Kredi Kayıt Bürosu Ne İşe Yarar?
Finansal kuruluşlar, verdikleri kredilerin borçları için teminat ve geri ödeme garantisi ister. Kredi Kayıt Bürosu, kredi kullanmak isteyen kişilerin risk durumlarını tespit eder ve değerlendirir. Bu değerlendirme verileri, merkezi sistemde kaydedilir ve kredi başvurusunda bulunan kişilerin güvenirliliğinin değerlendirilmesini sağlar.
Kredi Kayıt Bürosu Kime Ait?
Açılımı Kredi Kayıt Bürosu olan KKB, 11 Nisan 1995 tarihinde 9 adet Türk bankasının girişimiyle kurulmuş bir organizasyondur. 55 banka, 17 tüketici finansmanı, 54 faktoring, 22 finansal kiralama, 10 sigorta, 21 varlık yönetim şirketi, 6 diğer kuruluşla birlikte 185 üyeye sahiptir. Kasım 2022 itibarıyla KKB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Halkbank temsilcisi Celal Candan yürütür. KKB, 2011 yılından bu yana tüm finansal kuruluşlar için TBB Risk Merkezi faaliyetlerini yürütür. 11 Nisan 1995 tarihinde KKB’nin kuruluşunda yer alan 9 banka aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Akbank
- Denizbank
- Garanti Bankası
- Halkbank
- İş Bankası
- Şekerbank
- Vakıfbank
- Yapı Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
Kredi Kayıt Bürosu Risk Raporu Nedir?
Kredi notu risk raporu, halihazırda aktif olan veya kapatılmasının üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmemiş olan kredilere ait, ödeme verilerini gösteren rapordur. Kredi notu risk raporu, kişinin finansal kuruluşlarda mevcut bulunan veya geçmiş 5 yıla dönük olan kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarını detaylı bir şekilde inceleme ve kredi notu belirleme imkanı sunar. Bankalar, kredi başvurusuna karar verirken kredi notu risk raporunu mutlaka göz önünde bulundurur.
Kredi Kayıt Bürosu Nasıl Sorgulanır?
KKB kaydı, Findeks risk raporu ile hızlı ve kolay bir şekilde sorgulanabilir. Ek olarak KKB kaydı, bankalar ve çeşitli finansal kuruluşlar aracılığıyla da öğrenilebilir. KKB kaydını öğrenebilmek için kkb.com.tr veya findeks.com üzerinden ilgili sayfaları takip etmek yeterlidir.
Kredi Kayıt Bürosunu Kim Yönetiyor?
Kredi kayıt bürosu, KKB’nin kuruluşunda yer alan 9 bankanın temsilcileri tarafından yönetilir. Bu temsilciler genellikle ilgili bankaların "Genel Müdür Yardımcısı" pozisyonunda yer alan kişilerden oluşur. Bu sayede finansal kuruluşlar en yüksek pozisyondan temsil ile KKB’ye verdikleri önemi gösterir. KKB’nin kendi içerisinde bir yönetim kurulu bulunur. KKB Yönetim Kurulu Başkanı, Kasım 2022 itibarıyla Halkbank temsilcisi Celal Candan’dır.
Kredi Kayıt Bürosu İtirazı Nasıl Yapılır?
KKB itiraz işlemi, Kredi Kayıt Bürosunun resmi web sitesi üzerinden hızlıca yapılabilir. kkb.com.tr adresine giriş yapıldıktan sonra menülerden “Risk Raporu İtiraz Girişi” bölümü bulunur ve sayfaya girilir. Çıkan sayfada rapor referans numarası, T.C. kimlik numarası ve e-posta adresi istenen bir form bulunur. Bu form doldurulduktan sonra ileri tuşuna basılarak, gerekli adımlar tamamlanarak itiraz işlemi gerçekleştirilir. İtiraz incelendikten sonra sonuç KKB tarafından itiraz sırasında yazılmış olan e-posta adresine gönderilir.
Kredi Kayıt Bürosu Kaydı Kaç Yılda Silinir?
KKB kaydının silinebilmesi için kapatılan borcun üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekir. Risk raporlarında yalnızca son 5 yıldaki kredi faaliyetleri göz önünde bulundurulur. Kişi tüm kredi borçlarını kapattıktan sonra 5 yıl içerisinde KKB kaydı silinir. 5 yılı aşkın zaman olmasına ve kişinin herhangi bir kredi borcu bulunmamasına rağmen KKB kaydı silinmemişse KKB kaydına itiraz edilerek silme talebinde bulunulabilir.
Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Arasındaki Fark Nedir?
Findeks, KKB tarafından 2014 yılında hayata geçirilmiştir. Bu nedenle KKB günümüzde Findeks olarak da anılır. Findeks, hem kişilere hem de sektörlere yönelik olarak tasarlanmış bir finansal hizmet altyapısıdır. Findeks ile kişilerin kredi raporu, kredi risk raporu ve kredi notu hızlıca tespit edilebilir. Tüm bankalar, kredi kullanma talebinde bulunan kişilerin Findeks raporuna bakarak krediyi onaylama veya onaylamama kararı alır. KKB, 9 bankanın bir araya gelerek oluşturduğu bir organizasyondur. Findeks ise KKB tarafından temelleri atılmış bir hizmet platformudur. Eylül 2014 itibarıyla hayata geçirilen Findeks, günümüzde KKB ile eş anlamlı olarak kullanılır. Ancak KKB, Kredi Kayıt Bürosunun genelini ve resmi adını ifade eder.