Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

“Buzdolabı Kaç Watt Elektrik Harcar?” sorusunun yanıtı buzdolabının türü, enerji sınıfı ve kullanım şekli ile ilgilidir. A++ enerji sınıfı bir buzdolabı günde 0,5 kW, A+ enerji sınıfı bir buzdolabı 1,1 kW, A enerji sınıfı bir buzdolabı 1,5 kW, B sınıfı bir buzdolabı ise 1,7 kW elektrik harcar.
Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

1 Saatte Buzdolabı Kaç Watt Harcar?

D enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı günde yaklaşık 0,69 kW elektrik harcar. E enerji sınıfı gardırop tipi bir buzdolabı bir günde yaklaşık 0,878 kW elektrik harcar. Buzdolaplarının saatlik enerji tüketimi, kullanıldıkları modlar ile ilgilidir. Buzdolapları en çok enerjiyi “hızlı dondurma” modunda harcarken en az enerjiyi ise “tatil modu” aktifken tüketirler.
​​​

A Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

A enerji sınıfı bir buzdolabı, yılda 252 kWh enerji tüketimine sahiptir. A sınıfı bir buzdolabı günde 0,69 kWh enerji tüketir.

B Sınıfı Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Harcar?

B enerji sınıfı bir buzdolabı, yılda 360 kWh enerji tüketimine sahiptir. B sınıfı bir buzdolabı günde 1 kWh enerji tüketir.

Mini Buzdolabı Kaç Watt Harcar?

Yeni enerji verimliliği sınıflandırmasına göre E sınıfı bir mini buzdolabı yılda 137 kWh elektrik tüketir. Bir mini buzdolabının aylık enerji harcaması 11,4 kWh'dir.

No Frost Buzdolabı Elektrik Tüketimi Ne Kadardır?

Bir buzdolabının no frost olup olmaması, elektrik tüketimini etkilemez. No frost buzdolapları da enerji sınıflarına uygun olarak elektrik harcar. A enerji sınıfı no-frost bir buzdolabı, yılda 252 kWh enerji tüketimine sahiptir; günde 0,69 kWh enerji tüketir.

Buzdolabı Ayda Ne Kadar Elektrik Harcar?

Buzdolaplarının aylık enerji harcaması, enerji sınıfına göre değişir. Buzdolaplarının elektrik faturası hesaplama işlemini yapmak için baz alınabilecek yaklaşık enerji harcamaları şu şekildedir:

  • A sınıfı bir buzdolabı ayda yaklaşık 21,39 kWh elektrik harcar.
  • B sınıfı bir buzdolabı ayda yaklaşık 31 kWh elektrik tüketir.

Buzdolaplarının aylık enerji tüketimi, buzdolabının büyüklüğüne ve kullanıldığı moda göre değişebilir. Hem gıdaların korunması hem de enerji tasarrufu bakımından en avantajlı mod 3 santigrat derecedir.

Buzdolabının Elektrik Tüketimi ve Elektrik Tasarrufu için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Buzdolabının doğru kullanılması gereksiz enerji kullanımını engelleyerek elektrik tasarrufu yapılmasına olanak sağlar. Buzdolabı kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Buzdolabında Enerji Sınıfı: A enerji sınıfındaki bir buzdolabı B sınıfındaki bir buzdolabına göre %23 daha az enerji harcar. A+ sınıfı bir buzdolabı ise A sınıfı buzdolabına göre %23 daha az enerji harcar. A+ bir buzdolabının ortalama enerji harcaması, 44 W gücünde bir ampul kadardır.
  • Buzdolabının Isı ile Teması: Buzdolabının doğrudan güneş ışığı görmemesi ve ankastre, fırın, bulaşık makinesi, kalorifer gibi ısı yayan cihazlardan uzakta konumlandırılması, %15’e kadar daha az enerji harcamasını sağlar.
  • Buzdolabının İdeal Çalışma Modu: Buzdolabında soğutucu kısmı için ideal soğutma derecesi 3 ila 5 santigrat derece, dondurucu kısmı içinse -18 santigrat derecedir.
  • Buzdolabında Hava Sızdırmazlığı: Buzdolabının hava sızdırmaması hem gıda sağlığı için hem de enerji tüketimi için önemlidir. Buzdolabının kapı contalarının hava sızdırdığı fark edilirse, contalar yenileriyle değiştirilmelidir. Ayrıca buzdolabı kapağının çok sık açılıp kapatılmaması da daha az enerji tüketmesini sağlar.
  • Buzdolabı Izgarasının Temizliği: Buzdolabının arkasındaki ızgaralı bölüm her yıl en az bir defa temizlenmelidir. Ayrıca bu bölümün tozlanmamasına da özen göstermek gerekir.

Buzdolabının Duvar ile Mesafesi ve Elektrik Tüketimi İlişkisi Nedir?

Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm mesafe bulunmalıdır. Buzdolabı, dışarıdan hava alan ve dışarıya hava veren bir mekanizmaya sahiptir. Dolayısıyla buzdolabını, hava sirkülasyonuna engel olmayacak bir şekilde konumlandırmak gerekir. Ayrıca buzdolabının üstünü veya herhangi bir kısmını örtü ile örtmek de enerji tüketimini artırır.

Buzdolabı Genişliğinin Elektrik Tüketimine Etkisi Nedir?

Buzdolaplarının saklama kapasitesi arttıkça enerji tüketimi de artar. Dolayısıyla buzdolabı satın alırken, ihtiyaca en uygun buzdolabı kapasitesinin önceden belirlenmesi gerekir. Nispeten boş bir buzdolabı, kapasitesinin altında bir miktarda gıdayı soğutacağı için gereksiz enerji harcamış olur.

Buzdolabına Sıcak Yemek Koymanın Elektrik Tüketimine Etkisi Nedir?

Buzdolabına sıcak bir yemek koyulduğunda buzdolabının iç ortam sıcaklığı ani bir düşüş yaşar. Bu ani sıcaklık artışına karşı buzdolabı, daha fazla çalışarak ve daha fazla enerji harcayarak karşılık verir. Bu yüzden buzdolabına sıcak yiyecek koyulması, buzdolabının daha fazla enerji harcamasına sebep olur.

Buzdolabına Konulan Yiyeceklerin Ambalajlı Olmasının Elektrik Tüketimine Etkisi Nedir?

Buzdolabına ambalajlı olarak yiyecek koyulduğunda, buzdolabı ambalaj içindeki gıdayı soğutmak için daha fazla enerji harcar. Dolayısıyla gıdaların buzdolabına ambalajsız olarak koyulması önerilir. Ancak nem oranı yüksek ambalajlı gıdalar ve yemekler, açık olarak koyulduğunda buzdolabının nem dengesini değiştireceğinden, bu ürünler kapalı olarak koyulmalıdır.

Buzdolabı Sınıfının Elektrik Tüketimine Etkisi Nedir?

A++ enerji sınıfı bir buzdolabı B sınıfı bir buzdolabına göre yaklaşık %70 daha az enerji harcar. A sınıfı bir buzdolabının günlük enerji harcaması 0,69 kWh civarındadır. B enerji sınıfı bir buzdolabı ayda ortalama 30 kWh elektrik harcar.

Buzdolabı Kapısının Açık Kalmasının Elektrik Tüketimine Etkisi Nedir?

Buzdolabının kapağının açık kalması içindeki soğumuş havanın dışarı çıkmasına sebep olduğu için daha çok enerji harcamasına neden olur. Buzdolabının çok sık açılıp kapatılmaması ve buzdolabı kapak contalarının doğru çalışması, enerji tasarrufu için önemlidir.

Buzdolabı kapak contalarının hava sızdırıp sızdırmadığını, buzdolabı ile kapak arasına bir kağıt koyarak test etmek mümkündür. Kapak kapatıldığında eğer kağıt yere düşüyorsa kapak contaları yeterince iyi çalışmıyor demektir.

Elektrik Kesintisinden Sonra Buzdolabı Neden Çalışmaz?

Buzdolapları soğutma aşamasındayken gerçekleşen ani elektrik kesintilerinden veya anlık voltaj düşüşlerinden sonra çalışmayabilirler. Bu durum, yaşanan teknik arızalardan dolayı olabileceği gibi, buzdolabı mekanizmasının bir emniyet önlemi olarak da gerçekleşebilir. Elektrik kesintisi yaşandığında soğuk hava borular içerisinde bulunur ve kompresör çalışmadığı için buzdolabı içine taşınamayarak boru içinde donar. Böyle durumlarda buzdolabı güç kaynağından kesilerek, buzun erimesi beklenmelidir. Buzdolabının ani elektrik kesintileri ve voltaj düşüşlerinden etkilenmemesi için buzdolabı fişi ile priz arasına koyulan voltaj düzenleyici adaptörler kullanılabilir.
​​​​​​

İlgili İçerikler

9 Aralık 2020 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 31 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi