bakan Faraday, daha sonra İngiltere Kraliyet Enstitüsü’nde laboratuvar asistanlığı yapmaya başladı. Yaşamı boyunca fizik ve kimya alanında etkin bir şekilde faaliyet gösteren Michael Faraday; elektrolizin temel ilkelerinin belirlenmesinde etkin rol oynadı. Elektrik motoru, beşgen kutuplu jeneratör, Faraday kafesi ve bisiklet dinamosu gibi buluşlara imza atan Faraday, aynı zamanda elektrolit, elektrot, anot, katot, iyon ve amper terimlerinin adlandırılmasını sağlayan ve bu terimleri kazandıran kişi olarak da bilinir.
Michael Faraday Ne Zaman ve Neden Öldü?
Michael Faraday, 25 Ağustos 1867 tarihinde İngiltere’nin Molesey kentinde yer alan Hampton Court Sarayı’nda yaşamını yitirdi. 76 yaşında hayata gözlerini yuman Faraday’ın ölüm nedeni ise bilinmemektedir.
Michael Faraday'ın Mezarı Nerededir?
Michael Faraday’ın mezarı İngiltere’nin Londra kentinde bulunan Highgate mezarlığındadır.
Michael Faraday’ın Çalışmaları Nelerdir?
Michael Faraday, yaşamı boyunca çok sayıda çalışma yapmıştır. Faraday'in en önemli ve ünlü olanları ise şunlardır:
- Elektroliz kanunları
- Faraday kafesi
- Elektromanyetik indüksiyon
Elektroliz Kanunları Nelerdir?
Elektroliz kanunları, Michael Faraday tarafından 1834 yılında yayınlanan bir çalışma ile ortaya konulmuştur. Toplamda iki adet kanundan oluşan elektroliz kanunları şunlardır:
- Birinci kanun: Bir elektrotta serbest hale geçen madde miktarı, elekrolitten geçen elektrik yükü ile doğru orantılıdır.
- İkinci kanun: Elektrotta serbest kalan madde miktarı, bu maddenin eşdeğer ağırlığıyla doğru orantılıdır.
Faraday Kafesi Nedir? Kim İcat Etti?
Michael Faraday’ın adını verdiği Faraday kafesi, 1836 yılında icat edilmiştir. Faraday kafesi, adından da anlaşılabileceği gibi metal ağ şeklinde örülmüş ve topraklama yapılmış bir kafestir. Bu kafes içerisinde bulunan herhangi bir kişiye, kafesin dışından ne kadar güçlü elektrik akımı verilirse verilsin, kafes ağları ile koordine bir şekilde çalışan topraklama sistemi gelen akımı bertaraf eder ve içerideki kişiyi çarpılmadan korur. Faraday kafesinin çalışma prensibi şu şekildedir: iletken kafesi meydana getiren atomların dış yörüngelerinde yer alan elektronlar, atomlardan ayrılmak suretiyle hareket edebilme özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde herhangi bir iletken elektrik bölgesine konulduğunda iletkenin içinde yer alan elektronlar elektrik alanını sıfırlayana kadar hareket ederek yeniden dağılım gerçekleştirir.
Elektromanyetik İndüksiyon Nedir?
Elektromanyetik indüksiyon, Michael Faraday tarafından 1831 yılında yapılmış bir keşiftir. Herhangi bir iletken maddeyle herhangi bir manyetik arasında birbiriyle ilişkili hareket gerçekleştiğinde devrede voltaj indüklenmesi görülür. İndüklenen voltajın düzeyi, alan ve akım hızıyla paraleldir. Kapalı bir devre içerisinde akım üretmek amacıyla manyetik alanlardan faydalanarak voltaj indükleme işlemine elektromanyetik indüksiyon adı verilir.
Michael Faraday Eserleri Nelerdir?
Michael Faraday, hayatı boyunca çok sayıda çalışma ve kitap yayınlamıştır. Michael Faraday’ın bazı eserleri şunlardır:
- A course of six lectures on the chemical history of a candle: to which is added a lecture on platinum / Bir mumun kimyasal tarihi (1861)
- Experimental researches in electricity- Elektrikte deneysel araştırmalar(1839)
- Course of six lectures on the various forces of matter, and their relations to each other - Maddenin çeşitli güçleri ve birbirleriyle ilişkileri üzerine altı ders (1873)
- Chemical manipulation: being instructions to students in chemistry, on the methods of performing experiments of demonstration or of research, with accuracy and success - Kimyasal manipülasyon (1827)
- Experimental researches in electricity - volume 1 / Elektrikte deneysel araştırmalar - Cilt 1 (1855)
- Experimental researches in electricity - volume 2 / Elektrikte deneysel araştırmalar - Cilt 2 (1855)
- Experimental researches in electricity - volume 3 / Elektrikte deneysel araştırmalar - Cilt 3 (1855)
- Experimental researches in chemistry and physics / Kimya ve fizikte deneysel araştırmalar(1859)
- The subject matter of a course of six lectures on the non-metallic elements / Metalik olmayan elementler üzerine altı ders (1853)
- On induction - İndüksiyonda (1838)
- On the physical character of the lines of magnetic force: with a plate / Manyetik kuvvet çizgilerinin fiziksel karakteri hakkında(1852)
- Experimental relations of gold (and other metals) to light / Altının (ve diğer metallerin) ışıkla deneysel ilişkileri (1857)
- Reply to Dr. John Davy's 'remarks on certain statements of mr. faraday contained in his researches in electricity' / Dr. John Davy'nin "Bay Faraday'ın 'elektrik araştırmalarında' yer alan bazı ifadeleri üzerine yaptığı açıklamalar (1835)
- Lecture on light and ventilation: delivered at the royal institution / Işık ve havalandırma üzerine ders(1843)
- Lectures on the various forces of matter, and the chemical history of a candle (1863)
Michael Faraday'ın Kaç Patenti Vardır?
Michael Faraday, çok sayıda buluşa ve keşfe imza atmış bir isim olmasına rağmen resmi olarak herhangi bir patent başvurusunda bulunmamış ve herhangi bir patent almamıştır. Bu nedenle yazılı eserleri ve yayınları dışında Faraday’a ait herhangi bir patent bulunmamaktadır.
Michael Faraday Eğitim Hayatı Nasıldır?
"Diplomasız dahi" olarak bilinen Michael Faraday’ın aldığı uzun süreli bir eğitim bulunmamaktadır. Çocukluğunda yalnızca temel düzeyde okul eğitimi alan Faraday, 14 yaşında girdiği ciltleme işinde gelen kitapları okuyarak kendisini geliştirdi.
Michael Faraday Hiç Evlendi mi?
Michael Faraday hayatı boyunca tek bir evlilik yapmış ve yaşamının sonuna kadar evlendiği kişiyle birlikte yaşamıştır. Faraday, 1821 yılında Sarah Barnard ile evlenmiş ve 1867 yılında yaşamını yitirinceye kadar evliliğini sürdürmüştür.
Michael Faraday Aile Yaşamı Nasıldır?
Michael Faraday, 22 Eylül 1791 tarihinde James Faraday ve Margaret Hastwell çiftinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Toplamda dört kardeştiler. Babası James Faraday, demircilik mesleğini icra ediyordu. 1761 yılında dünyaya gelen James Faraday, 1786 yılında eşi Margaret Hastwell ile evlenmiş ve 1810 yılında yaşamını yitirmiştir. Michael Faraday’ın annesi olan Margaret Hastwell ise 1764 yılında dünyaya gelmişti ve büyük malikanelerde hizmetçilik yapıyordu. Margaret Hastwell, 1838 yılında yaşamını yitirdi.
Michael Faraday Çocukluğu Nasıl Geçmiştir?
Michael Faraday, Londra’da dünyaya geldi. Ailesinin geçim sıkıntısı nedeni ile düzenli ve iyi bir eğitim alma şansına sahip olamayan Faraday, yalnızca temel eğitim alabildi. Temel eğitimin ardından çırak olarak bir ciltçide çalışmaya başladı. Ciltçide çalıştığı sırada ciltlenmek üzere gelen kitap ve yayınları okuyarak kendisini geliştiren Faraday, özellikle fiziğe olan ilgisi ile bilinir. 20 yaşına kadar çıraklığı sürdüren Faraday, bu zamandan sonra çeşitli bilim konferanslarına katılarak kendisini geliştirmeye devam etti.
Michael Faraday Hakkında Belgeseller Nelerdir?
Michael Faraday’ı konu alan belgeseller şunlardır:
- Bilim ve Yaşam – Michael Faraday (TRT)
- Michael Faraday Kimdir (NTV)
- Diplomasız Deha Michael Faraday (Bebar Bilim)
- Cosmos – Bir Uzay Serüveni: 10- Elektrik Çocuk (National Geographic)
Michael Faraday Hakkında Filmler Nelerdir?
İçerisinde Michael Faraday’ı da konu alan film veya diziler şunlardır:
- Tesla: Master of Lightning (2000)
- Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (1999)