Pos Cihazı ve Sanal Pos
POS cihazı, popüler olarak kullanılan banka teknolojilerinden biridir. Banka ve kredi kartı gibi ödeme araçlarını kullanmaya yarayan POS cihazları hem fiziksel hem de dijital işletmelerin olmazsa olmazıdır. Nakit para kullanımının azalmasıyla birlikte POS cihazları finans süreçlerine hakim olmuş ve en köklü finansal teknolojiler arasında yerini almıştır. Geniş kullanım alanı ise “Pos cihazı nasıl alınır?” aramalarının artmasına neden olmuştur.
Popüler POS Ürünleri
POS Cihazı Nedir?
POS, nakit ödemeye alternatif olan kartlı ve temassız ödeme yöntemleri ile ücret tahsisini mümkün kılan bir sistemdir. Açılımı “Point of sale” (satış noktası) şeklindedir. Elektronik fon transferi teknolojisi ile çalışan POS cihazı, elektronik bir şekilde ücret tahsisi yapar.
POS cihazı kullanımında iki taraf bulunur. Taraflardan birinden alınacak olan ücret, diğer tarafın hesabına aktarılır. Mal veya hizmet karşılığı talep edilen ücret için cihaz banka ile bir ağ üzerinden iletişime geçer. İşlemin banka tarafından onaylanması durumunda ödeme taraflardan diğerinin hesabına aktarılır. POS cihazı ile ödeme alabilmek için işyerinin banka üyeleri arasında yer alması gerekir.
POS Cihazı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Firmaların banka üye işyerleri arasında yer alabilmeleri için POS cihazı başvurusu yapmaları gerekir. POS başvurusu hem özel hem de kamusal bankaların şubelerine gidilerek doğrudan yapılabilir. Şubeye giderek başvuru yapmaya vakti olmayan işletme sahipleri, online başvuru da yapabilir. Bankaların hemen hepsinin online POS başvuru avantajı bulunur.
Herhangi bir sebep ile banka üzerinden başvurusunu tamamlayamayan işletme sahipleri, bazı banka dışı bağımsız ödeme kuruluşları üzerinden POS başvurusu yapabilir. Ödeme kuruluşları üzerinden başvuru yapacakların, ilgili kuruluşun TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) kaydı ve BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yetkisi bulunduğundan emin olmaları gerekir. TCMB kaydı ve BDDK yetkisi bulunmayan durumlarda mağduriyetler yaşanır.
POS Cihazı Başvuru Şartları Nelerdir?
POS makinesi ile ödeme alabilmek için öncelikle bankalarla iletişime geçerek bu hizmeti satın almak gerekir. Banka şubelerine giderek, internet bankacılığına giriş yaparak ya da mobil bankacılık kullanılarak POS cihazı başvurusu yapılabilir. POS cihazı satın almak ücretsiz bir işlemdir. Cihazı almak için herhangi bir ek ücret ödenmez. Ancak cihazı kullanmaya devam edebilmek için aylık ya da işlem başına, belirlenen oranlarda komisyon ödenmesi gerekir.
POS cihazı ile ödeme almak için vergi mükellefi olma şartı bulunur. Ticaretini ve faaliyetlerini yasal çerçevelerde yapmayan işletmeler POS cihazı alamaz. Gerçekleştirilen işlemler yasa dışı olur ve bankalar tarafından sunulan ticari kredi, POS, sanal POS gibi avantajlar kullanılamaz.
POS Cihazı Veren Bankalar Hangileridir?
POS cihazı talebinde bulunmak için Türkiye’de faaliyet gösteren kamu ya da özel bankaların hemen hepsinden başvuru yapılabilir. Hem bankalar hem de işletmeler için önemli bir gelir kalemi olan kart ile alışverişler, POS cihazı ile yapılır. Kart ödemelerinin büyük bir gelir kalemi olması sebebiyle POS cihazı bankaların en temel finansal teknolojileri arasında yer alır. POS cihazı veren bankalar ise aşağıdaki gibidir.
- Akbank
- DenizBank
- Garanti BBVA
- ING
- QNB Finansbank
- TEB
- Türkiye İş Bankası
- Yapı Kredi
- Anadolubank
- Alternatif Bank
- Kuveyt Türk
- alBaraka
- Fibabank
- CepteTEB
Hangi Bankadan POS Alınmalı?
Bankaların POS cihazlarına yönelik geliştirdikleri kampanyalar bulunur. Bu kampanyalar, dönemsel olarak değişiklik gösterir. Firma sahiplerinin kendileri için en uygun olan POS teklifini bulmak için dönemsel olarak POS cihazı karşılaştırmaları yapmaları önerilir.
Bankadan POS Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
POS cihazı almak için bankaya ibraz edilmesi gereken bazı belgeler bulunur. Bankalar vasıtasıyla yapılan diğer bütün işlemler gibi POS cihazı başvurusu da birtakım belge ibrazını gerektirir. Bu belgelerin temel talep ediliş amacı, işletmelerin faaliyetlerinde yasal açıdan bir engel bulunup bulunmadığını tespit etmek, işletmenin varlığını tecil etmektir. Bankadan POS almak için gerekli belgeler aşağıda gibidir.
- İşletme sahibinin ya da sahiplerinin T.C. kimlik kartı fotokopileri (arkalı ve önlü olacak şekilde çekilmeleri gerekir)
- İşletme ruhsatı (işyerini açmak ve çalışmaya başlamak için gerekir)
- Vergi levhası (Türkiye Cumhuriyeti anayasasında vergi bir ödev olarak düzenlenir ve gerçek ve tüzel kişilerin vergi verme zorunluluğu bulunur)
- Oda kayıt belgesi (hizmet sunulan sektöre göre kayıtlı olunması gereken oda da değişkenlik gösteri. Örneğin Şoförler Odası, Ticaret Odası gibi)
- İşletme adresinin yer aldığı belge (iletişim, tebligat açısından önemlidir)
POS Cihazını Banka mı Verir?
POS cihazı, bankalar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisanslı ödeme kuruluşları tarafından verilir.
Alışverişi daha zahmetsiz kılmak isteyen işyeri sahipleri, bankaya veya ödeme kuruluşlarına POS kullanımı için başvuru yapar. Başvurunun ilgili kurum tarafından uygun görülmesi durumunda aracı sözleşmesi imzalanır ve banka tarafından işyerine ücretsiz POS cihazı verilir. İşletme sahipleri herhangi bir nedenle gerekli görürse, bankanın verdiği dışında POS cihazı da satın alabilir.
POS Cihazı Komisyon Oranı Ne Kadar?
Bankalar, işletme sahiplerine kolaylık sağlamak amacıyla finansal teknolojiler geliştirir. Geliştirilen finansal teknolojiler arasında POS cihazları da yer alır. Firmalar POS başvurusu yapmak için T.C. kimlik kartı fotokopisi, vergi levhası, işyeri ruhsatı gibi belgeleri bankalara ibraz eder. Başvurunun olumlu görülmesi durumunda ise işyerine ücretsiz POS cihazı verilir.
Bankalar tarafından üye işyerlerine POS cihazı verilirken herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak POS cihazı kullanımı sebebiyle aylık ya da işlem başına belirli oranda komisyon talep edilir. Talep edilen komisyon, aylık sabit bir oran şeklinde alınabileceği gibi, her işlem sonrasında belirli bir oranda da alınabilir. Genel POS cihazı komisyon oranı %0,48 ile %5,35 aralığında değişkenlik gösterir. Taksitle yapılan alışverişlerde ise komisyon oranı %11’e kadar çıkabilir. En doğru bilgi, üye olunacak banka ile iletişime geçilerek öğrenilebilir.
POS Cihazı Nasıl Kullanılır?
Tercih edilen POS cihazına göre cihaz kullanım detayları farklılık gösterir. Kart kullanılarak ödeme yapılabileceği gibi, temassız özelliğiyle de ödeme gerçekleştirilebilir. Temassız özelliği bulunan POS cihazlarına aktarılacak ödeme tutarı girildikten sonra, kart cihaza okutulur. Ödemenin onaylanmasının ardından çıkan ilk fiş işletmeye aittir. Herhangi bir tuşa bastıktan sonra çıkan ikinci fiş ise kart sahibine aittir. Temassız ödemenin bulunmadığı POS cihazı kullanımı ise aşağıdaki gibidir.
- Kartı müşteriden alınır ve POS cihazının kart bölmesine okutulur
- Kartın cihaz tarafından okunmasının ardından POS ekranına ödeme tutarı yazılır ve yeşil tuşa basılır
- Ödeme tutarının girilmesinin ve yeşil tuşa basılmasının ardından müşteri şifresi istenir
- Müşteri şifre bilgilerini girdikten sonra tekrar yeşil tuşa basılır
- Ödemenin başarılı olması durumunda çıkan fiş nüshasının ilki işletmeye ayrılır
- Ödeme sonrası çıkan ikinci fiş kart sahibine verilir
Yazar kasa POS cihazı kullanımı da genel POS cihazı kullanımı ile benzerdir. Yazar kasa POS cihazının ayırt edici özelliği ise, yapılan ödemenin doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın veri tabanına iletilmesidir.
POS Cihazı ile Ödeme Alırken Nelere Dikkat Edilir?
POS cihazı, güvenilir bir ödeme yöntemidir. POS makinesi ile yapılan ödemelerin işletme açısından meydana gelebilecek sorunları önlemesi için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Vergi yükümlülüğü açısından POS ödemeleri eksiksiz olmalı, ödeme nüshaları saklanmalıdır. POS cihazı ile ödeme alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.
- POS cihazı ile ödeme tahsilatı yapılırken iki nüsha çıkarılır. Nüshalardan ilki işletmeye aittir. İkincisi ise müşteriye verilir.
- Müşterinin yaptığı ödemeyi gösteren nüshanın ilki, işletmeler tarafından saklanır. Vergi işlemlerinin eksiksiz yapılması için nüshalar kurumlara ibraz edilir.
- İşletmelerin POS makinesini kullanmaya devam etmek için gün sonu yapmaları gerekir. (Gün sonu raporu, işletmelerin gün içerisinde gerçekleştirdikleri işlemleri detaylı olarak gösterir)
POS Cihazı Gün Sonu Raporu Nedir?
Gün sonu raporu, işletmelerin gün içerisinde kart kullanılarak yapılan bütün işlemlerini gösteren rapordur. Bu rapor hem detaylı görülebilir hem de doğrudan toplamı gösterir. Bir sonraki gün işletmenin POS makinesi ile ödeme almaya devam edebilmesi için her gün “gün sonu” işleminin tekrarlanması gerekir. Gün sonu raporunun alınmadığı durumlarda, bir sonraki gün POS makinesi ile ödeme alınamaz.
POS Cihazı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İnternet üzerinden ya da doğrudan mağazada yapılan alışverişlerde sık sık kullanılan POS makineleri, oldukça avantajlıdır. İşletme ile müşteri arasındaki alışverişi kolaylaştıran POS cihazlarının kullanım avantajı aşağıdaki gibidir.
- Bireyler üzerlerinde her zaman nakit bulundurmaz. Kartları ise çoğunlukla yanlarındadır. ATM arama derdini ortadan kaldırmak ve tüketicinin alışverişe olan eğilimini artırmak için POS cihazları tercih edilir.
- Hem kredi kartlarından hem de banka kartlarından ödeme alır. Herhangi bir sebeple kredi kartı kullanmak zorunda olan tüketiciler, ihtiyaçlarını POS cihazları ile karşılayabilir.
- Kredi kartları ile yapılan alışverişlerde hem peşin hem de taksitli alışveriş avantajı bulunur.
- Bankaların ve markaların kart ile ödemelere yönelik çeşitli promosyonları bulunur. Bir ihtiyacı bulunan tüketiciler, indirim ve puan gibi avantajlar sebebiyle alışverişe teşvik edilir.
- İşletmeler gün sonu raporlarıyla satışlarını ve gelirlerini kolayca takip edebilir. Ay sonunda satış ve gelirler analiz ederek satışa yönelik stratejiler oluşturulur. Bu durum firma satış oranını destekler.
- Bankalar çeşitli dönemlerde komisyonsuz POS cihazı fırsatları sunar. Bu fırsatlarla POS maliyeti belirli bir süreliğine ortadan kaldırılır.
Sanal POS Nedir?
Fiziki dünyada alışveriş yapılırken kredi kartı ile ödeme yapılmasına olanak sağlayan cihaza POS adı verilir. POS cihazlarının internet üzerinden alışveriş yapılmasını mümkün kılan versiyonlarına ise sanal POS ya da PO-VPOS (virtual point of sale) denir.
Fiziki mağazada POS aracılığıyla ödeme yapılırken çip ya da temassız kullanılır. Kart, doğrudan POS cihazında yer alan haznesine yerleştirilerek ödeme yapıldığında kart şifresini girmek gerekir. Temassız POS cihazı kullanımlarında, ödeme için kartı POS cihazına yaklaştırmak yeterli olur. Sanal POS kullanımında da benzer bir mantık bulunur. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde satın alım ekranına talep edilen kart bilgileri girilerek sanal POS ödeme süreci tamamlanır.
Sanal POS Nerede Kullanılır?
Sanal POS sistemleri, internet üzerinden hizmet sunan ve güvenli ödeme altyapısı bulunan web sitelerinin tamamında kullanılabilir. Sanal POS ile alışveriş, fiziki bir girişim gerektirmemesi sebebiyle alışverişin en kolay yolu olarak görülür. Ancak internet üzerinden alışveriş yaparken kart bilgisi girilen işletmelerin, firmaların güvenilir olduğundan emin olunması gerekir. Aksi durumda kart bilgileri üçüncü kişilerin eline geçebilir.
Sanal POS Nasıl Kurulur?
Sanal POS kurulumu, sitenin türüne göre değişiklik gösterir. PHP vasıtasıyla gerçekleştirilecek olan POS kurulumlarına en kaynaklar gerekirken, WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinde özel olarak geliştirilmiş modüller kullanılır. Güvenlik izafiyetlerinin oluşumunu önlemek için sanal POS kurulumunun uzman ekiplerce yapılması önerilir.
Sanal POS Neden Gerekli?
Bir web sitesi bulunan işletmeler için sanal POS, tercih edilmesi mümkün olan en popüler ödeme çözümlerindendir. Özellikle 2015 yılı ve sonrasında kullanım oranı her yıl belirli bir oranda artmıştır. Bankalararası Kar Merkezi (BKM) verilerine göre özellikle 2015 yılının ilk altı ayında, önceki yılın ilgili dönemine oranla kart kullanım oranı %15 artmıştır. Kart kullanım oranının artmasına ek, sanal POS kullanımının işletmeye sağladığı birçok avantaj vardır. Sanal POS kullanım avantajları aşağıdaki gibidir.
- POS cihazları hem satışların hem de satışlardan elde edilen gelirin takibini kolaylaştırır
- Bankalar belirli dönemlerde kartla alışverişlerde özel avantajlar sağlar. Bu ise hedef kitleyi alışverişe teşvik eder
- Bankalar tüketicilere ek işletme sahiplerine de dönem dönem komisyonsuz POS cihazı avantajı sağlar
- İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde en temel unsur güvendir. Kapıda ödeme, havale ya da EFT gibi ödeme yöntemleri hem işletme sahipleri hem de tüketiciler açısından risklidir. Sanal POS, firma-müşteri ilişkilerini güven temeline oturtması sebebiyle avantajlıdır
Şirket Olmadan Sanal POS Kullanılabilir mi?
Sanal POS, internet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan bir finansal teknoloji ürünüdür. Kart bilgilerini ödeme ekranına doğru bir şekilde giren tüketiciler, sanal POS vasıtasıyla talep ettikleri ürünü satın alabilir. POS başvurusu yapabilmek için ise firmadan talep edilen bazı belgeler bulunur. Bu belgeler arasında vergi levhası, işletme ruhsatı gibi belgeler yer alır. Vergi levhası ve ruhsat gibi belgeleri temin edebilmek için ise firmanın resmi bir kişiliğinin (tüzel kişiliğinin) olması gerekir. Tüzel kişiliği bulunmayan, çalışmalarını yasal mevzuatların gerektirdiği çerçevede yürütmeyen firmalar sanal POS başvurusu yapamaz.
Sanal POS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sanal POS, bankaların üye işyerlerinin, kart ve kredi kartı ile tahsilat yapmalarını sağlayan bir tür yazılımdır. İhtiyaç duyduğu ürünü internet üzerinden araştıran tüketici, ardından web sitesi üzerinden ürünü satın almaya karar verir. Tüketicinin ihtiyaç duyduğu ürünü satın almak için yaptığı ödemeyi firmanın hesabına aktaran sistem, POS yazılımıdır. Sanal POS başvurusu için banka şubelerine gidilebilir ya da doğrudan internet bankacılığı, mobil bankacılık kanallarından başvuru yapılabilir. Başvuru için gerekli olan vergi levhası, işletme ruhsatı gibi belgelerin ibraz edilmesiyle başvuru tamamlanır. Örneğin Akbank POS cihazı başvurusu, Akbank şubelerinden, dijital bankacılık kanallarından yapılabilir.
Sanal POS Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Sanal POS başvurusu yapmak için firmanın resmi varlığını oluşturmuş olması gerekir. Şirketi kurulmayan, vergi levhası bulunmayan işletmeler sanal POS başvurusu yapamaz. POS başvurusu yapmak için aşağıdaki belgeleri bankaya ibraz etmek gerekir.
- Vergi levhası (vergi mükelleflerinin vergilendirmeye konu olan kazançlarını ve bu kazançların karşılık geldiği vergi oranlarını gösteren bir belgedir)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi (ortaklı bir firma ise ortakların tamamının nüfus cüzdanı fotokopisi gerekir)
- Ortaklık sözleşmesi (işletmenin yönetimine yönelik kuralların sınırlarını belirler)
- İmza sirküleri (imzanın resmiyet kazanması durumudur)
Sanal POS başvurusu yaparken talep edilen belgeler, bankaya göre değişiklik gösterebilir. Bankaların hizmet politikalarına bağlı olarak talep edecekleri ek belgeler de bulunur. POS başvurusu yaparken belge teslimini eksiksiz yapabilmek için süreç öncesinde bankadan detaylı bilgi almak gerekir.
Sanal POS Komisyon Oranları Ne Kadar?
Hem işletmeler hem de tüketiciler açısından büyük kolaylık sağlayan sanal POS yazılımının, işletmeye yönelik bazı maliyetleri bulunur. Sanal POS ücretleri, her banka tarafından çalışma politikasına bağlı olarak belirlenir. Ücret belirlemesine ek olarak, ödeme periyotları da banka tarafından özel olarak belirlenir. Ödemeler aylık olarak sabit bir tutar üzerinden alınabileceği gibi, her işlemden belirli oranlarda da kesilebilir. Kesinti oranları da yine bankaya göre değişiklik göstermek şartıyla %1 ila %11 arasında değişir.
Sanal POS Kesintileri ve Ödeme Vadeleri Nedir?
Sanal POS kullanımı, belirli komisyon oranlarının kabul edilmesi üzerine sağlanır. Komisyon oranları ve kesilme yöntemleri bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bankalar, belirli dönemler için komisyon oranını sıfıra indirebilir. Örneğin Garanti sanal POS için komisyon oranını belirli bir dönem aralığında kaldırabilir. Komisyon oranı değişiklikleri aşağıdaki gibi detaylandırılır.
- Komisyon kesintileri her ay sonunda önceden belirlenmiş sabit bir oran üzerinden gerçekleştirilebilir
- Komisyon kesintileri her işlem sonrasında %1 ile %11 oranında değişiklik gösterecek şekilde uygulanabilir
- Çeşitli dönemlerde komisyon kesintileri banklar tarafından 0’a indirilebilir.
POS Cihazı Nasıl İptal Edilir?
POS cihazı başvurusu, banka şubeleri, internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanalları vasıtasıyla yapılır. POS cihazı iptali için de aynı yollar tercih edilebilir. İnternet bankacılığı, şube ziyareti gibi yöntemlere ek üye olunan bankanın iletişim numaralarını arayarak da POS cihazı iptal talebinde bulunulabilir. Detaylı bilgi almak için bankaların iletişim kanalları tercih edilebilir. İş Bankası sanal POS iptali için doğrudan banka şubelerinden, dijital bankacılık kanallarından ve müşteri hizmetlerinden gerekli yönlendirmeler alınabilir.