Elektrik Faturası

Elektrik faturası, elektrik enerjisinin tüketimin karşılığı olarak ödenecek bedeli belirten belgedir. Elektrik faturası, bölgede görevli elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılan sayaç okumalarından sonra elektrik tedarikçileri tarafından kesilir. Elektrik faturasını kesen elektrik tedarik şirketiyken, faturaya esas enerji tüketimi sayaçtan okuyan kurum elektrik dağıtım şirketidir.
Elektrik Faturası Kalemleri Nelerdir?

Türkiye'de elektrik faturaları sayaçların okunması ve sayaçlardaki ilk okuma ile son okuma dönemlerindeki arasındaki farkın enerji bedeli, dağıtım bedeli ve vergiler eklenerek hesaplanmasıyla kesilir. Elektrik piyasası mevzuatına göre sayaç okumaları 25 ile 35 gün arasında olur, tüketiciler yaklaşık her ay elektrik faturası öder.

Elektrik Faturası Kalemleri Nelerdir?

Elektrik faturası kalemleri enerji piyasası mevzuatına göre 4 kalemden oluşur. Tedarikçi değiştirmemiş tüketicilerin elektrik faturaları ulusal tarife birim fiyatından kesilirken, tedarikçi değiştirmiş tüketiciler için elektirk tedarikçileri tarafından kesilir. Elektrik faturası kalemleri aşağıdaki gibidir.

  • Aktif Enerji Bedeli (Tedarikçisini değiştirmiş tüketiciler için elektrik tedarikçileri tarafından belirlenir.)
  • Dağıtım Bedeli
  • BTV
  • KDV

Abone Grubu Nedir?

Abone grubu, elektrik tüketim türüne göre tüketicilerin segmentlere ayrılmasıyla elektrik faturalarının belirlenmesini sağlayan gruplandırmaya verilen isimdir. Abone grupları Mesken, Kamu Özel Hizmetler Sektörü ve Diğer (Ticarethane), Sanayi, Tarımsal Sulama ve Aydınlatma olarak beş ana gruptan oluşur. Abone grupları ile ilgili daha detaylı bilgi için abone grubu nedir? sayfası ziyaret edilmelidir.

Elektrik Sayacı Okuma Dönemi Nedir?

Elektrik sayaçları en fazla 35 günlük dönem içinde okunur. Faturaların üzerinde okuma dönemi başlığı altında ilk okuma tarihi ve son okuma tarihi olarak iki ayrı tarih bulunur. İlk okuma tarihi, bir önceki okuma döneminin son okuma tarihidir. İlk okuma tarihinden bu dönemki son okuma dönemine kadar geçen süre için toplam ne kadar tüketim yaptığınız dönem faturanızda belirtir. Faturanız ilk okuma ve son okuma tarihleri arasındaki dönemde yaptığınız tüketim için kesilmiştir.

Elektrik Faturası Son Ödeme Tarihi Ne Zamandır?

Fatura dönemine ait borcunuzu ödeyebileceğiniz en geç tarih olan son ödeme tarihi faturaların üzerinde belirtilmektedir. Belirtilen tarihe kadar fatura borcunuzu tedarikçi şirketinize ödemeniz gerekmektedir.

Elektrik Faturalarındaki Son Bir Yıllık Tüketim Ne Demek?

Faturaların üzerinde belirtilmiş olan son bir yıllık tüketim bilgisi, kiloWattsaat cinsinden son 12 ayda ne kadar elektrik tüketimi yapıldığını gösterir. Elektrik faturasındaki son bir yıllık tüketim bilgisi, elektrik tüketim yerinin serbest tüketici limitleri ​​​​​​dahilinde elektrik tüketimi yapıp yapmadığının tespiti için yer almaktadır. 2024 yılında düzenlenen herhangi bir elektrik faturasındaki son bir yıllık tüketim 950kWh'nin üzerinde olan sayaçların elektrik tedarikçisi değiştirilebilir.

Enerji Kullanımına İlişkin Fatura Kalemleri Hangileridir?

Aylık elektrik tüketimine ilişkin bedeller faturada detaylı olarak gösterilmemekte, enerji ve dağıtım bedelleri tek kalem altında, vergi ve fonlar ise ayrı ayrı gösterilmektedir. Bu bedellerin tamamı dönem içindeki kWh cinsinden elektrik tüketimi baz alınarak hesaplanır. Elektrik faturası kalemleri Aktif Enerji Bedeli, Elektrik Dağıtım Bedeli, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV'dir.

Aktif Enerji Bedeli Nedir?

Aktif Enerji Bedeli, okuma dönemi içinde tüketilen enerjinin vergisiz ve kesintisiz bedelidir. Bu toplam fiyat, kWh cinsinden toplam tüketim ile faturalandırmaya esas elektrik birim fiyatının çarpılması ile hesaplanır ve bulunur.

Dağıtım Bedeli Nedir?

Dağıtım bedeli, elektrik enerjisinin iletim hatlarından alınıp tüketim yerlerine kadar ulaştırılması için kurulmuş olan kablo alt yapısının işletmecisi olan şirkete bu hizmetin karşılığı olarak ödenir. Bu bedeli elektrik tedarikçileri tüketicilerden tahsil ederek ilgili bölgenin görevli dağıtım şirketine öder. Dağıtım bedeli, kWh cinsinden elektrik tüketimi ile EPDK tarafından ulusal tarifelerle belirlenen dağıtım bedeli birim fiyatının çarpılması ile hesaplanır.

İletim Bedeli Nedir?

Elektrik iletim sistemi, elektrik enerjisinin üretildiği yerden şehirlere kadar ulaştırılmasını sağlayan yüksek gerilim hatlarından oluşan sistemin adıdır. Elektrik iletim bedeli, bu sistemin işleticisi olan TEİAŞ’a, hizmetlerinin karşılığı olarak ödenir. İletim bedeli, kWh cinsinden elektrik tüketimi ile EPDK tarafından belirlenen iletim bedeli birim fiyatının çarpılması ile hesaplanır. Ancak elektrik iletim bedeli, elektrik faturaları üzerinde direkt olarak gösterilmez ve dağıtım bedeli toplamına dahil edilerek hesaplanır.

Sayaç Okuma Bedeli Nedir?

Elektrik faturaları elektrik tedarikçileri tarafından kesilirken, sayaçları okuma görevi mevzuatla dağıtım şirketlerine verilmiştir. Dağıtım şirketlerinin personeli düzenli aralıklarla sayaçları okur ve okuma tutanaklarını hem tüketicilere hem de elektrik tedarikçilerine iletirler. Daha sonra elektrik faturası, bu tutanaktaki tüketim bilgilerine göre tedarikçiler tarafından kesilir. Sayaç okuma 2016 yılına kadar faturalarda yer alırken, 2016 yılından sonra kaldırılmış ve dağıtım bedeli altında hesaplanmaya başlanmıştır.

Enerji Fonu Nedir?

2022'ye kadar gerek AR-GE çalışmaları olsun gerekse de piyasanın serbestleşmesi için yapılan faaliyetler olsun, elektrik piyasası ile ilgili geliştirme maliyetlerini karşılamak için belirli bir bedel alınmaktaydı. Bu bedel, enerji bedelinin TL bazında toplam tutarı üzerinden yüzdelik bir oranla hesaplanmaktaydı ve elektrik faturası kalemi olarak tahsil edilmekteydi. 2022'de Enerji Fonu kaldırıldı.

TRT Payı Nedir?

2022'ye kadar yönetmelik gereği, Katma Değer Vergisi, diğer vergiler, fon ve paylar ile benzeri kesintiler hariç bedellerin toplam TL tutarının bir oranı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’na aktarılmaktaydı. 2022'de TRT Payı kaldırıldı.

Belediye Tüketim Vergisi (BTV) Nedir?

Belediye Tüketim Vergisi, abonelik bölgesindeki belediyeye ödenmek üzere elektrik tedarikçileri tarafından tahsil edilen ve yüzdelik olarak hesaplanan elektrik faturası kalemidir.

Elektrik Faturasında KDV Nedir?

Tüm alışverişlerde olduğu gibi, elektrik elektrik faturaları da KDV’ye tabiidir. Elektrik faturalarında elektrik tüketim bedeli, dağıtım bedeli ve vergiler toplamı üzerinden KDV hesaplanır.

Elektrik Faturasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Elektrik faturasına itiraz hakkını kullanmak için tüketicilerin 1 yıllık bir süreleri vardır. Elektrik faturalarına yapılan itirazlar 10 gün içerisinde cevaplanır. Elektrik faturasının yanlış geldiğini veya bir herhangi bir hata olduğunu düşünen tüketiciler elektrik faturasına nasıl itiraz edilir? sayfasından detaylı bilgi alabilir.

İlgili İçerikler

27 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 31 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi