Güvence Bedeli Nedir?

Elektrikte güvence bedeli -teminat bedeli olarak da bilinir- görevli elektrik şirketi tarafından, tüketicinin mevcut kullanım yerinin değişmesi ya da sözleşmesinin sona ermesi durumunda tüketilen elektrik enerjisi miktarının ücretini teminat altına almak için tahsil edilen bir bedeldir.
Elektrikte Güvence Bedeli Nedir? Ne Kadardır, Geri Alınır mı?

Teminat (Güvence Bedeli) Tutarı Ne Kadar?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güvence bedelini yıllık olarak güncellemektedir. Bu bedel tüm görevli elektrik şirketleri tarafından uygulanmaktadır. EPDK’nın 2024 yılı için belirlemiş olduğu 1kW başına elektrik güvence bedeli mesken için 128.9 TL, ticarethane için ise 283.8 TL’dir.

Neden Güvence Bedeli Ödenir?

Teminat bedeli, aslında tüketilen elektrik enerjisine karşılık gelen borcun ödenmemesi riskine karşı alınan bedeldir. Fatura ödemelerinin yapılmaması halinde, borcunuz ödemiş olduğunuz güvence bedelinden düşülür. Elektrik tedarikçisini hiç değiştirmemiş olan tüketicilerden görevli elektrik tedarikçileri tarafından perakende elektrik satış sözleşmesi kapsamında Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ve diğer mevzuat uyarınca güvence bedeli alınır. Ancak elektrik tedarikçinizi değiştirmeniz durumunda güvence bedeli alıp almamak yeni tedarikçinizin inisiyatifindedir.

Güvence Bedeli Taksitle Ödenebilir mi?

Mesken elektrik tüketicileri, teminat bedelini abonelik başvurusu sırasında, makbuz karşılığında peşin olarak ödemektedir. Elektrik şirketlerini uygulamasına bağlı olarak güvence bedeli, taksite bölünerek elektrik faturalarına yansıtılabilir ya da kredi kartı ile tahsil edilebilir. Bölgenizde bulunan görevli elektrik tedarik şirketine ulaşarak güvence bedeli ödeme şekillerini kolayca öğrenebilirsiniz. Ticarethane elektrik tüketicileri ise güvence bedeli yerine bankadan alacakları teminat mektubunu verebilirler.

Güvence Bedeli İadesi Nasıl Yapılır?

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre sözleşmenin feshi ya da sona ermesi durumunda, teminat bedeli tüketiciler tarafından geri alınmaktadır. Güvence bedeli 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba ödeme yoluyla yapılmaktadır. Güvence bedeli iadesi için tedarikçinizle iletişime geçebilirsiniz. Serbest tüketici olarak tedarikçi değişikliği işlemleri yaparken önceki tedarik firmanızdan almış olduğunuz güvence bedelini, yeni tedarik firmanıza geçişte kullanabilirsiniz.

İlk defa serbest tüketici hakkını kullanan tüm elektrik tüketicileri, öncesinde elektrik satın almış oldukları görevli tedarik şirketlerine ödemiş oldukları güvence bedelini alabilmektedirler. Güvence bedelinin iadesi için elektrik tüketicilerinin yapması gerek tek şey güvence bedeli iade formu imzalayarak yeni tedarikçisine iletmektir. Bu imzalı formu alan yeni tedarikçi, bunu görevli tedarik şirketine iletmektedir. Görevli elektrik tedarik şirketi ise en kısa zamanda güvence bedelini tüketicinin vermiş olduğu banka hesabına yatırır, veya elden teslim eder ya da PTT aracılığı ile adına gönderir.

İlgili İçerikler

27 Ağustos 2021 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 30 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi