Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Artan faturaları azaltmak ve doğa kaynaklarını korumak için doğal gaz tasarrufu yapmak önemli bir eylemdir.
Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Karşılaştırma yapmak istediğiniz sektörü seçin!

Doğal gaz, milyonlarca yıl boyunca yeryüzünün iç katmanlarında birikmiş fosil temelli bir gaz türüdür. Doğal gaz tasarrufu yapmak, yalnızca doğal gaz kullanımını azaltmak anlamına gelmez. Isıtma ve yalıtma sistemleri, perdeler ve kombi kullanım alışkanlıkları da doğal gaz faturası üzerinde son derece etkilidir. Doğal gaz tasarruf yöntemlerini kullanarak mali yönden ciddi bir avantaj elde edilebileceği gibi aynı zamanda doğal kaynakların tüketimi azaltılmış olacaktır. Doğal gaz tasarrufu yapmak için tasarruf önerileri şunlardır:

  • Dış cepheye ısı yalıtımı yaptırın.
  • Isı yalıtım levhaları kullanın. 
  • Perde ve radyatör mesafesini doğru ayarlayın. 
  • Radyatör önüne koltuk koymayın. 
  • Termostatik vana kullanın.
  • Kombinizi gün içerisinde kapatmayın.

1. Dış Cepheye Isı Yalıtımı Yaptırın

Bina duvarları, ısı geçirgen yapıya sahiptir. Bu nedenle kışın içerideki ısıyı dışarı atma eğiliminde olduğu gibi yazın ise dışarıdaki kavurucu ısıyı ev içerisinde verme eğilimindedir. Dış cephe ısı yalıtım sistemleri ile bu durum önüne geçilebilir. Dış cepheye ısı yalıtımı yaptırmak, ev içerisindeki ısının dışarıya kaçmasını engeller. Bu da doğal gaz kullanımının azalmasına yol açarak tasarruf sağlar. Dış cephe yalıtımında; taş yünü, EPS levha, XPS levha, ısı yalıtım sıvaları ve donatı filesi gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler ısı geçirmez özellikleriyle ısı yalıtımında aktif rol oynarlar. Pek çok malzeme ısı yalıtımına ek olarak ses yalıtımı için de etkilidir.

2. Isı Yalıtım Levhaları Kullanın

Isı yalıtım levhaları, dış cephe yalıtımının yanı sıra arzu edilirse ev içerisindeki bazı kritik yerlerde de kullanılabilir. Özellikle radyatör arkasına yerleştirilen ısı yalıtım levhaları oldukça etkilidir. Radyatörler duvara çok yakın durduğu için, verdiği ısının bir kısmı doğrudan duvar tarafından emilir. Bu gibi kritik yerlere ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, içerisinin çok daha hızlı ısınmasını ve çok daha az doğal gaz kullanılmasını sağlar.

3. Perde ve Radyatör Mesafesini Doğru Ayarlayın

Radyatörün önüne sarkan perdeler, odanın hızlı ısınmasını engeller. Verilen ısı perde tarafından emildiği için doğal gaz sarfiyatı yüksek olur. Ayrıca bazı durumlarda yangın tehlikesi yaratabilir. Bu nedenle radyatörün bulunduğu duvara yaptırılacak perdeler, radyatör üstü tercih edilebilir. Radyatörün önüne sarkıtılması gerekiyor ise, radyatör ile perde arasında en az 50 cm mesafe olduğundan emin olunmalıdır. Yine de radyatörün çalıştığı sıralarda perdenin radyatörü kapatmayacak şekilde açılması doğal gaz tasarrufu için önemli bir yöntemdir.

4. Radyatör Önüne Koltuk Koymayın

Odanın ısınmasını sağlayan radyatörlerin mümkün olan en iyi performans ve en yüksek verimlilikte çalışabilmesi için önlerinde herhangi bir eşya olmaması gerekir. Bu noktada en sık yapılan hatalardan biri radyatörlerin önüne koltuk yerleştirmektir. Önünde koltuk olan radyatörün verdiği ısı, koltuk tarafından kesilir ve emilir. Bu da iç mekânın yeteri kadar ısınamamasına yol açar. Bu nedenle radyatör önüne koltuk konulmamalıdır. Radyatör verimli şekilde çalıştığı zaman, iç mekan çok daha hızlı bir şekilde ısınacak ve gereksiz yere doğal gaz sarfiyatı yapılmayacaktır.

5. Termostatik Vana Kullanın

Yapılan araştırmalar, termostatik vana kullanımının doğal gaz faturaları üzerinde %30’a kadar varan tasarruf sağladığını gösteriyor. Termostatik vana, ortam ısısının muhafaza edilmesinde oldukça önemli rol oynayan akıllı bir vana türüdür. Termostatik vana, ısı derecesine göre doğal gaz kullanımını durdurur ve ihtiyaç olduğunda yeniden açar. Bu sayede oda içerisindeki sıcaklık her zaman sabit tutulurken, doğal gaz kullanımı sınırlı hale getirilir. Bu durum, doğal gaz kullanımından ciddi oranda tasarruf yapılmasını sağlar.

6. Kombinizi Gün İçerisinde Kapatmayın

Bazı kullanıcılar, kombilerin kapatılıp yeniden açıldığında daha tasarruflu olacağı yönünde yanlış bir inanışa sahiptir. Oysa ki bunun tam tersi şekilde kombiyi kapatmak evin soğumasına yol açarak ısıtma için yeniden daha fazla doğal gaz harcanmasına sebebiyet verir. Bu nedenle tatil gibi evden uzun süreli uzak kalınması gereken durumlar dışında kombi gün içerisinde kapatılmamalıdır. Evden birkaç saatliğine çıkıldığında kombiyi kapatmak yerine açık tutmak çok daha tasarrufludur. Evin var olan sıcaklığının kısık kombi derecesi ile muhafaza edilmesi, soğuk bir evin kombi tarafından soğutulmasından çok daha tasarruflu bir eylemdir.

Doğal Gaz Tasarruf Cihazı Nasıl Kullanılır?

Doğal gaz tasarruf cihazı, kombilere takılan bir cihazdır. %15 ila %20 arasında tasarruf sağlayan bu cihaz, ısı verimliliğini arttırma prensibi ile çalışır. Tüm kombilerle uyumlu olan doğal gaz tasarruf cihazı, ısı verimliliğini %98’e kadar çıkartır. Bazı reklamlarda doğal gaz tasarruf cihazı ile %30 oranında tasarruf elde edildiği ifade ediliyor olsa da, doğal gaz tasarruf cihazının ortalama tasarruf oranı %18’dir. 

Doğal Gaz Tasarrufu için Hangi Kombi Kullanılmalıdır?

Kombi türleri, kendi içlerinde tasarruf yönünden farklılaşmaktadır. En tasarruflu kombi ise yoğuşmalı kombilerdir. Yoğuşmalı kombiler, diğer kombi türlerinin çoğuna göre %20 daha tasarruflu bir şekilde çalışır. Yoğuşmalı kombilerin diğer kombi türlerinden daha tasarruflu olmasının sebebi çalışma prensipleridir. Yoğuşmalı kombilerde atık gazın çıktığı yerde bir ısı eşanjörü bulunur. Bu eşanjör sayesinde gazdaki su buharı ayrıştırılarak enerji olarak yeniden kullanılır. Bu durum, doğal gaz kullanımını azalttığı için ciddi bir tasarruf sağlar. 

Yaşam Ortamlarında İdeal Oda Isısı Kaç Derecedir?

Oda sıcaklığı denildiği zaman pek çok kişinin aklına sabit bir sayı gelse de, ideal hava sıcaklığı bulunulan ortama göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kombiler, evin tüm ortamlarında aynı derecede yanmamalıdır. Oturma odaları, salon, mutfak ve yatak odası için ideal hava sıcaklığı 20 derecedir. Antre ve hol gibi nispeten daha az kullanılan bölgelerde ideal hava sıcaklığı 15 derece iken, banyoda ise 24 derecedir. 

İdeal Sıcak Su için Kombi Kaç Derecede Kullanılmalıdır?

Sıcak su üretimi için kombilerin pek çoğu 35 derece ile 65 derece arasında ayarlanabilmektedir. Mutfak suyu için su sıcaklığı 35-45 derece arası yeterli iken, banyoda ise 40 ile 55 derece arasında ayarlanmalıdır. 

Doğal Gaz Tasarrufu Yaparak Aynı Zamanda Elektrik Tasarrufu da Yapılabilir mi? 

Doğalgaz kullanan cihazlarla elektrik kullanan cihazlar genellikle birbirinden farklıdır. Örneğin lamba, televizyon, buzdolabı gibi cihazlar elektrikle çalışır. Doğal gazdan tasarruf ederek bu cihazların kullanımını azaltmak mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda doğal gaz ve elektrik ortak kullanımı olabilir. Örneğin ısıtma için hem elektrik sobası hem de doğal gaz kullanımı tercih edilmiş olabilir. Bu tip durumlarda, yalıtım yöntemleriyle doğal gazdan tasarruf etmek aynı zamanda elektrik tasarrufu sağlayacaktır.

Doğal Gaz Tasarrufu ile İlgili Sloganlar Nelerdir?

Doğal gaz tasarrufu ile ilgili sloganlar şunlardır:

  • Gaza gelmeyin, tasarruflu kalın. 
  • Doğal gazı kıs, cebini doldur. 
  • Doğal gazı fazla açma, faturanı kabartma. 
  • Tasarruf et, karlı çık. 
  • Ocağını yak, cebini yakma.

İlgili İçerikler

15 Nisan 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 1 Kasım 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi