Su, depoda durduğu süre boyunca ısısını korur ve bu sayede kullanılmak istendiğinde sıcak suya anında erişim sağlanmış olur. Termosifonlar suyu ısıtma işlemini elektrik kullanarak gerçekleştirir. Termosifonların, şofben ve benzeri anlık su ısıtıcılarından en büyük farkı, depolama sistemi sayesinde sıcak suya anında erişim sağlama imkanı sunmasıdır. Şofben gibi anlık ısıtıcılar ise, suyu ısıtmak için belirli bir süreye ihtiyaç duyar.
Termosifon Ne İşe Yarar?
Termosifon, sıcak suya anında erişim sağlayabilmek için kullanılan bir depolu su ısıtıcısıdır. Termosifonun en önemli özelliği, ısıttığı suyu depolama tankında saklaması ve kullanıma hazır bulundurmasıdır. Bu sayede sıcak su talep edildiği zaman herhangi bir bekleme süresi olmaksızın kullanıcıya anında sıcak su sağlanabilir. Termosifon, sıcak su talebi olan her alanda kullanılabilen bir cihazdır. Evlerde özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda tercih edilir. Doğalgaz bulunmayan evlerde termosifon kullanımı daha yaygındır. Bunun sebebi sıcak suya erişimin elektrik kullanılarak bir termosifon yardımıyla sağlanmasıdır.
Termosifonun Avantajları Nedir?
Termosifonun avantajları şunlardır:
- Belirli bir oranda istenildiği an kullanılabilecek sıcak suyu hazır bulundurur.
- Hazır bulundurulan sıcak suyun derecesi kullanıcı tercihlerine göre ayarlanabilir.
- Eve doğalgaz, kömür, propan ve benzeri diğer yakıtların bağlanmasını gerektirecek işlemlere gerek duymaksızın elektrik enerjisiyle kolay ve temiz bir şekilde çalışır.
Termosifonun Dezavantajları Nedir?
Termosifonun dezavantajları şunlardır:
- Sıcak suyun hazır bulundurulmasını sağlayan depolama tankı geniş bir yer kaplar.
- Elektrik enerjisiyle çalıştığı için faturaya yansımaları pahalı sayılabilecek bir cihazdır.
- Elektrik enerjisiyle çalıştığı için zaman içerisinde elektrik kaçağı meydana gelebilir. Bu durum elektrik faturalarının gereksiz yere daha da yüksek gelmesine veya elektrik kaçağına bağlı olarak yangın veya çarpma tehlikesi meydana gelmesine sebep olabilir.
Termosifonda Elektrik Kaçağı Neden Olur?
Her elektronik cihazda olduğu gibi termosifonlarda da elektrik arızaları meydana gelebilir. Su ile içli dışlı olan bir cihaz olduğu için elektrik kaçakları daha tehlikeli bir hale gelebilir. Termosifon içerisinde çok sayıda rezistans bulunur. Bu rezistanslar ısıtma işleminin gerçekleşmesinde görev yapar. Zaman içerisinde bu rezistanslar yıpranarak ömrünü tamamlamaya başlar. Bu noktada termosifonlarda elektrik kaçağı meydana gelebilir. Rezistansların bu şekilde arızalanması, termosifonun elektrik çarpmasına veya daha farklı elektrik arızaları yapmasına yol açabilir. Sorunun çözümü için rezistansların yenilenmesi gerekir. Ayrıca topraklama sistemine bağlı olmayan veya topraklama sistemi zayıf olan termosifonlar da elektrik çarpmasına yol açabilir. Termosifondaki elektrik kaçakları, evde oluşan elektrik kazaları arasında yer alır.
Termosifon Ne Kadar Elektrik Harcar?
Termosifonlar 50 ila 60 derece arasında bir ısıtma işlemi gerçekleştirir. Standart bir termosifonun bir saatlik çalışması sonucunda 2 kW elektrik tüketimi gerçekleşmiş olur. Bu hesaplama ile günde bir saat çalışan bir termosifonun aylık enerji tüketiminin 60 kW olduğu söylenebilir.
Termosifonun Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Termosifonun elektrik tüketimi, saatlik kullandığı Watt miktarı ile hesaplanabilir. Standart bir termosifon 2000 Watt yani 2 kW’tır. Bu durum, termosifonun çalıştığı her saat için 2 kW enerji tüketeceğini ifade eder. Buna göre termosifonun elektrik tüketimini hesaplamak için kullanılan saat sayısını 2 ile çarpmak yeterlidir. Ortaya çıkan sonuç, termosifonun kW cinsinden harcadığı enerji tüketimini gösterecektir.
Termosifon 1 Saatte Ne Kadar Elektrik Harcar?
Standart bir termosifon ortalama olarak 50-60 derecelik bir ısıtma işlemi gerçekleştirir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde harcanan elektrik miktarı ise 2 kWh olarak hesaplanır.
Termosifon Kaç Watt'tır?
100 litrelik standart bir termosifon, 2000 Watt’tır. Bu aynı zamanda 2 kWh’e eşittir.
Termosifon Elektriğinden Nasıl Tasarruf Edilir?
Termosifon kullanırken elektrik tasarrufu sağlamak için alınabilecek bazı önlemler bulunur. Bu önlemlerin başında, termosifonun sürekli kapatılması ve yeniden açılması gelir. Ancak termosifonlar, hali hazırdaki su sıcaklığını sabitlemek için daha az enerji harcar. Suyun yeniden ısıtılması ise daha fazla enerji tüketimi gerektirir. Bu sebeple, termosifonlar yalnızca çok uzun zaman kullanılmayacaksa kapatılmalıdır. Bu sayede termosifondan elektrik tasarrufu sağlamak mümkündür.
Termosifon ve Şofben Arasındaki Fark Nedir?
Termosifon ile şofben arasındaki farklar şunlardır:
- Termosifon suyu ısıtır ve depolar. Bu sayede sıcak su istenildiği an temin edilebilir. Şofben ise anlık bir su ısıtıcısıdır. Ve suyu ısıtmak için belirli bir zamana ihtiyaç duyar.
- Termosifon elektrikle, şofben ise gazla çalışır. Ancak günümüzde farklı enerji kaynaklarıyla çalışan şofbenler de bulunmaktadır.
Banyo İçin Termosifon mu Şofben mi Kullanılmalıdır?
Banyo, sıcak su ihtiyacının en fazla olduğu alanlardan bir tanesidir. Termosifon da şofben de sıcak su temini için görev yapan cihazlardır. Bu nedenle banyoda her iki cihaz da rahatlıkla kullanılabilir. Termosifon mu yoksa şofben mi tercih edilmesi gerektiğini belirleyen birkaç faktör vardır. Bunların başında banyo alanının genişliği ve eve bağlı olan enerji kaynakları gelir. Termosifon, aynı zamanda büyük bir depolama tankına sahiptir. Şofben ise daha az yer kaplar. Ancak evde doğalgaz sistemi bulunmuyorsa, termosifon daha iyi bir tercihtir.