Ampermetre Nedir?

Ampermetre, herhangi bir elektrik devresi içerisinden geçmekte olan akımın şiddetini ölçmeye yarayan bir tür elektronik alettir. Ampermetre, voltmetreden farklı olarak devrelere seri bağlantı ile bağlanır.
Ampermetre Nedir, Neyi Ölçer, Ne İşe Yarar?

Ampermetrenin iç direnci aşırı azdır ve üzerinden akım geçirebilir. Bu sayede gelen akımın şiddetinin ölçümü yapılabilir. Ampermetrenin, devrelere seri yerine paralel bağlantıyla bağlanması tehlikelidir. Bu tip durumlarda kısa devre meydana gelir. Amper, elektrik akımı birimine verilen isimdir. Ampermetre, elektrik akımının şiddetini direkt olarak okuyabilir. Ampermetrede bir kadran içerisinde yazan sayılar ve bir adet ibre bulunur. Amperin şiddetine göre ibre hareket ederek uygun sayının üzerinde bekler. Bazı ampermetreler ortadan, bazıları ise soldan sıfırlıdır. Ayrıca günümüzde elektronik ampermetreler de bulunur. Bu tip ampermetrelerde elektrik akımının şiddeti ekran üzerinde dijital bir şekilde yazılarak gösterilir. Bu sebeple ibre bulunmaz. Yapılış yöntemlerine göre farklı isimlere sahip olan ve farklı sahalarda kullanılan ampermetreler de vardır.

Ampermetreyi Kim Bulmuştur?

Elektrik akımının şiddetinin ölçülmesinde kullanılan ampermetrenin mucidi Fransız matematikçi ve fizikçi Andre Marie Ampere’dir. Elektromanyetizmayı ilk keşfeden kişilerden birisi olan Andre Marie Ampere, Amper birimine de ismini veren kişi olarak bilinir. 20 Ocak 1775 tarihinde Fransa’nın Lyon kentinde dünyaya gelen mucit, küçük yaşlarda matematik ve fiziğe olan büyük yeteneği ile dikkat çekti. 12 yaşındayken Latince öğrenen Ampere, 34 yaşında profesör olarak çalışmaya başladı. 10 Haziran 1836 tarihinde Fransa’nın Marsilya kentinde yaşamını yitiren mucidin mezarı ise Paris’te yer alıyor. 

Ampermetre Neyi Ölçer?

Ampermetre, elektrik akımının şiddetinin ölçülmesinde kullanılan bir alettir. Herhangi bir devre üzerinden geçmekte olan elektrik akımı ampermetreyle ölçülebilir ve şiddeti tespit edilebilir. Bu sayede elektrik devresinin kaç amperle çalıştığı bilgisine ulaşılabilir.

Ampermetre Ne İşe Yarar?

Ampermetre, herhangi bir elektrik devresi üzerinden geçen elektrik akımının şiddetinin ölçülmesinde kullanılır. Bunun için devre üzerindeki elektrik akımının aynı zamanda ampermetreden de geçmesi gerekir. Bu işlem için ampermetre devreye seri olarak bağlanır. Ancak ampermetrenin yalnızca geçen akımı ölçmesi ve akıma herhangi bir direnç uygulamaması gerekir. Bu sebeple de ampermetrelerin iç dirençleri son derece düşüktür. Ampermetre; elektrik tesisatlarının hazırlanmasında, bozulan devre elemanlarının tespitinde, büyük makinelerdeki elektrik akımının kontrolünde ve sigortalarda kullanılır.

Ampermetre Sembolü Nedir?

Ampermetre, elektrik akımının şiddetinin ölçülmesinde kullanılır. elektrik akımının birim zamandaki şiddetine ise amper adı verilir. Amper, A harfi ile gösterilir. Ampermetre ise elektrik devrelerinde daire içerisine alınmış A harfi ile ifade edilir.

Ampermetre Formülü Nedir?

Ampermetrenin formülü I= V/R'dir.

I harfi akımı, V harfi gerilimi, R harfi ise direnci ifade eder. Akım, gerilimin dirence bölünmesi ile bulunur. Örneğin gerilim 100, direnç ise 1.5 ise akımın 66,6 amper olduğu tespit edilir.

Ampermetre Fiyatları Nedir?

Ampermetre; hırdavatçılarda, hipermarketler ve elektrik elektronik işi yapan dükkanlarda satılır. Ampermetre fiyatları, ampermetrenin türüne ve özelliklerine göre farklılık gösterebilir. 

İdeal Bir Ampermetrenin Direnci Nedir?

Ampermetre, devreye seri olarak bağlanan bir cihaz olduğu için devre üzerinde kesinlikle bir direnç oluşturmamalıdır. Bu nedenle ampermetrelerin iç dirençleri aşırı derecede küçüktür. İdeal bir ampermetrenin iç direncinin 0 ile 1 ohm(Ω) arasında olması gerekir.

Ampermetre Devreye Nasıl Bağlanır?

Elektrik ve elektronik alanlarında ekseriyetle kullanılan ampermetre, devreye her zaman seri bağlantı ile bağlanmalıdır. Ampermetrenin iç direnci çok düşüktür. Bu nedenle içerisinden akım geçirir. Buna bağlı olarak da devreye seri olarak bağlanması gerekir. Ayrıca ampermetrenin devreye paralel bağlantıyla bağlanması, kısa devre meydana gelmesine sebep olabilir. Ampermetre devreye nasıl bağlanır sorusunun cevabı seri bağlantıdır.

Ampermetre Çeşitleri Nelerdir?

Ampermetre çeşitleri şunlardır:

  • Hareketli Bobinli Ampermetre: Hareketli bobinli ampermetreler, sabit bir mıknatısın etrafına yerleştirilmiş bobinin yol açtığı manyetik sapmayı kullanır.
  • Hareketli Manyetizmalı Ampermetre: Hareketli mıknatıslı ampermetreler, prensip olarak hareketli bobinli ampermetrelerle aynıdır. Tek fark bobinin ampermetre kutusuna monte edilmesidir.
  • Elektrodinamik Ampermetre: Elektrodinamik ampermetreler, elektromıknatıs kullanan ampermetrelerdir. Bu sayede hem alternatif hem de doğru akımda kullanılabilirler.
  • Döner Demirli Ampermetre: Döner demirli ampermetreler, elektromanyetik ampermetrelerdir. Sabit bir mıknatısın kutupları arasında dönen bobin kullanırlar.
  • Termik Ampermetre: Termik ampermetreler, elektrik akımın geçerken yol açtığı ısınmayı ölçerek çalışır. İletken telin elektrik akımı ile ısınmasıyla birlikte ibre kadran üzerinde hareket eder.
  • Yumuşak Demirli ve Sabit Bobinli Ampermetre: Yumuşak demirli ve sabit bobinli ampermetreler, düşük frekansa sahip AC akımların ölçümünde kullanılır. Adından da anlaşılabileceği gibi yumuşak demirden yapılmış ve silindire benzer sabit bobin kullanır. Üretimi kolaydır. Bu neden ekonomik ve yaygındır.

İlgili İçerikler

18 Şubat 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 31 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi