Rotatif Kredi Nasıl Hesaplanır?
Dönen bir kredinin amaçlandığı gibi kullanılması için, nasıl çalıştığının, özellikle faizin nasıl hesaplandığının bilinmesi gerekir. İtfa edilen bir kredinin aksine, faiz yalnızca anapara bakiyesinin kullanılan kısmına göre hesaplanır. Dönen bir kredinin faiz oranı değişkendir. Faiz ödemeleri 3 aylık dönemler halinde ödenir (Mart/Haziran/Eylül/Aralık). Rotatif kredi faiz hesaplamasında tutardan orana hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.
Rotatif Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Rotatif kredi başvurusu banka şubelerine gidilerek ya da bankaların müşteri temsilcisine bağlanarak yapılır. Bunun yanı sıra bankaların resmi sitelerine ve mobil bankacılığa başvuru yapılabilir.
Rotatif Kredi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Rotatif kredi hakkında bilinmesi gereken önemli nokta faiz oranlarının değişkenliğidir. Geri ödeme yapılırken faiz oranları değiştiği için daha fazla ödeme yapılması gibi durumlar ortaya çıkabilir. İşletmelerin nakit akışlarını düzenli bir şekilde takip etmesi gerekir. Yeterli nakit akışının olmaması durumunda geri ödemelerde aksaklık yaşanabilir. Rotatif kredilerde 12 aydan uzun vade seçeneği bulunmamaktadır. Bankalar tarafından verilen limitler, işletmelerin veya şirketlerin akış tablosuyla doğru orantılıdır.
Rotatif Kredi Kimlere Verilir?
Rotatif kredi, işletme sermayesi ihtiyaçları için, faizi sabit olmayan, kullanılan gün üzerinden hesaplanan faizleri üç ayda bir ve dönem sonlarında tahsil edilen kısa vadeli kredidir. Rotatif kredilerin faiz oranı dönem koşullarına göre belirlendiği için değişkenlik gösterir, sabit bir faiz oranı yoktur. Limit dahilinde, istenilen zaman istenilen miktarda nakit kullanma imkânı sağlar. Nakit akışına göre vadesinden önce kredinin kısmen veya tamamen kapatılma olanağı vardır. Aşağıda rotatif kredinin kimlere verildiği belirtilmiştir.
- KOBİ'ler
- Ticari şirketler
- Kurumsal şirketler
Rotatif Kredi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Tüzel kişilerden alınacak başvuru evrakları (varsa kefil için de) şunlardır.
- Ortaklara ve kefillere ait nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- Varsa oda kayıt belgesi
- Ticaret sicil gazetesi (kuruluş ve son gazete)
- Vergi levhası
- Son 2 yıla ait bilanço ve gelir tablosu
- Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü (tapu fotokopileri)
Şahıs firmalarından alınacak başvuru evrakları (varsa kefil için de) şunlardır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza beyannamesi
- Varsa oda kayıt belgesi
- Son 2 yıla ait vergi levhası
- Son 2 yıla ait hesap defteri veya bilanço ve gelir tablosu
- Varsa mal varlığı dökümü (tapu fotokopileri)
Rotatif ve Reeskont Kredi Arasındaki Fark Nedir?
Reeskont kredi, ihracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, ihracat taahhütlü kredilerdir. Rotatif ve reeskont kredi arasındaki farklar şunlardır.
- Reeskont kredi ihracat yapan firmalar için uygunken rotatif kredi, ithalat ya da ihracat fark etmeksizin ticaret yapan firmalara uygundur.
- Reeskont kredisi 24 aylık bir süreci kapsarken rotatif kredi 12 alık bir süreci kapsar.
- Reeskont kredide döviz gelirlerinin bir kısmı TCMB’ye satma zorunluluğu vardır ancak rotatif kredide böyle bir zorunluluk yoktur.