Deprem Kredisi Nedir?
Deprem Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Deprem kredisi başvurusu yapmak için izlenmesi gereken bazı adımlar ve karşılanması gereken bazı şartlar bulunur. Deprem kredisi şartları şunlardır:
- Deprem kredisi alabilmek için krediye konu olan konut veya iş yeri için deprem sigortası (DASK) yaptırmış olmak gereklidir. DASK, konut veya iş yeri sahiplerine deprem kaynaklı oluşabilecek zararlara karşı koruma sağlar.
- Deprem kredisinden faydalanabilmek için konutun veya iş yerinin depremde aldığı hasarın belgelendirilmesi gerekir. Hasar tespit raporu, taşınmazın aldığı hasarın boyutunu ve onarım maliyetini gösterir. Deprem kredisi hesaplama ve başvuru süresinde hasar tespit raporunun bankaya ibraz edilmesi gerekir.
- Bankaya başvuru yaparken konutun tapusu, kimlik belgesi, gelir belgesi ve deprem sigortası poliçesi gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Banka, ek belge veya bilgi istemeye yetkilidir.
- Deprem kredisi başvurusu yaparken kredi limiti belirlenir ve kredi geri ödeme planı hazırlanır. Kredi limiti, kredi notu da baz alınarak belirlenir. Kredi notu ve belgelenebilir geliri yeterli olan depremzedeler, kendileri için uygun olan geri ödeme planını onaylayarak kredi başvurularını tamamlar. Kredi geri ödeme planında banka faiz oranları, kredi tutarı, toplam kredi maliyeti ve aylık taksit tutarı gibi bilgiler yer alır.
Deprem Kredisi Veren Bankalar
Bankalar, deprem kredisini depremzedelere destek olmak amacıyla sunar. Deprem kredileri, daha düşük faiz oranları ve uzun vadelerle sunulur. Deprem kredisi veren bankalar şu şekildedir:
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- Halkbank
- İş Bankası
Ziraat Bankası Deprem Kredisi
Ziraat Bankası deprem kredisi, depremde zarar gören bireylere özel olarak sunulur. Depremzedeler, bireysel veya kurumsal olarak 36 aya varan vadelerle kredi alabilir. Kredi, 6 ay ödemesiz olarak sunulur.
Vakıfbank Deprem Kredisi
Vakıfbank deprem kredisi, depremden etkilenen bireylere 36 aya varan vadelerle sunulur. Afetzedelere finansal destek sağlamak amacıyla sunulan deprem kredisi, 6 ay geri ödemesiz olarak verilir. Bireyler ve işletmeler, Vakıfbank deprem kredisi ile nakit ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Halkbank Deprem Kredisi
Halkbank deprem kredisi, bireysel müşterilere 6 ay, KOBİ’lere ise 1 yıl geri ödemesiz olarak sunulur. Depremden etkilenen bireyler veya işletmeler, 36 aya varan vadelerle Halkbank deprem kredisi için başvuru yapabilir.
İş Bankası Deprem Kredisi
İş Bankası deprem kredisi, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsar. İş Bankası, depremzedeler için kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteler.
Deprem Destek Kredisi Nedir?
Deprem destek kredisi, depremde zarar gören bireylere ve işletmelere sunulan bir çeşit yardım paketidir. Bu destek kapsamında bir araya gelen bankalar ve devlet kurumları, depremden etkilenenlere çeşitli destek paketleri sunar. Bu desteklerle mülklerin onarılması, geçici barınma ihtiyacının karşılanması ve günlük yaşamı sürdürebilmek amacıyla finansal destek sağlanması amaçlanır.
Deprem Kredisi Şartları
Deprem kredisi, depremden etkilenen bireylere ve işletmelere Türk bankaları tarafından sunulur. Genellikle düşük faizli ya da faizsiz olarak sunulan deprem kredisi şartları şunlardır:
- Deprem kredileri, belirli bölgelere özel sunulur. Deprem kredisinden faydalanabilmek için Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ikamet etmek gerekir.
- Deprem kredileri, bireysel ve ticari müşterilere farklı seçeneklerle sunulur. Kredi tutarı, banka müşterisine göre değişkenlik gösterir.
- Bankalar, 6 aydan 1 yıla kadar geri ödeme erteleme imkanı sunar. Bankaların deprem kredisi detaylarını araştırmak, geri ödeme koşullarının da öğrenilmesini sağlar.
- Depremzede kredi başvurusu, bankaların internet şubelerinden, mobil uygulamalarından ve doğrudan banka şubelerinden yapılabilir.
Deprem Konut Kredisi Nedir?
Deprem konut kredisi, depremde zarar görmüş konutların onarımı veya yeniden inşası için sunulan bir kredi türüdür. Türk bankaları ve hükümet, çeşitli finansal yardım paketleri ile depremzedelere konut desteği verir. Kredi detayları ve şartları, bankadan bankaya değişiklik gösterir.
Deprem Esnaf Kredisi Nedir?
Deprem esnaf kredisi, deprem nedeniyle zarar gören esnafların işlerini sürdürebilmeleri ve hasar gören iş yerlerini onarabilmeleri amacıyla sunulur. Yeniden iş yeri inşası da deprem esnaf kredisi kapsamında yer alır. Deprem esnaf kredisi, faizsiz veya düşük faiz seçenekleri ile sunulur.
Deprem Kredisi Online Başvuru Nasıl Yapılır?
Deprem kredisi online başvuru için çeşitli platformlar bulunur. Bankaların mobil uygulamaları, internet siteleri üzerinden deprem kredisi online başvurusu yapılabilir. Depremzede kredisi online başvuru süresi, şu adımları içerir:
- Bankanın resmi web sitesi/mobil uygulaması ziyaret edilir. Bankaların kendi deprem kredisi teklifleri, web sitelerinde yer alır.
- Online başvuru formu doldurulur. Bankanın web sitesi üzerinden “deprem kredisi” bölümüne gidilir. Deprem kredisi sayfasında online başvuru formu doldurulur.
- Başvuru için istenen belgeler, genellikle online olarak sisteme yüklenir. İstenen belgeler arasında konut/iş yeri mülkiyetini gösteren belge, DASK poliçesi gibi belgeler yer alır.
Deprem Kredisi Nasıl Alınır?
Deprem kredisi almak için başvuru yapmak isteyen bireyler veya işletmeler, şu adımları takip etmelidir:
- Öncelikle hasar tespit raporu alınır.
- Deprem sigortası varsa, belge alınır ve bankaya başvurulur.
- Banka, bireysel veya kurumsal müşteriler özel kredi alternatifleri sunar.
- Başvurunun onaylanması üzerine kredi miktarı başvuranın hesabına yatırılır.
Deprem Kredisi Geri Ödeme Süresi
Deprem kredisi, genellikle 36 aya varan vadelerle sunulur. Bankalar, 6 aydan bir yıla kadar ödemesiz dönem sunabilir. Başvuru yapılan bankanın kredi paketine bakarak deprem kredisi geri ödeme süresi öğrenilebilir.