Elektronik Fon Transferi (EFT) Nedir?

Daha yaygın olarak kısaltılmış hali olan EFT adıyla bilinen Elektronik Fon Transferi, iki farklı banka arasında Türk Lirası aktarımı yapmayı sağlayan bir sistemdir.
Elektronik Fon Transferi (EFT) Nedir?

En cazip bankayı anında bulun!

EFT sistemi Türkiye’de 1 Nisan 1992 yılından bu yana kullanılır. EFT günümüzde mobil ve internet bankacılık kanallarının da gelişmesiyle birlikte en çok kullanılan bankacılık sistemlerinden biri halini almıştır.

EFT Ne İşe Yarar?

EFT bir banka hesabından başka bir bankada bulunan hesaba para gönderilmesini sağlar. EFT sayesinde EFT için belirlenen saat diliminde gerçekleştirilen para gönderme işlemi, saniyeler içerisinde tamamlanır. Günümüzde hızlı EFT (fast) adı verilen bir sistemle 7/24 EFT yapabilmek mümkündür.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işlemi banka şubesinden, ATM’den, internet bankacılığından ve mobil bankacılık üzerinden yapılabilir. EFT yapmak için en çok kullanılan yöntem mobil bankacılıktır. EFT yapmak isteyen kişi, hesabının bulunduğu mobil uygulama üzerinden hesabına giriş yaparak “başka hesaba para gönder” bölümünü seçer. Daha sonra EFT yapılacak olan hesabın IBAN numarası ile hesap sahibinin adı ve soyadını ilgili hanelere yazar. Son olarak gönderilecek tutarı da yazdıktan sonra işlemi onaylayarak EFT’yi gerçekleştirmiş olur.

EFT Saatleri Nedir?

EFT saatleri sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasıdır. Bu saatler yalnızca hafta içi ve çalışma günlerinde geçerlidir. Resmi tatiller veya hafta sonları için geçerli değildir. Yarım gün mesai yapılan zamanlarda EFT işlemi 08:30 ile 11:45 saatleri arasında yapılabilir. Günümüzde hızlı EFT (fast) adı verilen bir sistemle bazı bankalar 7 gün 24 saat internet veya mobil bankacılık yoluyla cüzi bir ücret karşılığı EFT yapabilme olanağı sunar.

Havale ve EFT Farkı Nedir?

EFT, farklı bankalar arasında gerçekleştirilen para aktarım işlemine verilen isimdir. Havale ise aynı bankanın farklı şubeleri veya aynı bankanın aynı şubesi içerisindeki farklı hesaplar arasında gerçekleştirilen para aktarım işlemine verilen isimdir.

Havale ile EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?

Havale ve EFT kavramları birbirinden tamamen farklıdır. Kavramların kapsadığı detaylar da bünyesinde farklılıklar barındırır. Havale ve EFT arasındaki farklar şunlardır.

  • Havale işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilirken EFT işlemleri yalnızca hafta içi belirli saatlerde yapılır.
  • Havale işlemlerinin ücretleri, EFT işlemlerinin ücretinden daha uygundur.
  • Havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılırken EFT işlemleri iki banka arasında yapılır ve bu sebeple havle EFT işleminden daha hızlıdır.

Kredi Kartından EFT Yapılır mı?

Kredi kartı limitinin tamamına kadar EFT yapabilmek mümkündür. Kredi kartından yapılan EFT, ay sonunda kredi kartı borcu olarak görünür. Kredi kartı ile gerçekleştirilen EFT işlemlerine taksit veya erteleme yapılamaz. Herhangi bir çip para kazanımı da söz konusu olmaz.

EFT için Gereken Bilgiler Nelerdir?

Tüm bankalar para transfer işlemlerinde IBAN bilgisi talep eder. İşlemlerin daha hızlı ve güvenli gerçekleşebilmesi için IBAN girilmesi gerekir. Para transferi yapmak isteyen kişi EFT için gereken IBAN numarasını bilmiyorsa şube, hesap numarası ve alıcının adı soyadı girilerek işlem tamamlanır.

Yanlış Hesaba EFT Yapılırsa Ne Olur?

Transfer işlemlerinde ad-soyadı ya da hesap numaralarında yapılacak harf ve rakam hatalı girilirse işlem başarısız olur. Genellikle para gönderilemez ve gönderici hesabına iade edilir. Yanlış hesaba para gönderilmesi durumunda en kısa süre içerisinde müşteri temsilcisi aranıp yapılan hata bildirilir. Transfer edilen paranın yatırıldığı hesabın sahibi, aynı bankanın müşterisi ise iletişime geçerek para iadesi talep edebilir.

İlgili İçerikler

19 Eylül 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 26 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi