Hendrik Casimir Kimdir?

1909 yılında Hollanda’da doğan ünlü fizikçi Hendrik Casimir, fizik üzerine gerçekleştirdiği lisans ve yüksek lisans yıllarından sonra, 1942 yılından itibaren aktif bir bilim adamı olarak hayatına devam etti.
Hendrik Casimir Hayatı: Casimir Neyi İcat Etti?

Yıllar içerisinde Philips NatLab’ın kurucu üyesi(1956-1972), Avrupa Fizik Derneği Başkanı(1972-1975) gibi ünvanlara sahip oldu. En önemli katkısı, kuantum vakum dalgalanması sebebiyle keşfettiği ve adı verilen Casimir etkisidir. 2000 yılında Hollanda'da hayatını kaybetmiştir.

Hendrik Casimir Ne Bulmuştur?

Hendrik Casimir1948 yılında en önemli katkısı diye nitelendirebileceğimiz Casimir Etkisini keşfetmiştir ancak bu kuvvet 1997 yılına kadar ölçülememiştir. Bunun dışında, akademik hayatından sonra bazı çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalar; saf matematik, nükleer kuadrupol momentlerinin hesaplanışı, düşük sıcaklık fiziği, manyetizma, süperiletkenler ve Onsager'in tersinmez fenomen teorisinin uygulamaları gibi çeşitli konuları kapsamaktadır. Bu çalışmaları sayesinde birçok bilim insanına katkıda bulunmuştur.

Casimir Etkisi (Kazimir Etkisi) Nedir?

Fizik kurallarına göre bir maddenin yer değiştirebilmesi için üzerine bir kuvvet uygulanması gerekir. Ancak boşlukta elektrik yükü sıfır olan iki metal levhanın paralel olarak konumlandırılması sonucu (dışarıdan enerji verilmeden), levhaların birbirine doğru itildiği gözlemlenmiştir. Bu gözlem sonucu keşfedilen kuvvetin yarattığı etkiye "Casimir etkisi" adı verilmiştir. Casimir etkisi, kuantum fiziğinin bir sonucudur ve vakum enerjisinin varlığını kanıtlar niteliktedir.

Hendrik Casimir'in Casimir-Polder Kuvveti Nedir?

Casimir-polder kuvveti, kuantum fiziği ile bağlantılı casimir etkisi sonucu ortaya çıkan kuvvettir. Casimir kuvveti, iletken metaller ve yalıtkan maddelerin varlığının, nicemlenmiş elektromanyetik alan enerjisinin vakum değerini değiştirir. Bu sayede boşlukta, dışardan bir etki olmaksızın var olur.

Hendrik Casimir'in Çalışmaları Nelerdir?

Hendrik Casimir yaşamı boyunca bir çok çalışmada bulundu. Bu çalışmalar arasında en önemlilerinden biri, 1945 yılında yayınlanan Dirk Polder ile birlikte yaptığı deney sonucu keşfettiği ve Casimir etkisinden ilk defa bahsettiği mikroskobik tersinirlik ilkesi hakkındaki makaledir. Bu makale sayesinde Casimir etkisi insanlar tarafından daha iyi kavranmıştır.

Hiçlikten (Boşluktan) Gelen Kuvvet Nedir?

Hiçlik veya boşluk bilimsel olarak bir ortamın, içerisinde hiç atom kalmayıncaya kadar boşaltıldıktan sonra, sıcaklığının mutlak sıfır (-273,15°C) derecesine getirilmesiyle elde edilir. Yapılan deneylerde, hiçlikte iki adet levhayı birbirine çeken Casimir adı verilen bir kuvvet gözlenmiştir.Bu kuvvet hiçlikten gelen kuvvettir.

Sıfır Nokta Enerjisi Nedir?

Sıfır noktası, kuantum mekaniği alanında fiziksel bir yapının ulaşabileceği en düşük enerjidir. Hiçliğin enerjisi olarak tasvir edilir. Pratikte termal radyasyonlardan oluştuğu söylenebilir.

Hendrik Casimir Kimlerle Çalıştı?

Hendrik Casimir, akademik hayatını tamamlar tamamlamaz Kopenhag’da Niels Bohr ile bir süre geçirdi. O süre zarfında hareket halindeki katı cisimlerin kuantum mekaniği ve moleküllerin dönüşlerinin grup teorisi hakkında araştırmalar yaptı. Doktorasını aldıktan sonra Wolfgang Pauli’nin asistanlığını yaptı. 1934 yılında C.J. Gorter ile two-fluid model hakkında, 1948 yılında ise Dirk Polder ile Casimir etkisi hakkında çalışmalarda bulundu.

Hendrik Casimir'in Aldığı Ödüller Nelerdir?

Hendrik Casimir hayatı boyunca 3 adet ödül almıştır. Hendrik Casimir'in aldığı ödüller şunlardır:

  • Matteucci Madalyası (1985)
  • Wilhelm Exner Madalyasıc(1982)
  • IRI Madalyası (1976)

Hendrik Casimir ve C. J. Gorter'ın “Two Fluid Modeli” Nedir?

1934 yılında Casimir ve Gorter, elektronların bir kısmının süper iletken olarak kabul edildiği ve geri kalanının 'normal' olarak kaldığı iki-akışkan süperiletkenlik modelini geliştirdi. Süperiletkenlerin manyetik ve termal özellikleri arasındaki karşılıklı yoğun ilişkiyi açıklamada başarılı oldular.

Hendrik Casimir 2. Dünya Savaşı Sırasındaki Çalışmaları Nedir?

Hendrik Casimir, 1942 yılında, 2.Dünya Savaşı sırasında, Hollandanın Eindhoven şehrinde bulunan ve büyük bir tesisi içide barındıran Philips Fizik Laboratuvarına taşındı.Burada bilim insanlığını aktif bir şekilde başlatmış oldu.1945 yılında Lars Onsager’ın mikroskobik tersinirlik prensibiyle alakalı çok önemli bir makale yayımladı.

Hendrik Casimir ve Avrupa Fizik Derneği İlişkisi Nasıldır?

Avrupa Fizik Derneği, resmi olarak 1968’de Avrupa’da bulunan fizikçileri teşvik etme amacıyla kurulan ve kar amacı gütmeyen bir dernektir. 42 ülkenin üye olduğu dernekte 3200 bireysel katılımcı vardır. Hendrik Casimir bu derneğin kuruluşu sırasında yardımlarını esirgememiştir ve aynı zamanda 1972-1975 yılları arasında derneğe başkanlık yapmıştır.

Hendrik Casimir ve Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi Üyeliği Nedir?

Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi, hükümete yaptığı danışmanlık ve idari işlevlerine ek olarak, bir dizi araştırma enstitüsünü işletmekte ve teorik fizik alanında Lorentz Madalyası, Dr. Hendrik Muller Ödülü ve Heineken Ödülleri de dahil olmak üzere birçok ödül vermektedir. Hendrik Casimir de 1946 yılında bu akademiye üye olmuştur.

Kaynaklar:Hendrik Casimir

İlgili İçerikler

23 Eylül 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 31 Ekim 2024
Ezgi Koca
Ezgi Koca
Baş Editör
Yazar Hakkında
Ezgi Koca, 21 Ağustos 1989 İstanbul doğumludur. 2012 yılında Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli ajanslarda içerik editörlüğü ve dijital proje yöneticiliği yaptı. Encazip baş editörü olarak 2021'den bu yana görev yapıyor.
Detaylı Bilgi