3D Secure Nedir?
3D Secure, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin korunması amacıyla tasarlanmış bir XML protokolüdür. İlk olarak Verified by Visa adı ile Visa tarafından kullanılan 3D Secure, günümüzde neredeyse bütün kredi kartlarında bulunan biz özellik haline gelmiştir. 3D Secure, internet üzerinden yapılan alışverişlerin hızla artmasıyla birlikte daha da büyük bir önem kazanmıştır.
3D Secure Ödeme Nedir?
3D Secure, adından da anlaşılacağı gibi bir 3 boyutlu koruma sistemidir. Banka, firma ve müşteri arasındaki etkileşimin özel şifrelerle korunduğu 3D Secure sistemi, dünya genelinde ön çok tercih edilen ödeme yöntemi olarak bilinir. Visa ve MasterCard gibi dünyanın en büyük kart sağlayıcıları tarafından desteklenmesi, 3D ödeme yöntemini popüler kılar.
3D Secure Ne İşe Yarar?
3D Secure, internet üzerinden yapılan giyim, yemek, eşya ve benzeri pek çok alışveriş için kart bilgilerini koruma ve bilgi transferini doğrulama görevini üstlenir. 3D Secure ile yapılan bir ödeme sırasında, kişinin kredi kart bilgilerinin çalınma olasılığı büyük oranla azaltılır. 3D Secure, SMS doğrulaması gerektirdiği için kartın çalınması halinde online olarak kullanılmasının da önüne geçilmiş olur.
3D Secure Nasıl Çalışır?
İnternet üzerinden ödeme işlemlerinde güvenliği artırmak için kullanılan 3D Secure (3 boyutlu güvenlik) sistemi, tüketicilerin ilave doğrulama metodunu kullanmasını sağlar. Bu ilave doğrulama sistemi, kredi kartını veren kurum tarafından sağlanır. Bir internet sitesinde satın alma işlemi yapan tüketici, satın alma işlemini tamamlamadan önce kartı veren kurumun (bankanın) internet sitesine yönlendirilir. Bu yönlendirme sırasında tüketicinin cep telefonuna ya da mobil bankacılık uygulamasına tek kullanımlık bir kod gönderilir. Bu tek kullanımlık kodun doğru girilmesinin ardından tüketici yeniden işlem yaptığı internet sitesine yönlendirilir ve kredi kartından ödeme gerçekleştirilir.
3D Secure Kullanımı Zorunlu mudur?
3D Secure, banka kartları ile ödeme alan siteler için zorunludur fakat kredi kartı ile yapılan ödemelerde opsiyoneldir. Kredi kartının mail order ve internet üzerinden yapılan alışverişler için açık olması durumunda, 3D Secure olmayan internet sitelerinde de kredi kartı ile işlem yapılabilir. Kart yoluyla ödeme alan e-ticaret sitelerinin, banka kartları ile ödeme alırken 3D Secure kullanmaları yasal bir zorunluluktur. 3D Secure entegrasyonuna sahip olmadan ödeme alan e-ticaret siteleri hakkında ciddi cezaları bulunan yasal işlem başlatılır.
3D Secure'nin Özellikleri Nelerdir?
3D Secure özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- 3 boyutlu bir güvenlik sistemidir.
- Bir XML protokolüdür.
- İnternet alışverişlerinde kart güvenliğini artırmayı amaçlar.
- İlk olarak Visa tarafından kullanılmış fakat daha sonra diğer kartlar tarafından da kabul edilmiştir.
- Ödeme sırasında karta tanımlı telefon numarasına SMS göndererek doğrulama ister.
- Kart bilgilerinin ve ödeme sırasında kullanılan veri transferinin güvenliğini sağlar.
3D Secure Neden Önemlidir?
3D Secure, günümüz teknolojisinde internet üzerinden yapılan işlemlerdeki en güvenli ödeme yöntemidir. 3 boyutlu bir güvenlik sistemi olan 3D Secure'de satıcı, banka ve üçüncü parti işlemci arasında SSL güvenlikli protokolle haberleşme sağlanır. Tüketicinin cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık kodun girilmesinin ardından ödeme işlemi gerçekleşir.
3D Secure hem kart sahipleri hem de e-ticaret siteleri için son derece önemli bir uygulamadır. Ayrıca e-ticaret sitelerinin banka kartı ile ödeme alırken 3D Secure kullanmaları yasal bir zorunluluktur. Hem müşterilerinin banka bilgilerini korumak hem de marka imajı açısından güvenilir bir izlenim vermek için internet üzerinden ödeme alan firmaların 3D Secure kullanması önemlidir.
Kredi Kartı Kullananlar İçin 3D Secure Neden Önemlidir?
3D Secure ile kart bilgileri kötü niyetli kişilerin eline geçmeden online alışveriş yapılabilir. İlave olarak işlemin tamamlanması için tüketicinin bankada kayıtlı cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık kodun doğru girilmesi gereklidir. Kodun yanlış girilmesi halinde harcama yapılamaz. 3D Secure sistemi ile kredi kartı sahibinin haberi olmadan karttan herhangi bir harcama yapılamaz.
3D Secure'un Avantajları Nelerdir?
3 boyutlu güvenli işlem sağlayan 3D Secure sisteminin avantajları aşağıdaki gibidir.
- Çalınma ve bilgi sızıntısı ihtimali düşer: İlave güvenlik katmanlarıyla kötü niyetli kişilerin tüketicinin kart bilgilerine ulaşması engellenir. 3D Secure sistemi yalnızca yasal satıcılar tarafından kullanıldığından, tüketicilerin kart bilgileri ve işlemleri güvenli bir alan içinde gerçekleştirilir.
- Satıcı ve müşteri için daha fazla güvenlik sağlar: 3D Secure sistemi sayesinde tüketicinin kart bilgilerinin çalınma ihtimali sıfıra yakın hale gelir. 3D Secure sistemi ile kötü niyetli kişilerin satıcıyı dolandırması engellenirken, kart sağlayıcısı banka, ödemenin gerçekleşmesi sorumluluğunu üstlenir. Tüm işlemler SSL sertifikası üzerinden yapıldığından mevcut teknolojideki en güvenli ödeme yöntemidir.
- Müşteri deneyimini iyileştirir: Müşterilerin güvenli alışveriş yaptığını bilmeleri satıcılar için daha güvenli bir alan oluşturulmasını ve böylece dönüşümlerinin artmasını sağlar.
3D Secure’un Dezavantajları Nelerdir?
3D Secure'un en büyük dezavantajı satıcı tarafındadır. Satıcının pek çok güvenlik protokolünü internet sitesine implemente etmesi zorunluğuluğunun olması, satıcıya ek maliyet getirir. Tüketici açısından 3D Secure'un dezavantajları aşağıdaki gibidir.
- Ödeme işlemi için ayrılan süreyi uzatır.
- SMS doğrulama gibi uygulamalarla kullanıcıyı uğraştırır.
- Alışveriş sitesi üzerinde kullanıcı deneyimini bozarak kullanıcının satın alma niyetini azaltabilir.
3D Secure Ödeme Sistemi Nasıl Kurulur?
3D Secure ödeme sistemi kurulumu için öncelikle sanal posun bağlı olduğu bankaya başvurulur. Banka tarafından verilen bilgiler doğrultusunda sanal pos üzerinde yazılımsal entegrasyonlar yapılarak 3D ödeme sistemi kurulabilir. 3D Secure kurulum danışmanlığı hizmeti veren bilişim şirketleri yoluyla da 3D Secure ödeme sistemi kurdurulabilir.
3D Secure Sistemi ile Nasıl Ödeme Alınır?
3D Secure ile ödeme işleminin tamamlanması ön planda ve arka planda toplamda 7 adımda gerçekleşir. 3 boyutlu güvenlikli ödeme sistemi olan 3D Secure'da aşağıdaki işlemler gerçekleştikten sonra ödeme alınır.
- Ödeme alacak site aracı server'a bağlanarak kartın 3D Secure programının aktif olup olmadığını sorgular.
- Tüketici, ödeme için bankanın internet sitesine yönlendirilir.
- Tüketici kredi kartı bilgilerini girer ve bu bilgiler bankaya iletilir.
- 3D Secure sistemi ile tüketicinin cep telefonuna tek kullanımlık kod gönderilir ve tüketiciden bu kodu girmesi istenir.
- Tüketici, kimlik teyidini gerçekleştirir.
- Ödeme onayı kredi kartı kurumuna (Visa, Mastercard vb.) iletilir.
- Tüketici yeniden satıcının internet sitesine yönlendirilir ve işlem tamamlanır.
3D Secure Nasıl Açılır?
Kredi kartı 3D secure kapatma ya da 3D secure kapatma işlemleri işlem yapılmak istenen banka ile iletişime geçilerek gerçekleştirilir. Online alışveriş yapılmak istenen kartın bağlı olduğu banka ile iletişime geçen kart sahipleri, 3D secure aktifleştirme işlemini gerçekleştirebilir.
3D Secure Doğrulama Hatası Ne Demek?
3D secure doğrulama hatası, kart sahibinin doğrulanamaması, onay için gönderilen şifrenin yanlış girilmesi ya da kart bilgilerinde hata ya da eksiklik bulunması gibi durumlarda alınır. Doğrulama hatası alınması halinde ilgili sipariş için gönderilen 3D secure iptal edilir ve yanlış bilgi giderilerek yeniden kod gönderilmesi istenir. 3D secure olmadan alışveriş yapılabilir ancak özellikle güvenilirliği kesinleşmemiş siteler için bu durum tehlike arz eder.
3D Secure Güvenli mi?
3D secure alışveriş için kullanılan güvenli bir ödeme yöntemidir. Firma, banka ve müşteri arasında şifreli bir sistem oluşturan bu yöntem, bilgi güvenliğini sağlar. Herhangi bir şekilde mağduriyet yaşadığını düşünen kişiler, 3D secure harcama itirazı ile mağduriyetlerinin giderilmesini talep edebilir.