POS Hata Kodları Nelerdir?

POS hataları alıcının ve satıcının stresli anlar yaşamasına sebep olduğu gibi alışveriş sürecini de aksatır. Hata kodlarının en temel amacı, özellikle art niyetli işlemlerin önüne geçmektir.
POS Hata Kodları Nelerdir? | encazip.com

POS hata kodu, hatanın hangi taraftan ve gerekçeden kaynaklandığını ifade etmek için kullanılır. Sanal POS başvurusu esnasında hata kodlarına hakim olmak olası aksaklıkların da önlenmesini sağlar.

POS Hata Kodları: Sorunları Anlamak ve Çözmek

POS cihazları zaman zaman işlem esnasında hata verir. Hata esnasında ekrana gelen kod, hatanın nedenini ifade eder. POS cihazı hata kodları, hatanın meydana geliş nedenini ifade etmek için kullanılır. Hatanın nedenini bilmek ise çözümü kolaylaştırır. Sıklıkla karşılaşılan POS hata kodları şunlardır:

  • 01 POS Hata Kodu: Yetkilendirme Reddedildi
  • 05 POS Hata Kodu: İşlem Onaylanmadı
  • 12 POS Hata Kodu: Geçersiz İşlem
  • 41 POS Hata Kodu: Kayıp Kart
  • 51 POS Hata Kodu: Yetersiz Bakiye
  • 54 POS Hata Kodu: Süresi Dolmuş Kart
  • 91 POS Hata Kodu: Banka Cevap Vermiyor

01 POS Hata Kodu: Yetkilendirme Reddedildi

Sanal POS hata kodları ve POS hata kodları arasında yer alan ilk kod 01 POS hata kodudur. 01 POS hata kodu, bankanın ilgili kart ile işlem yapmaya onay vermediğini ifade eder. 01 POS hata kodu alan tüketici, banka ile iletişime geçmelidir.

05 POS Hata Kodu: İşlem Onaylanmadı

05 POS hata kodu, kredi kartının blokeli olduğunu gösterir. Akbank POS ile işlem yapan bir tüketici blokeli kart kullanırsa 05 POS hata kodu alır.

12 POS Hata Kodu: Geçersiz İşlem

12 POS hata kodu, e-ticaret işlemlerinde en çok alınan hatadır. Bu hata, kartın ait olduğu banka tarafından verilir. Bankalar, kart güvenliğini sağlamak amacıyla her hata kodunu detaylı açıklamaz. 12 POS hata kodu da bu kodlar arasında yer alır. Tanımlanamayan bir işlem gerçekleştiren Garanti POS kullanıcısı, 12 hata kodunu alabilir.

41 POS Hata Kodu: Kayıp Kart

41 POS hata kodu, kayıp kartla işlem yapılmaya çalışıldığında iletilir. Kartını kaybeden bir Garanti POS kullanıcısı, kayıp durumunu bankaya bildirir. Banka, kayıp kartla işlem yapılması halinde işlemi reddeder ve 41 POS hata kodunu iletir.

51 POS Hata Kodu: Yetersiz Bakiye

POS hata kodları arasında yer alan 51 POS hata kodu, kart limitinin yetersiz olduğunu ifade eder.

54 POS Hata Kodu: Süresi Dolmuş Kart

Kartların belirli vadeleri bulunur. Vadesi dolan kartın yenilenmesi gerekir. Aksi durumda kart kullanılmaya devam edemez. 54 POS hata kodu kart vadesinin dolduğunu ifade eder. Yapı Kredi POS hata kodu 54 olması halinde kartın yenilenmesi gerekir.

91 POS Hata Kodu: Banka Cevap Vermiyor

Belirli durumlarda banka işleme cevap vermez. Bankanın işleme yanıt vermediği durumda 91 POS hata kodu ile karşılaşılır. Geçici bir ağ sorunu yaşanması halinde bu kod alınır.

POS Hata Kodları ve Kullanıcı Destek Hizmetleri

POS cihazlarının verdikleri hata kodları, hatanın kaynağını ifade eder. Hata kodu alınması halinde POS’un bağlı bulunduğu bankanın POS destek hattını aramak gerekir. Örneğin DenizBank POS ile hata alınması halinde DenizBank POS Destek Hattı aranır.

POS Cihazı Sürekli Hata Kodu Verdiğinde Ne Yapmalısınız?

POS cihazı hataları bazen alıcıdan bazen cihazın kendisinden kaynaklanır. Hata kodunun ne ifade ettiğini bilmek karşılığında ne yapılması gerektiğini bilmeyi de sağlar. Hatanın tüketiciden kaynaklanması halinde tüketicinin bankayla iletişime geçmesi gerekir. Hatanın internet kaynaklı olması halinde ağ kalitesinden emin olunur. Hatanın cihaz kaynaklı yaşanması halinde ise bankaların POS destek hatları ile iletişime geçilir.

POS Cihazının Hata Kodlarını Nasıl Önleyebilirim?

POS hata kodları her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. Belirli durumlarda önlem amaçlı da hata alınabilir. Özellikle art niyetli kart kullanımı, dolandırılma riski gibi durumlarda hata kodları ile karşılaşılır. Hata kodlarını almamak için ise kart kullanımı esnasında dikkatli olmak gerekir. Örneğin kartın son kullanma tarihinin geçmediğinden, yeterli limite sahip olduğundan, kart şifresinin doğru girildiğinden emin olunmalıdır.

İlgili İçerikler

12 Haziran 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 12 Haziran 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi