Kiracı Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar

Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar ve aboneliğin iptali, güvence bedeli ve diğer abonelik işlemleri görevli tedarik şirketlerine yapılıyorsa EPDK mevzuatı çerçevesinde, serbest tedarik şirketine yapılıyorsa ilgili şirket tarafından belirlenir.
Kiracı Elektrik Aboneliği Gerekli Evraklar Nelerdir? - 2024

Herhangi bir konut veya iş yerinde kiracı olarak bulunulması durumunda dahi, elektrik aboneliği önceki kiracı ve mülk sahibinin üzerine ise, bu şekilde elektrik kullanılmaya devam edilmesi doğru değildir. Benzer şekilde mülk sahibi olmanız durumunda üçüncü şahıslara evinizi veya iş yerinizi kiraya veriyorsanız, kiracının elektrik aboneliğini üzerine alması gereklidir. Başkasının adına kayıtlı elektrik aboneliği üzerinden elektrik tüketimi yasal değildir ve cezai yaptırımları vardır.

Kiracı Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar, mesken yani konutlar için aşağıdaki gibidir.

  • Kira kontratı
  • Tesisat veya sayaç numarası (tüketim noktasına ait eski bir fatura varsa fatura üzerinden öğrenilebilir)
  • Başvuru sahibine ait T.C. kimlik numarası yer alan geçerli bir kimlik belgesi
  • DASK numarası veya poliçe
  • Başkası adına elektrik abonelik başvurusu yapılıyorsa vekaletname

Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar, ticarethaneler için aşağıdaki gibidir.

  • Kira kontratı
  • Şirket yetkilisinin T.C. kimlik numarası yer alan geçerli bir kimlik belgesi
  • Elektrik abonelik başvurusu yetkilendirilmiş biri tarafından yapılıyorsa, vekaletname ve imza sirküleri
  • Vergi dairesi ve vergi numarası
  • Tesisat veya sayaç numarası (tüketim noktasına ait eski bir fatura varsa fatura üzerinden öğrenilebilir)
  • Ticarethane, mesken olarak da kullanılan bir binada ise DASK numarası veya poliçe

Kiracı Elektrik Aboneliği Yaptırmak Zorunlu mu?

EPDK’nın yayınladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 48. Maddesine göre; “Kendi adına perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması olmadan daha önceki tüketici adına düzenlenen ödeme bildirimlerini ödemek suretiyle elektrik enerjisi tüketmesi” usulsüz elektrik kullanımı olarak tanımlanmıştır. Yani ikamet edilen meskende veya işletilen iş yerinde, önceki kiracının veya mal sahibinin üzerine kayıtlı elektrik aboneliğini kullanmak usulsüz elektrik kullanımı olarak kabul edilirken kiracının elektrik aboneliğini kendi üzerine alması zorunludur.

Usulsüz kullanım durumu, görevli tedarik şirketi tarafından tespit edilirse hem elektriğinizin kesilmesi hem de ceza bedeller ile karşılaşabilirsiniz. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, usulsüz kullanım durumunda; “elektrik tedarikçisi tarafından, tüketiciye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicinin dahil olduğu tüketici grubundan ait olduğu yıla ilişkin Kurul Kararı ile belirlenen kesme-bağlama bedelinin 5 katı ücret tahsil edilerek doğrudan elektriği kesilir”. Kiraya verdiğiniz veya kiraladığınız konut ya da meskende elektrik aboneliğinin devri yapılmadığı durumda, ödenmeyen elektrik faturalarından elektrik aboneliğin asıl sahibi sorumlu bulunmaktadır. Oysa ki elektrik aboneliğini kiracı da olsanız, mülkünüzü kiraya veriyor da olsanız, devri aslında kısa süren ve büyük maliyetleri olmayan bir işlemdir. Özellikle günümüzde internet teknolojilerinin gelişmesi ile bulunduğunuz yerden bile elektrik aboneliği yapmanız mümkündür. Yani anlaşılacağı üzere konut veya işyeri fark etmeksizin, kiracı ya da kiralayan konumunda olsanız dahi, elektrik aboneliği, elektrik tüketimi yapan gerçek veya tüzel kişinin üzerine yapılmalıdır.

Kiracı Elektrik Aboneliği Başvurusu Nereye Yapılır?

Elektrik aboneliği başvurusu için, tüketim noktasının yani aboneliğin bağlı bulunduğu bölgede sorumlu bulunan görevli elektrik tedarik şirketine başvuru yapılması gereklidir.

Görevli tedarik şirketleri, online abonelik hizmeti de vermektedir. Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar da genel itibari ile her bölge için benzer olsa da görevli tedarik şirketinin talep ettiği özel evraklar da olabilir. Bu sebeple elektrik abonelik başvurusu yapmadan önce çağrı merkezleri ile iletişime geçerek veya tedarik şirketlerinin web sayfalarından kiracı elektrik aboneliği için talep ettikleri evrakların öğrenilmesi ve buna göre hazırlık yapılması başvuru sırasında işlemleri hızlandırır.

Kiracı Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadar? (Kasım 2024)

Elektrik abonelik başvurusu yapılırken, görevli tedarik şirketi tarafından, damga vergisi, kesme açma bedeli ve dosya ücreti tek sefere mahsus olarak alınır. Bu ücretler kiracı ya da mülk sahibi olma durumuna göre farklı değildir, her tüketiciden aynı ücretler alınır.

  • Damga Vergisi: Abonelik ücretine dahil olan damga vergisi her sözleşme için devlet tarafından alınan bir bedeldir. Elektrik aboneliği ücretine dahil olan bu bedel, güvence bedelinin binde 9,48’i kadar alınmaktadır.
  • Kesme- bağlama bedeli: 2024 yılı için EPDK tarafından yayınlanan kesme- bağlama bedelleri; AG yani alçak gerilim hattına bağlı tüketim noktaları için 72.6 TL’dir (konutların hemen hemen hepsi AG hattına bağlıdır). OG yani Orta gerilime bağlı tüketim noktaları için kesme- bağlama bedeli 543.6 TL’dir.
  • Dosya Ücreti: Kiracı elektrik aboneliği ücreti kapsamında alınan dosya ücreti, görevli tedarik şirketine göre değişebilir.

Kiracı Elektrik Aboneliği Güvence Bedeli Ne Kadar?

Kiracı veya mülk sahibi fark etmeksizin, elektrik aboneliği yapılırken görevli tedarik şirketi tarafından bir güvence bedeli talep edilir. Güvence bedelinin alınmasındaki temel amaç, elektrik faturalarının abone tarafından ödenmemesi durumda görevli tedarik şirketi güvence altına almaktır. Görevli tedarik şirketlerinin elektrik abonelik başvurusu yapan gerçek veya tüzel kişilerden talep edebileceği güvence bedeli Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 26. Maddesi ile belirlenmiştir. Talep edilebilecek güvence bedeli, abone grubu ve bağlantı gücüne göre belirlenen kW başına birim bedele göre hesaplanır. Burada önemli olan husus şudur; bağlantı gücü 5 kW altında olsa dahi, minimum 5kW bağlantı gücüne göre güvence bedeli hesaplanır.

Bunlardan yola çıkarak kiracı elektrik aboneliği güvence bedelleri, konut abonelikleri için kW başına 136.2 TL, ticarethaneler için ise 387.1 TL’dir. Buradan yola çıkarsak, konutlar için en düşük güvence bedeli 681, ticarethaneler için ise en düşük 1935.5 TL’dir. kW başına belirlenen bedeller her yıl değişmektedir. Ancak kiracı elektrik aboneliği güvence bedeli veya mülk sahibi elektrik aboneliği güvence bedeli arasında bir fark yoktur.

Kiracı Elektrik Aboneliği İptali Nasıl Yapılır?

Elektrik abonelik iptali için aboneliğin bağlı bulunduğu bölgedeki görevli tedarik şirketine abonenin bizzat kendisinin veya elektrik işlemleri yapabileceğine ilişkin noter onaylı vekâletname verdiği yani yetkilendirdiği kişinin gitmesi veya ilgili tedarik şirketinin internet sitesi üzerinden işlemlerin yapılması gerekir.

Kiracı elektrik aboneliği iptalinde, konut kiracıları için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu geçerli bir kimlik
  • Abone adına vekil işlem yapacaksa noter onaylı vekâletname
  • Tesisat yani abone numarası (bilmiyorsanız bir elektrik faturanızı yanınızda bulundurmanız yeterlidir)
  • Güvence bedelini geri alabilmeniz için banka hesap numarası veya iban bilgisi

Kiracı elektrik aboneliği iptalinde, ticarethaneler için gerekli belgeler ise:

  • Başvuruyu şirket yetkilisi yapıyorsa imza sirküleri, yetkilendirilmiş kişi yapıyorsa noter onaylı vekaletname ve şirket yetkilisinin imza sirküleri - Tesisat yani abone numarası (bilmiyorsanız bir elektrik faturanızı yanınızda bulundurmanız yeterlidir)
  • Güvence bedelini geri alabilmeniz için banka hesap numarası veya iban bilgisi

Kiracı Elektrik Aboneliği İnternetten Nasıl Yapılır?

Elektrik aboneliğini doğrudan görevli tedarik şirketinin müşteri hizmet merkezlerine başvuruda bulunarak ya da internet üzerinden yapılabilir. Buna ilave olarak e-devlet üzerinden de ilgili tedarik şirketinin sayfasına da yönlenerek internet üzerinden kiracı elektrik aboneliği yapılabilir. İnternet üzerinden kiracı abonelik işlemleri için bölgenin görevli elektrik tedarik şirketinin internet sitesi kullanılmalıdır. Bölgelere göre internetten elektrik aboneliğinin yapılacağı şirketler aşağıdaki gibidir.

  • Aesaş Enerjisa: İstanbul Anadolu Yakası
  • Akedaş: Adıyaman, Kahramanmaraş
  • Aras Epsaş: Ağrı, Erzincan, Erzurum
  • Aydem: Aydın, Denizli, Muğla
  • CK Akdeniz: Antalya, Burdur, Isparta
  • CK Boğaziçi: İstanbul Avrupa Yakası
  • CK Çamlıbel: Sivas, Tokat, Yozgat
  • Çoruh Aksa: Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon
  • Dicle EPSAŞ: Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
  • Enerjisa Başkent: Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak
  • Fırat Aksa: Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
  • Gediz: İzmir, Manisa
  • Kepsaş: Kayseri
  • Mepaş: Akşehir, Karaman, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde
  • Sepaş Enerji: Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya
  • Toroslar Enerjisa: Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye
  • Trepaş: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
  • Uludağ Enerji: Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova
  • Vangölü (Türkerler): Bitlis, Hakkari, Muş, Van
  • Yepaş: Amasya, Çorum, Ordu, Sinop, Samsun

Kiracı Olarak Elektrik Tedarikçimi Değiştirebilir miyim?

Kiracı da olsanız, elektrik aboneliği sizin adınıza olduğu sürece elektrik tedarikçinizi değiştirebilirsiniz. Serbest tüketici olma koşullarını sağlayan 2024 yılı için belirlenen yıllık 950 kWh tüketim limitini geçen tüketiciler kiracı ya da mülk sahibi olma durumundan bağımsız olarak tedarikçi değiştirerek indirimli elektrik avantajlarından yararlanabilirler.

Kira Sözleşmesi Tedarikçi Değişikliğine Engel Olur mu?

Elektrik aboneliğinizi kendi adınıza yaptığınız sürece tedarikçi değiştirmemeniz için hiçbir neden yoktur.

Öğrenci Olarak Elektrik Tedarikçimi Değiştirebilir miyim?

Özellikle öğrenciler için her türlü tasarruf önemli olduğu için tedarikçi değiştirerek daha ucuz elektrikten yararlanabilirler. Diğer koşullarda olduğu gibi öğrenciler için de elektrik aboneliğinin kendi adlarına olması ve serbest tüketici limitini geçmeleri halinde tedarikçi değiştirebilirler.

Kiracı Olarak Hangi Masraflardan Muafım?

Kiracı olarak elektrik aboneliği yaparken DASK (deprem sigortası) poliçesi ve poliçe no gibi bilgiler tedarikçi tarafından talep edilir. DASK masrafları mal sahibi tarafından ödenmelidir. Bunun dışında elektrik aboneliğiniz sırasında ödenmesi gereken depozito ve elektrik faturalarından kiracılar sorumludur.

Taşınırken Elektrik Aboneliği ile İlgili Olara Ne Yapılmalıdır?

Taşınırken, sizden sonra gelebilecek olan kiracıların sizin adınıza olan elektrik aboneliği üzerinden elektrik tüketimi yapmaları ve faturalarını ödememeleri durumunda bu faturalardan abonelik sizin adınıza olduğu için siz sorumlu olursunuz. Bu sebeple taşındıktan sonra aslında size ait olmayan elektrik faturaları ile karşılaşmamak için elektrik aboneliğinizi bir an önce iptal ettirmelisiniz. Elektrik aboneliğini nasıl iptal ettirebileceğinize dair detaylara “Elektrik Abonelik İptali Nasıl Yapılır?” konulu yazımızdan erişebilirsiniz.

İlgili İçerikler

27 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 4 Kasım 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi