En cazip bankayı anında bulun!
E-Devletten Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-haciz sorgulama e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet haciz sorgulama için arama kısmında “e-haciz” yazılır. Açılan ekranda “haciz sorgulama” seçeneği tıklanır. Kişinin malvarlığı üzerinde e-haciz bulunması halinde açılan ekranda görülebilir.
E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
Banka e-haciz sorgulama işlemi için e-devlet hesabına giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra e-haciz öğrenme için şu adımlar izlenir.
- Arama ekranında e-haciz yazılır
- Açılan ekranda Haciz Sorgulama sorgusuna tıklanır.
- Haciz Sorgulama ekranında var olan e-hacizler görülebilir.
E-Haciz Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
E-haciz ödeme, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden ödenebilir. Yine Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden hacze itiraz ve taksitlendirme başvurusu da yapılabilir. İnternet üzerinden ödeme yapmak istemeyenler, ödemelerini bağlı bulundukları vergi dairesine giderek de gerçekleştirebilir.
E-Haciz Nasıl Uygulanır?
Bankalarca uygulanan e-haciz için öncelikle kişinin bilgilerine ulaşılır. Ulaşılan bilgiler kişinin bağlı olduğu vergi dairesine iletilir. İncelenen bilgiler vergi dairesince Gelir İdaresi Başkanlığına iletilir. GİB bünyesinde finans oluşumlarıyla iletişime geçilir ve e-haciz başlatılır.
E-Haciz Kimlere Uygulanır?
E-haciz devlete karşı olan borçların tahsili için uygulanır. E-haciz taksitlendirme sonucunda gerekli taksitlerin ödenmemesi, MTV borcunun bulunması, trafik cezalarının ödenmemesi gibi durumlarda e-haciz uygulanır. E-haciz banka bloke kaldırma başvurusunda bulunmak için borcun ödenmesi gerekir.
E-Haciz Süreci Nasıl İşler?
Borçlunun borcunu ödememesi durumunda kişiye tebligat gönderilir. Tebligatın kişiye gönderilmesinin ardından 15 gün içerisinde borç ödemesinin gerçekleştirilmesi gerekir. Borcun tamamını ödeyemeyen borçlu, borç yapılandırma başvurusunda da bulunabilir. Borçlunun 15 gün içerisinde borç ödemesi gerçekleştirmemesi halinde ödeme emri kesinleşir ve icra takibi başlar. İcra süresince borçlu kişi banka hesaplarını, kredi kartlarını kullanamaz. Hesap ve kartlar bloke edilir.
E-Haciz Ödenmezse Ne Olur?
E-devletten haciz kaldırma işlemi için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Borç ödenmezse ödeme emri kesinleşir ve icra takibi başlar. Ödenmeyen vergiler için haciz işlemi maaşa kesinti olarak da yansıtılabilir. Borç miktarına bağlı olarak taşınmazlar ve taşınırlar üzerinde de haciz uygulanabilir. Haciz ödemesini gerçekleştiremeyecek olan kişiler, borç kapatma kredisi ya da kredi yapılandırma başvurusu ile mali yükünü hafifletebilir.
E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?
E-haciz uygulanmadan önce kişiye tebligat gönderilir. Tebligatın gönderilmesinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz ve borç yapılandırma için talepte bulunulabilir.
E-Haciz Borcuna Taksitlendirme Yapılabilir mi?
E-haciz borcu taksitlendirilebilir. Borç yapılandırması için kişinin borç tebligatının kendisine iletilmesinden itibaren 15 gün içerisinde başvuruda bulunması gerekir. Borç yapılandırma için borcun en az %20’sinin ödenmesi zorunludur.
Haciz ve E-Haciz Arasında Ne Fark Var?
Haciz ve e-haciz özünde aynı işlemlerdir ancak uygulama yöntemleri farklıdır. Haciz, kişinin fiziki varlıklarına uygulanırken e-haciz elektronik varlıklarına uygulanır.