Elektrik Faturası Ödeme

Elektrik faturası ödemelerinde vade (istisnalar olmakla birlikte) vade, faturanın kesim tarihinden itibaren 10 gündür ve vadesinde ödenmeyen faturalarda hizmet kesintisi yaşanmaktadır. Elektrik faturası ödeme yöntemleri kontrol edilerek faturaların zamanında ödendiğinden emin olunmalıdır.
Elektrik Faturası Ödeme Kanalları - 2024

Elektrik Faturası Ödeme Kanalları Nelerdir?

Elektrik faturası ödeme kanalları genellikle elektrik tedarikçilerine göre değişse de genel olarak sık tercih edilen ödeme çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kredi Kartı ile ödeme: Tüketiciler elektrik faturalarını, internet bankacılığını kullanarak ya da fatura ödeme merkezlerinden kredi kartı ile ödeyebilir.
  • Otomatik ödeme talimatı verme: Elektrik faturası ödeme yöntemlerinden en kolayıdır. Tüketiciler elektrik faturalarını ödeyebilmek için elektrik tedarikçisinin anlaşmalı olduğu bir bankaya otomatik ödeme talimatı verebilir ve bu sayede her ay faturaları otomatik olarak ödenir. Otomatik ödeme talimatı verirken abone numarası/tekil kod dikkate alınarak işlem gerçekleştirilir. Otomatik fatura ödeme talimatı, bankaların mobil uygulamaları üzerinden verilebilir.
  • ATM’den ödeme: Tüketiciler ödeme merkezlerini tercih ediyorsa ATM üzerinden ödeme yapabilir. Tüketicinin, ödeme yapacağı tedarikçinin adını ve kendi abone numarasını bilmesi yeterli olacaktır.
  • Hesaptan/İnternetten ödeme: Tüketicinin, tedarikçilerin anlaşmalı olduğu bankalardan birinde hesabı varsa ödemeler direkt olarak hesaptan yapılabilir.

İnternet üzerinden abone numarası ile işlem yaparak elektrik faturası borç sorgulama işlemi yapılması da mümkündür.

Alternatif Elektrik Faturası Ödeme Kanalları Nelerdir?

Bunlar haricinde tüketiciler, yaşadıkları yerin yakınlarındaki fatura ödeme merkezlerini ya da PTT şubelerini de elektrik faturası ödemek için tercih edebilir. Çoğu tedarikçi, tüm PTT Şubelerinden vezneden ödeme yapmayı kabul etmektedir. Bazı elektrik tedarikçileri ise kendi internet siteleri üzerinden fatura ödemeye olanak tanımaktadır. Alternatif elektrik faturası kanalları aşağıdaki gibidir:

Kredi kartı ile elektrik faturası ödeme kanalları:

  • Türkiye’de çeşitli yerlerde mevcut bulunan fatura ödeme noktaları
  • Anlaşmalı tedarikçilerin banka ATM’leri
  • Elektrik tedarik şirketinin seçenek sunması durumunda tedarikçinin internet sitesi üzerinden
  • Anlaşmalı tedarikçilerin PTT şubeleri

Nakit ödeme ile elektrik faturası ödeme kanalları:

  • Türkiye’nin çeşitli noktalarında bulunan fatura ödeme vezneleri
  • Anlaşmalı tedarikçilerin PTT şubeleri
  • Anlaşmalı tedarikçilerin banka ATM’leri
  • Anlaşmalı bankaların gişelerinden

EnerjiSA Elektrik Faturası Nasıl Ödenir?

EnerjiSA elektrik faturası ödeme işlemi aşağıdaki yöntemlerle ödenebilir:

  • Telefon bankacılığı ile müşterisi olduğunuz bankayı arayarak
  • İnternet bankacılığı ile müşterisi olduğunuz bankanın mobil uygulaması veya internet sitesine giriş yaparak
  • Fatura ödeme merkezlerinden nakit veya kredi kartı kullanarak
  • Müşterisi olduğunuz bankaya otomatik fatura ödeme talimatı vererek (Telefon bankacılığı veya mobil bankacılık ile)
  • PTT şubelerinden
  • EnerjiSA internet sitesinden müşteri hizmetlerine giriş yaparak
  • Anlaşmalı bankaların gişelerinden

BEDAŞ Elektrik Faturası Nasıl Ödenir?

Bedaş elektrik faturası ödeme, CK Boğaziçi Elektrik internet sitesi üzerinden kredi kartı ile, BEDAŞ anlaşmalı kurumlar aracılığıyla, telefon bankacılığı veya mobil bankacılık ile, anlaşmalı PTT şubelerinden, otomatik ödeme talimatı ile yapılabilir. Ayrıca Aras Elektrik fatura ödeme, Gediz Elektrik faturası ödeme, Akdeniz Elektrik fatura ödeme vb. için de aynı yöntemler kullanılarak işlem yapılabilir.

Zamanında Ödenmeyen Elektrik Faturası Borçlarına Ne Olur?

Zamanında ödenmeyen fatura borçlarının tahsilatına ilişkin hususlar; perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında düzenlenmektedir. Tüketicilerin elektrik faturalarında gördüğü son ödeme tarihine kadar mevcut borçlarını ödemeleri gerekir aksi durumda yani son ödeme tarihine kadar borçlarını ödemeyen tüketiciler, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre her geçen gün için elektrik gecikme faizi tutarına maruz bırakılır.

Son ödeme tarihinin geçtiği durumda görevli elektrik şirketi, abonesine sms veya e-mail ile bildirim iletir. Bildirim tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde tüketici tarafından borç ödeme durumu gerçekleşmezse verilen elektrik, görevli dağıtım şirketi tarafından kesilmektedir. Elektrik kesme işlemi gerçekleştikten sonra yine dağıtım şirketi tarafından adrese kesme ihbarnamesi bırakılır. Bu ihbarnamede tüketicinin son endeks bilgisi, elektrik kesim tarihi ve saati belirtir.

Kesilen Elektrik Ne Zaman Bağlanır?

Kesilen elektrik bağlama süresi aşağıdaki gibidir:

  • Elektrik kesim işlemleri görevli dağıtım şirketi tarafından hafta içi ve cumartesi günleri saat 9.00-17.30 arasında yapılmaktadır.
  • Elektrik açma işlemleri görevli dağıtım şirketi tarafından hafta içi 13.00 - 22.00, hafta sonu 10.00 - 22.00 saatleri arasında yapılmaktadır.

Elektrik Faturası Ödendikten Sonra Ne Zaman Elektrik Açılır?

Gecikmiş elektrik faturası borcundan dolayı elektrik kesildiyse biriken borç, elektrik gecikme faizi ile beraber olmak üzere peşin olarak ödendikten ya da elektrik şirketinin belirleyeceği plana göre ödemeyi taahhüt edildikten sonra elektriğin açılması sağlanır. Elektrik şirketine başvuruda bulunduktan veya ödeme yapıldıktan sonra en geç 3 iş günü içerisinde elektrik açılır.

Elektrik kesme ihbarnamesinde de belirtildiği gibi elektrik bağlama bildiriminde de tarih, saat ve son endeks mutlaka belirtilir. Aksi durum söz konusu olduğunda görevli elektrik şirketi tüketici ile yapılmış olan ikili anlaşma kapsamındaki sözleşmenin feshini gerçekleştirebilir. Sözleşmenin feshi sonrasında ödenmeyen borçlar için yasal süreç başlar.

Kesilen Elektriğin Açılması İçin Faizlerin Ödenmesi Gerekir mi?

Kesilen elektriğin açılması ya da elektrik kesme işleminin durdurulması için elektrik faturası borcunun tamamının ve faizlerinin ödenmesi gereklidir.

Elektrik Borcu Nasıl Sorgulanır?

Elektriktrik faturası sorgulamak için ilgili elektrik tedarikçisinin internet sitesi veya çağrı merkezi aranmalıdır. Aşağıda bazı görevli elektrik tedarikçileri için elektrik borcu sorgulama ve ödeme kanalları belirtilmiştir.

  • Enerjisa: Başkent, Aesaş, Toroslar Elektrik fatura sorgulama işlemleri Enerjisa internet sitesinin Online Hizmetler Merkezinden yapılır. Sorgulama yapmak için tesisat numarası ve TC kimlik no istenir.
  • Aras Elektrik: Aras Elektrik fatura sorgulama için tekil kod ile Aras Elekrik web sitesinden sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Aydem Elektrik: Aydem Elektrik fatura sorgulama işlemleri, online hizmetler uygulaması ile Aydem Elektrik internet sitesine giriş yaparak yapılır.
  • CK Boğaziçi Elektrik: CK Boğaziçi Elektrik fatura sorgulama işlemi, CK Boğaziçi Elektrik internet sitesini ziyaret ederek gerçekleştirilebilir.
  • CK Akdeniz Elektrik: CK Akdeniz Elektrik borcu, CK Akdeniz internet sitesinde abone numarası ve tekil kod ile sorgulanıp ödeme yapılabilir.
  • Uludağ Enerji: Uludağ Enerji faturası sorgulama işlemi web sitesinde yer alan Online İşlem Merkezi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Abone numarası ve T.C. Kimlik numarası ile Online İşlem Merkezinden borç sorgulaması yapılabilir.
  • CK Çamlıbel: CK Çamlıbel Elektrik fatura sorgulama işlemi kendi internet sitesinde yer Online İşlem Merkezi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Mevcut tekil kod veya abone numarası ile sorgulama yapılabilir.
  • Çoruh Aksa ve Fırat Aksa: Çoruh Aksa ve Fırat Aksa borç sorgulama işlemleri yapmak isteyen elektrik tüketicileri, Çoruh Aksa ve Fırat Aksa web sitesinden faydalanarak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca Çoruh Aksa ve Fırat Aksa Çözüm Merkezi ile iletişime geçerek elektrik faturası sorgulama işlemi online olarak yapılabilmektedir.
  • Dicle Elektrik: Dicle Elektrik aboneleri internet sayfasında yer alan fatura sorgulama kısmından elektrik faturalarını kolaylıkla sorgulayabilir ve borcu olup olmadığı bilgisine ulaşabilir.
  • Gediz Elektrik: Gediz Elektrik fatura sorgulaması, şirketin web sayfasından gerçekleştirilebilmektedir. Gediz Elektrik faturası sorgulaması yapmak için bu şirketin web sayfasında bulunan hızlı borç sorgulama bölümüne girerek faturada yer alan tesisat numarası ile borç bilgisine ulaşılabilir.
  • Mepaş Elektrik: MEPAŞ web sayfasında Online İşlemler başlığı altından fatura sorgulama işlemi yapılabilir.
  • Kayseri Elektrik: Kayseri Elektrik internet sitesinden sorgulama yapılabilir.
  • Osmangazi Elektrik: Osmangazi Elektrik fatura sorgulama işlemleri için resmi web sayfasından yararlanılabilir.
  • Trakya Elektrik: Trakya Elektrik borç sorgulama işlemi tedarikçinin internet sitesinde yer alan online işlemler üzerinden borç sorgulama başlığından gerçekleştirilmektedir. Elektrik faturasında yer alan abone numarası ve tekil kod ile borç sorgulama işlemi hızlıca tamamlanabilir.
  • Vangölü Elektrik: Vangölü Elektrik fatura sorgulama Van, Bitlis, Muş, Hakkari illerinde yer alan ödeme merkezlerinden veya Vangölü Elektrik müşteri hizmetleri aracılığıyla yapılabilir.
  • Yeşilırmak Elektrik: Yeşilırmak Elektrik fatura sorgulama işlemleri online olarak yapılır. Mevcut elektrik faturasında yer alan sözleşme ve hesap numarası ile kolayca tamamlanmaktadır.

Kredi Kartı İle Elektrik Faturası Ödemede Komisyon Kesilir mi?

Eğer anlaşmalı bir banka değilse kredi kartı ile elektrik faturası ödemede komisyon kesilebilir. Anlaşmalı bankalardan kredi kartı ile faturası öderken ise komisyon alınmaz. Ayrıca herhangi bir bankanın vadesiz hesabından ya da kredi kartından elektrik faturası için otomatik ödeme talimatı verilirse komisyon alınmaz. Bazı bankalar dönemsel olarak kurumlarla komisyonsuz fatura ödeme kampanyası yapabilir ancak değişkenlik gösterebilir.

Elektrik Faturası Hangi Bankaya Ödenir?

Anlaşmalı olmak kaydıyla banka gişeleri, internet bankacılığı, ATM'ler, telefon bankacılığı ve otomatik ödeme ile bankalara elektrik faturası ödenebilir. Elektrik faturası ödenebilen bankalar şunlardır:

  • Akbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Garanti BBVA
  • Enpara
  • QNB Bank
  • TEB
  • Cepteteb
  • Burgan Bank
  • Türkiye İş Bankası
  • Denizbank
  • Vakıfbank
  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Fibabanka
  • Şekerbank
  • Türkiye Finans
  • Kuveyt Türk
  • Vakıf Katılım
  • Ziraat Katılım

Devlet Destekli Elektrik Yardımı Faturası PTT Üzerinden Ödenir mi?

Devlet destekli elektrik yardımı faturası, kimlik kartı ve mesken türü aboneliklerine ait elektrik faturası ile PTT ödeme noktalarından ya da PTT Genel Müdürlüğünün e-devlette sunmuş olduğu ödeme kanalından ödenebilir. 

İlgili İçerikler

6 Kasım 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 6 Kasım 2024
Ezgi Koca
Ezgi Koca
Baş Editör
Yazar Hakkında
Ezgi Koca, 21 Ağustos 1989 İstanbul doğumludur. 2012 yılında Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli ajanslarda içerik editörlüğü ve dijital proje yöneticiliği yaptı. Encazip baş editörü olarak 2021'den bu yana görev yapıyor.
Detaylı Bilgi