Fazla akım, koruma sistemlerinin yetersizliği, elektrik kontağı, elektrik kaçakları ve benzeri sebeplerle elektrik yangınları meydana gelebilir. Buna ek olarak elektrik sistemine görev yapan bazı aparatların kapasite yetersizliği de elektrik yangınlarına sebebiyet verebilir. Örneğin bir elektrik kablosunun ısınma seviyesi, içerisinden geçen elektrik akımının karesiyle paraleldir. Şayet kablonun kapasitesi yetersiz ise kablo ısındıkça, kablo üzerinde bulunan izolasyon malzemeleri erimeye ve tehlike oluşturmaya başlar. Ayrıca düzgün bağlanmamış veya toprak hattı olmayan elektrik prizleri de elektrik yangınlarının meydana gelmesinde risk oluşturan unsurlar arasındadır.
Elektrik Yangını Sebepleri Nedir?
Günümüzde meydana gelen yangınların pek çok sebebi bulunur. Elektrik kontağı, yangın çıkmasına en çok yol açan iki sebep arasında yer alır. Yangın çıkmasına en çok sebep olan unsur ise sigaradır. Her yıl meydana gelen yangınların ortalama olarak %22’si elektrik kontağından kaynaklanmaktadır. 2012 yılında yangınların %19,7’si, 2013 yılında yangınların %18,5’i, 2014 yılında yangınların %23,5’i, 2015 yılında yangınların %24,3’ü, 2016 yılında yangınların %21,5’i ve 2017 yılında yangınların %27,6’sı elektrik kontağından meydana gelmiştir. Elektrik yangınlarının başlıca sebepleri şunlardır:
- Eski ve yıpranmış elektrik kabloları
- Elektrik devresindeki aşırı yük
- Eski elektrikli cihazlar
- Elektrikli ısıtıcılar
1. Eski ve Yıpranmış Elektrik Kabloları
Eski ve yıpranmış elektrik kabloları, elektriğin kontak yapmasına veya kıvılcımlanmasına meydan hazırlayan son derece tehlikeli unsurlardır. Eski ve yıpranmış kablolar, kolaylıkla kırılabilir, sıyrılabilir veya izolasyonunu yitirebilir. Bu durum, elektrik akımının kontrol altında tutulmasını engeller ve ciddi yangınlara sebebiyet verebilir.
2. Elektrik Devresindeki Aşırı Yük
Elektrik devresine binen aşırı yük, elektrik devresi içerisindeki elemanların yanmasına veya kontak yapmasına sebep olabilir. Ayrıca devre içerisindeki iç kabloların erimesine ve elektrik devresinde meydana gelen yanmaya bağlı olarak yangın çıkmasına sebep olabilir.
3. Eski Elektrikli Cihazlar
Eski elektrikli cihazlar her ne kadar sağlıklı bir şekilde çalışıyor gibi görünseler de içeride durum bu şekilde olmayabilir. Eski elektrikli cihazlar içerisindeki kablolar, elektrik devreleri ve diğer elektronik elemanlar eskimeye bağlı olarak direncini yitirdiği için yanma ve kontak yapma riski barındırırlar. Bu durum, eski elektrikli cihaza bağlı olarak ani yangınlar meydana gelmesine sebep olabilir.
4. Elektrikli Isıtıcılar
Özellikle soğuk kış aylarında kullanılan elektrikli ısıtıcılar, elektrik yangınlarının kış aylarında artış göstermesine yol açmaktadır. Elektrikli ısıtıcının açık unutulması ve ısıtıcı açıkken uyuya kalınması gibi sebeplerin yanı sıra aynı hat üzerine çoklu priz desteği kullanılarak çok sayıda cihazın çalıştırılması gibi etmenler sebebiyle elektrik sisteminin güvensiz bir hale gelmesi elektrik yangınlarının meydana gelmesinde rol oynayan faktörlerdir.
**Bu sayfadaki bilgiler mutlak tavsiye niteliğinde olmayıp genel bilgi amaçlıdır. Bu sayfadaki bilgilerin kullanılmasından dolayı encazip.com ve Cazip Enerji Ticareti A.Ş. sorumlu tutulamaz.
Elektrik Yangını Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Elektrik yangını esnasında öncelikle soğukkanlı davranılması ve yangının elektrikten çıktığı bilinciyle hareket edilmesi gerekir. Eğer mümkünse öncelikle elektrik sistemi ana hat veya şalter üzerinden tamamen kesilmelidir. Daha sonra başta yangının çıktığı nokta olmak üzere yangına doğru araçlar kullanılarak müdahale edilmelidir. Elektrik yangını, kesinlikle su ile söndürülmeye çalışılmamalıdır.
Elektrik Yangını Nasıl Söndürülür?
Elektrik yangını söndürülmeye çalışırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus su ile söndürmeye çalışmamaktır. Su, iletken özelliği taşıyan bir element olduğu için elektrikten kaynaklı çıkan bir yangının söndürülmesinden ziyade daha fazla alev almasına sebebiyet verebilir. Bu nedenler yangının elektrikten kaynaklı olarak çıktığı düşünülüyorsa kesinlikle su kullanılmamalıdır. Elektrik yangınlarına en uygun müdahale karbondioksit ile yapılır. Eğer karbondioksit bulunmuyorsa bunun yeri kuru kimyasal tozlar veya kum da kullanılabilir.
Elektrik Yangınlarından Nasıl Korunulur?
Olası elektrik yangınlarından korunabilmek için elektrik tesisatının bakımı düzenli ve periyodik olarak yaptırılmalıdır. Tesisata aşırı yük bindirmekten kaçınılmalı, şayet böyle bir gereklilik varsa tesisatın altyapısı güçlendirilmelidir. Kırılmış, incelmiş, eskimiş ve yıpranmış kablolar değiştirilmelidir. Ayrıca çok eski veya elektrik kaçağı yapan elektronik cihazların kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer ihtiyaç yoksa veya bir süre kullanılmayacaksa elektrik sistemi ana hat üzerinden kesilmelidir. Olası elektrik kontaklarına karşı güçlü bir sigorta sistemi kullanıldığından emin olunmalıdır. Muhtemel bir elektrik arızasından şüpheleniliyorsa, bu durum 186 elektrik arıza telefon numarası kullanılarak bildirilmelidir. Ayrıca elektrik kazaları nasıl önlenir ve elektrik yangınları nasıl söndürülür gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.