Buat Nedir?

Buat, şantiye veya inşaat alanlarında elektrik kablolarının ve iletkenlerin bağlantısının yapıldığı iki veya dört çıkışlı bir tür kutudur. Buat sayesinde açıkta kaldığında tehlike yaratabilecek elektrik bağlantıları güvenli bir alana hapsedilmiş olur.
Buat Nedir, Ne İşe Yarar? Buat Çeşitleri ve Faydaları

Buatlar yalnızca elektrik hat bağlantılarının yapılmasında değil aynı zamanda internet, telefon ve diğer türden kablolamaya ihtiyaç duyan hatların bağlantılarında da kullanılabilir. Ayrıca buatlar, çok sayıda tesisatın birleştirilmesinde de yardımcı rol oynar. Buat kelimesi, Fransızca kökenli “boite” sözcüğünden türetilmiştir ve Fransızca “kutu” anlamına gelmektedir.

Buat Ne İşe Yarar?

Buat, başta elektrik olmak üzere telefon, internet ve benzeri her türlü hat kablosu ve tellerin toplandığı ve ana bağlantılarının yapıldığı bir tür kutudur. Buat, çok sayıda tesisatın birleştirilmesini sağladığı gibi aynı zamanda önemli hat bağlantılarının ve tehlikeli olabilecek kablo ve tellerin açıkta kalmamasını sağlar. Buatın en önemli kullanım amaçlarından birisi de iş güvenliğidir. Çalışan personel başta olmak üzere her türlü insan ve hayvanın elektrik içeren aktif hat bağlantılarından korunması ve uzak tutulmasında önemli rol oynar.

Buat Çeşitleri Nelerdir?

Buat çeşitleri şunlardır:

  • Kare buat
  • Sıva üstü buat
  • Kontralı buat
  • Çelik buat
  • Tünel buat
  • Norm buat

Kare Buat Nedir?

En çok kullanılan buat türlerinden bir tanesi olan kare buat, apartmanlarda şebekelerin dağıtımlarının yapıldığı hat bağlantılarında kullanılır. Ayrıca şantiye gibi kaba inşaatlarda kabloların ve tesisat bağlantılarının en sık kullanıldığı alanlarda kare buattan faydalanılır. Kare buatlar pek çok boyutta üretilse de genellikle 10x10 ve 20x20 boyutlarındaki kare buatlar kullanılır.

Sıva Üstü Buat Nedir?

Sıva üstü buatlara günümüzde en çok eski yapılarda rastlanır. Zira günümüzde sıva üstü buatların kullanımı azalmış ve buatlar sıva altında kullanılır hale gelmiştir. Bunun en büyük nedeni ise estetik kaygılardır. Sıva üstü buatlar genellikle 20 ve 50 mm boyutlarına sahiptir.

Kontralı Buat Nedir?

Kontralı buatlar daha yuvarlak veya oval yapıya sahiptir. Aynı zamanda alt taraftan tek girişe sahiptir. Ortalama uzunlukları 80 mm olan kontralı buatlar, günümüzde en çok kullanılan buat türleri arasında yer alır.

Çelik Buat Nedir?

Çelik buatlar güçlendirilmiş dökme çelikten yapılan buatlardır. Farklı türlere ve boyutlara sahip olsalar da tüm çelik buatların ortak noktası dökme çelikten imal edilmiş olmasıdır. Çelik buatlar, her koşul ve şart altında içerisinde bulunan hat ve tesisatları koruyabilir. Çelik buatlar, hat ve tesisat bağlantılarının ekstra güvenlik düzeyinde olması istenen yapılarda kullanılır. Bu yapılara sığınaklar ve stratejik askeri binalar örnek gösterilebilir.

Tünel Buat Nedir?

Yuvarlak bir yapıya sahip olan tünel buat, günümüzde en çok kullanılan buatlardan biridir. Tesisat bağlantılarının yapılması sırasında tünel buatın başlık bölgesinin kesilmesi gerekir. Tünel buatlar 80 mm çapına sahiptir.

Norm Buat Nedir?

Norm buatlar, barındırdıkları çok sayıda kanal sayesinde oldukça efektif buatlardır. Yuvarlak bir yapıya sahiptir ve çok farklı boyutlarda bulunabilir. Genellikle 40 ve 70 mm çapına sahip olan norm buatlar daha fazla tercih edilir. Tünel buatlara görece daha yassı bir yapıya sahiptirler.

Buatın Faydaları Nelerdir?

Buatın faydaları şunlardır:

  • Tehlikeli olabilecek tesisat bağlantıları ile insan ve hayvanların doğrudan temasını keser.
  • Olası elektrik yangını risklerini azaltır.
  • Tesisat bağlantılarının korunmasını sağlar.
  • Tesisat bağlantılarının tek bir noktadan güvenli bir şekilde yönetilebilmesine imkan sağlar.
  • Bağlantı noktalarının estetik bir şekilde gizlenebilmesine yardımcı olur.

Elektrik Buatları Nasıl Bağlanır?

Elektrik buatları, ev ve ofis gibi ortamlarda daima paralel olarak bağlanır. Doğru bağlantı ise yalnızca kaba inşaat veya şantiyelerde gerekmesi halinde çok az sayıda kullanılır. Elektrik buatları bağlanırken buat kanallarının efektif kullanılması önemlidir. Bu sayede gelecekte buat kapağını açacak olan kişi, hangi bağlantının nerede ve ne şekilde yapıldığını daha net bir şekilde görebilir.

Buat ve Klemens Aynı Şey Midir?

Buat ve klemens aynı şey değildir. Buatlar ve klemensler temel olarak birbirlerine benzer işlevlere sahip olsa da hem görünüş hem de işlev yönünden farklılıklar gösterir. Klemensler, buatlara göre daha küçük aparatlardır ve genellikle iki kablo arasındaki bağlantının yapılmasında kullanılır. Buat ise çok daha geniş alana sahiptir ve çok daha fazla bağlantının yapıldığı ana birleşim noktalarını kapsar. Buatlar, içerisinde klemens ile bağlanmış bağlantılar da bulundurabilir. Bu bağlantılara, buat içi klemens bağlantıları adı verilir. Buat içi klemens bağlantılarının amacı, buat içerisinde yer alan çok sayıda hat bağlantısının hem güvenli hem de düzenli bir şekilde birbirinden ayrılmasıdır.

İlgili İçerikler

21 Şubat 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 4 Kasım 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi