Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Sıkça Sorulan Sorular
Isı yalıtımı; sıcak ya da soğuk havanın binaları daha az etkilemesi ve böylece iklimlendirmenin daha tasarruflu yapılmasını sağlamak için gerçekleştirilen bir uygulamadır. Diğer bir deyişle ısı yalıtımı, ısı akışının bitişik yüzeyler arasında transfer edilmesini geciktirme işlemidir. Özel olarak tasarlanmış yöntemler ya da işlemlerle ısı yalıtımı sağlamak için uygun malzeme ve doğru uygulama gerekir.
Binalarda uygulanan ısı yalıtımı sayesinde enerji harcamalarından tasarruf elde edilebilir. Doğru bir biçimde uygulanan ısı yalıtım sistemleri sayesinde konutları ısıtma ve soğutma taleplerinde ciddi bir azalma görülür. Ayrıca konut içinde yaşam kalitesini oldukça düşüren ve sağlığı olumsuz etkileyen rutubetli ortamların giderilmesi konusunda da ısı yalıtımı büyük bir öneme sahiptir.
Daha genel bir bakış açısı ile yaklaşıldığı takdirde; ısı yalıtımı sayesinde daha az fosil yakıt kullanıldığı ve dolayısıyla doğaya zararı olacak gaz kullanımı azaltıldığı için çevre kirliliğinin artması da önlenmiş olur. Isı yalıtımı yapmanın temel amacı ise binanın iç ve dış kısımları arasındaki ısı transferini en aza indirmektir. Isı yalıtımı, yalıtkan malzemeyle ısıya temas eden malzemeler arasındaki ısı aktarımıdır. Isı yalıtımı, ısı iletkenliği ile ölçülür. Isı yalıtımı için düşük ısı iletken malzemeler kullanılır. Isı iletkenliğinin yanı sıra, yoğunluk ve ısı kapasitesi de ısı yalıtım malzemelerinin önemli özellikleri arasında yer alır.
Isı yalıtımından maksimum faydayı elde etmek için öncelikle hangi yalıtım sisteminin kullanılacağı konusunda doğru karar verilmeli, uygulanacak yalıtım işlemi için en doğru malzeme seçilmeli ve bu malzemeler titizlikle uygulanmalıdır.
Isı yalıtımı farklı şekilde ve yöntemlerle yapılabilir. En yaygın ve bilinen yöntem olan mantolama; ısı yalıtımı yapılacak binanın çatısı, tavanı, duvarları ve döşemelerine düşük ısı geçirgenliğine sahip malzemeler uygulanmasıdır. Isı yalıtım sistemlerinde en çok kullanılan malzemeler; fiberglass, mineral yün, selüloz, poliüretan köpük ve polistirendir. İzolasyon için kullanılan ısı yalıtımı malzemelerinin belli özelliklere sahip olması gerekir. Bu malzemeler, hafif ve kokusuz olmalıdır. Su ve nemi absorbe edebilmelidir. Çürümeye ve bakterilere karşı dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır. Isı yalıtımı yapılırken seçilen ürünlerin bahsedilen özelliklere sahip olması dikkat edilmesi gereken ana unsurdur. Bu uygulama yapılırken unutulmaması gereken nokta ise binanın tesisatına da yalıtım uygulamasının yapılmasıdır. Isı yalıtımı yapıldığı yere göre farklı şekillerde yapılabilir. Çatılara uygulanan ısı yalıtımı ile pencerelere uygulanan ısı yalıtımının aynı olması beklenemez.
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte evleri ısıtmak önemli bir mesele haline gelmektedir. Ancak zor ısınan evlerde sorunun kaynağını ararken ilk fark edilen husus ısı yalıtımı yapılmamış pencereler olarak ortaya çıkabilir. Pencerelerinizdeki ısı yalıtımı ile faturalarınızda ciddi bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Pencerelerde ısı yalıtımı yapmak için en basit yöntemlerden biri olan süngerli yapışkan bantlarla ya da macunla pencerenin hava akışına neden olan yerlerini kapatabilirsiniz. Pencere kenarlarında bulunan çatlaklar ya da boşluklar, silikon gibi maddeler ile kapatıldığı takdirde, ısı yalıtımı için önemli bir hamle yapmış olursunuz. Ancak eğer daha büyük bir değişiklik yapma şansınız varsa pencerelerinizi değiştirerek çift camlı pencere modellerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Çift camlı pencereler sayesinde ısı kaybını ciddi oranda azaltabilirsiniz. PVC kasa ve doğramalar kullanıldığı takdirde, ısı yalıtımında başarı büyük oranda artar ve ısı kaybı önemli ölçüde azalır. Ayrıca pencerelerde cam filmi kullanılarak da ısı yalıtımını gerçekleştirebilirsiniz. Cam filmler sayesinde soğuk havalarda ısı kaybının önüne geçebilir, sıcak havalarda ise iç mekanın serin kalmasını sağlayabilirsiniz. Cam filmleri, yansıtıcı özelliğe sahip olduğu için izolasyon işlevini yerine getirir. Farklı çeşitlerde ve kalitede pek çok cam film seçeneği mevcuttur. İhtiyaçlarınıza göre bir cam film seçerek pencerelerinizdeki ısı yalıtımını gerçekleştirmiş olursunuz.
Kapılarda ısı yalıtımı uygulaması, ısı kaybını engellemenin önemli adımlarından biridir. Bu noktada, kapının bulunduğu yer önem arz eder. Eğer kapı dışarı bakıyorsa bu durumda yalıtım yapılması gerekmektedir. İç kapılarda genellikle yalıtıma ihtiyaç duyulmayabilir ancak dış alana temas eden kapılarda ısı yalıtımı yapmak gerekir.
Dışarı bakan bir kapının yalıtımı konusunda ilk yapılması gereken, hava akışının yaşandığı ve boşluklar bulunan noktaları kapatmak olmalıdır. Kapı ile pervaz aralığının düzgün bir şekilde kapatılması da ısı kaybının önüne geçmek için ideal bir yoldur. Kapılarınız eğer cam ise çift camlı panelleri tercih etmeniz, ısı yalıtımı açısından doğru bir karar olacaktır. İç mekandaki sıcaklıkta önemli bir fark yaratmak için kapılara uygulanan doğru ısı yalıtımı önemli ısı farkları meydana getirir.
Çatılarda ısı yalıtımı, iç mekanlardaki sıcak ya da soğuk havanın korunması açısından önem taşımaktadır. Isı yalıtımı yapılmamış bir çatı %10-15'e kadar ısı kaybına neden olabilir. Çatılarda doğru şekilde yapılmış ısı yalıtımı sayesinde kış mevsiminde iç mekandaki sıcak hava korunurken, yaz mevsiminde de klimalardan elde edilen serin havanın korunması sağlanmış olur ve konfor seviyesi artar.
Çatılarda ısı yalıtımı yapmak için temel olarak çatı örtüsünün ve çatı örtüsü yalıtımının doğru şekilde yapılmış olması gerekir. Çatı ısı yalıtımı için kullanılan malzemeler temelde iki çeşittir: İlk çeşidi selüloza, püskürtülmüş köpüğe ve sert levhalara uygulanmış battaniye formundaki yansıtıcı yalıtım malzemeleridir; ikinicisi ise dökme yalıtım malzemeleridir. Çatı yalıtımında kullanılmak amacıyla cam elyaf, pamuk, koyun yünü ya da mineral yünden yapılan battaniye ya da keçeler de iç mekandaki ısıyı hapseder ve yalıtımın başarılı olmasını sağlar. Çatı yalıtımı için ideal olan bir başka malzeme ise sert köpüktür. Bu madde uzun ömürlü oluşu ve yüksek yalıtım özelliğiyle çatı yalıtımında tercih edilen ve iyi sonuçlar veren bir diğer malzemedir. Doğru yapılan uygulamalarla birlikte çatı yalıtımı ile iç mekanlardaki sıcak ve soğuk hava korunur, enerji masrafları azalır ve daha sağlıklı bir ortam yaratılmış olur.
Duvarlar için ısı yalıtımı, iç ya da dış cepheden uygulanabilir; ancak sadece iç duvarlara uygulanacak ısı yalıtımı ile yeterli ve etkili sonuca ulaşmak mümkün olmadığından genel olarak dış duvarlara da uygulama yapılması tercih edilir. İç duvar yalıtımı, iç mekanda büyük değişiklikler yapmayı gerektirdiği için genellikle duvarlara yapılacak izolasyon uygulamasında dış duvarlar tercih edilir. İç mekanın sahip olduğu sıcak ya da soğuk havayı korumak açısından önemli bir etki yaratacak olan duvar yalıtımı için temel malzemeler mineral yün ve polistirendir. Tavan ısı yalıtımı uygulaması ile de iç mekan izolasyonu sağlanır. Tavanlarda izolasyon uygulaması için köpükler en iyi ısı yalıtımını sağlamaktadırlar. Duvarlara ve tavana uygulanacak doğru ısı yalıtımı sayesinde iç mekanların sıcak ve soğuk havası korunur, enerji tasarrufu sağlanır, rutubet gibi sağlığa zararlı durumlar önlenir.
İç mekanların farklı alanlarına uygulanacak ısı yalıtımı sayesinde enerji tasarrufu sağlayabilir, rutubetsiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamınızı sürdürebilirsiniz. İç mekanlarda yapacağınız küçük değişiklikler ile izolasyon konusunda önemli etkiler elde edilebilirsiniz. Bütçeniz ve zamanınız doğrultusunda yapacağınız büyük izolasyon çalışmaları ise ısı kaybını ciddi biçimde önleminizi sağlayacaktır.