Acil Durum Fonu Nasıl Oluşturulur?
Acil durum fonu, belirli miktarda bir paranın belirli periyotlarla belirli bir yerde biriktirilmesiyle oluşturulabilir. Yüklü miktarda bir parayı da acil durum fonu olarak ayırmak mümkündür. Acil durum fonu, finansal kuruluşlardan hizmet alarak da oluşturulabilir. Acil durum fonu oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Acil durumlar için ne kadar paraya ihtiyaç olduğu belirlenmelidir.
- Aciliyet durumu belirlenmelidir.
- Aylık acil durum tasarruf hedefi koyulmalıdır.
- Aylık acil durum tasarruf hedefi belirlenmelidir.
Acil durumlar için ne kadar paraya ihtiyaç olduğu belirlenmeli
Olası acil durumlarda ne kadar para gerekebileceği ve ne kadarlık para ile ne kadar süre acil durumun idare edilebileceği önceden belirlenmelidir. Şayet öngörülen ve gerçekleşmesi muhtemel bir acil durum varsa bu durumun meydana gelmesi halinde ortaya çıkacak nakit ihtiyacı önceden tespit edilmelidir. Bu sayede acil durumda kişinin ihtiyacını görebilecek miktarda fon ayırmak mümkün olabilir.
Aciliyet durumu belirlenmeli
Muhtemel aciliyet durumları düşünülmeli ve belirlenmelidir. Herkes için meydana gelebilecek aciliyet durumları değişkenlik gösterebilir. İşini kaybetme tehlikesi altında olan birisi ile deprem bölgesinde yaşayan ve olası bir depremde evini kaybetme tehlikesi altında olan birisinin acil durum ihtiyaçları değişkenlik gösterebilir. Acil durumlar hiç beklenmedik ve öngörülmedik şekilde de ortaya çıkabilir. Ancak gerçekleşmesi daha muhtemel acil durumları öngörmek ve bunları önceden belirlemek acil durum fonunun oluşturulmasında büyük öneme sahiptir.
Aylık acil durum tasarruf hedefi koyulmalı
Acil durum fonunun bütçesi belirlendikten sonra bu bütçeye ulaşmak için gereken birikimin yapılması için bir planlama yapılmalıdır. Aylık belirli bir acil durum tasarruf hedefi konularak her ay en az o miktardaki para acil durum fonuna aktarılmalıdır. Acil durum fonunun yaratılmasında düzenli tasarruf hedefi koymak acil durum fonunun daha istikrarlı ve kolay oluşmasına olanak sağlar.
Acil Durum Fonu Ne İşe Yarar?
Acil durum fonu, olası bir acil durum karşısında ani nakit ihtiyacını karşılamak veya bir süreliğine geçinebilecek miktarda para sağlamak amacıyla oluşturulur. Hayatın her döneminde herkesin başına acil durumlar gelebilir. Acil durum yalnızca kişisel değil toplumsal olarak da meydana gelebilir. Doğal bir afet sonucu büyük hasar almak, beklenmedik bir şekilde işini kaybetmek, savaş ve benzeri durumlar acil duruma örnektir. Acil durum fonu ise acil durumlara karşı kişiyi bir süreliğine güvence altına alan ve acil durum geçene kadar nakit ihtiyacını temin eden bir fondur.
Acil Durum Fonunun Özellikleri Nelerdir?
Acil durum fonunun özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Acil durum anında ani veya bir sürelik nakit ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulur.
- Zaman içerisinde yavaş yavaş biriktirilebilir.
- İstenildiği zaman veya acil fon ihtiyacı olması halinde hızlıca kullanılabilir.
- Finansal kuruluşlar aracılığıyla oluşturulabilir.
Acil Durum Fonu Neleri Kapsamalı?
Acil bir nakit ihtiyacının ortaya çıkması halinde bu duruma hazırlıksız yakalanmamak ve birkaç ay yetebilecek kadar para biriktirilmek acil durum fonu olarak adlandırılır. Acil durum fonunun kapsaması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Ev ihtiyaçlarına ilişkin giderler
- Gıda giderleri
- Fatura giderleri
- Hali hazırdaki veya muhtemel borçlar
- Kişisel zorunlu harcamalar
- Ulaşım giderleri
- Sağlık harcamaları
Acil Durum Fonunun Avantajları Nedir?
Hayatın her döneminde, herkesin başına acil durumlar gelebilir. Acil durum yalnızca kişisel değil toplumsal olarak da meydana gelebilir. Acil durum fonunun avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Stresi azaltır
- Gereksiz harcamaları azaltarak tasarrufa dönüştürür
- Kötü finansal kararlara karşı etkilidir
- Acil durumlarda nakit ihtiyacının karşılanmasını sağlar
- Birikim olanağı sunar