Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?

Kredi kartı kullanım tutarının aylık olarak ödenmesi gereken oranına, asgari ödeme tutarı denir. Asgari ödeme tutarının her ay düzenli olarak ödenmesi gerekir. Asgari kredi kartı borcu ödeme tutarı, minimum ödeme tutarını ifade eder. Kredi kartı borcunu ödemek için kredi kartı ekstresi kontrol edilir. Kredi kartı asgari tutar ödeme, bankaların mobil uygulamaları, internet şubeleri, banka şubeleri ve ATM’leri üzerinden gerçekleştirilebilir.
Kredi Kartı Borcu Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

Hesap Kesim Tarihinden Kaç Gün Sonra Ödeme Yapılır?

Hesap kesim tarihinden genellikle 20 ile 25 gün sonra ödeme yapılması gerekir. Bu süre, bankaya ve kartın hesap dönemi düzenlemesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hesap kesim tarihinden sonraki bu süre, ödeme tarihini belirlemek için önemlidir. Kredi kartı son ödeme tarihi, gecikme cezalarını ve faiz ödemelerini önlemek için dikkatlice takip edilmelidir.

Kredi Kartı Taksiti Nasıl Ödenir?

Kredi kartı taksitleri ödeme yöntemi, alınan ürün veya hizmetin maliyetini daha küçük ve düzenli ödemelerle karşılamak için kullanılan bir seçenektir. Eğer ödeme güçlüğü yaşanıyorsa, bazı durumlarda Kredi Yapılandırma adı altında, kredi kartı borçlarının daha uzun vadeli ve daha düşük faizli bir ödeme planına dönüştürülmesi sağlanabilir. Kredi yapılandırma, borçların daha sürdürülebilir bir şekilde ödenmesine yardımcı olabilir.

Kredi Kartı Borcu Ne Zaman Ödenir?

Kredi kartı borcu, genellikle kredi kartı hesap dönemi sonunda çıkartılan ekstrenin, belirttiği son ödeme tarihine kadar ödenir. Ödeme tarihi, hesap döneminin bitiminden sonra gelen 20-25 gün gibi bir süre içinde yerleştirilir. Borç, bu belirtilen tarihe kadar ödenmelidir. Hesap kesim tarihi, ekstrenizde belirtilir ve gecikme cezaları veya faiz ödemeleri gibi olumsuz durumlardan kaçınmak amacıyla özenle takip edilmelidir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcunun asgarisinin ya da tamamının ödenmemesi durumunda, çeşitli senaryolar ile karşı karşıya kalınabilir. Kart borcunun bir takvim yılı içerisinde 3 kez ödenmemesi halinde kart nakit kullanımına kapatılır. Kart borcunun tamamının ödenmesinin ardından kart kullanıma tekrar açılır.

Kart borcunun gecikmesi durumunda borca yasal faiz işlemeye başlar. Gecikme faizi, asgari tutarın gecikmesi durumunda yansıtılır. Akdi faiz ise asgari tutar dışında kalan borca yansıtılır. Gecikme faizi ve akdi faiz oranı dönemsel olarak değişiklik gösterir.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu madde 8’e göre kart borcunun bir takvim yılı içerisinde arka arkaya 2 kez ödenmemesi durumunda kart sahibine banka tarafından yasal takibe yönelik bilgi iletilir ve borcun 30 gün içerisinde ödenmesi beklenir. 30 günlük ek süreyle birlikte kart borcunda 90 günlük gecikme yaşanması, alacaklıya (bankaya) yasal takip süreci başlatma hakkı verir.

Kredi Kartı Borcu Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu zamanında ödenmezse Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen azami gecikme faiz oranları uygulanır. Geçmişten günümüze kadar TCMB tarafından alınan kararlar uyarınca belirlenmiş kredi kartı gecikme faizi oranları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. 

(Güncelleme: 17.09.2024)

Kredi Kartı Borç Ödeme Yolları

Kredi kartı borcunu ödemek için başvurulabilecek birçok yöntem mevcut. Kart sahipleri, borçlarını doğrudan banka şubelerine giderek ödeyebilecekleri gibi online platformlar üzerinden de ödeyebilir. Kredi kartı borç ödeme yolları ve detayları aşağıdaki gibidir:

ATM'den Kredi Kartı Borcu Ödeme

ATM'den kredi kartı borcu ödemesi, oldukça yaygın bir yöntem olarak kullanılır. Kredi kartı borcu ödemesi ATM'den gerçekleştirildiğinde, öncelikle kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgiler girilerek hesaba giriş yapılmalıdır. Hesaba giriş yapıldıktan sonra ATM ekranında yönergeler takip edilmelidir.  Kredi Kartı Asgari Ödeme seçeneği genellikle "Fatura Ödeme" veya "Kredi Kartı Ödemesi" altında bulunur ve seçildiğinde sistem tarafından borcun asgari ödeme tutarı sunulur. Bu tutar onaylandığında, ödeme işlemi tamamlanır. Ödeme işlemi gerçekleştirildiğinde, ATM tarafından bir ödeme makbuzu verilir ve borç asgari düzeyde ödenmiş olur.

T.C. Kimlik Numarası kullanılarak kredi kartı borcu ödenirken, ATM üzerinden banka hesabına giriş yapılır ve T.C. Kimlik Numarası girilir. Genellikle, borç bilgileri otomatik olarak sisteme aktarılır. Ödeme yapılacak tutar belirlenir ve işlem onaylanır.

İnternet Bankacılığı Üzerinden Kredi Kartı Borcu Ödeme

İnternet bankacılığı üzerinden kredi kartı borcu ödeme için şu adımlar izlenebilir:

  • Ödeme yapılacak bankanın internet şubesinde gidilir.
  • “Giriş Yap” butonuna tıklanır.
  • Müşteri numarası/T.C. kimlik numarası ve banka şifresi kullanılarak giriş yapılır.
  • “Kartlarım>Kredi Kartları” butonlarına sırasıyla tıklanır ve ödeme yapılacak kart seçilir.
  • “Kart Borcunu Öde” seçeneğine tıklanır.
  • Ödeme yapılacak tutar girilir.
  • Ödemenin çekileceği hesap seçilir.
  • Ödeme onaylanır.

Banka Şubesinden Kredi Kartı Borcu Ödeme

Banka şubelerinden kredi kartı borcu ödemek oldukça kolaydır. Doğrudan banka şubesine giderek kredi kartı borcu ödemek isteyenler öncelikle şubeye giderek “Gişe İşlemleri” için sıra alır. Sırası gelen kişiler banka personeline ödeme yapmak istediği kartı ve ödemek istediği tutarı iletir ve ödeme sürecini başlatır.

Telefon Bankacılığı İle Kredi Kartı Borcu Ödeme

Telefon bankacılığı ile (müşteri temsilcisi ile görüşerek) kredi kartı borcu ödemek için öncelikle müşterisi olunan bankanın müşteri hizmetleri numarası aranır. Arama yaptıktan sonra şu adımlar izlenir:

  • Sesli yanıt sistemine “Kredi Kartı Borç Ödeme” denebilir veya “Kredi Kartı” menüsüne yönlendirilme talebi iletilebilir.
  • Kredi kartı menüsü ya da sesli yanıt sistemi üzerinden müşteri temsilcisine ulaşılabilir.
  • Müşteri temsilcisine ödeme yapılacak kart, ödemenin çekileceği hesap gibi bilgiler iletilir.
  • Güvenlik soruları cevaplanır ve ödemenin onaylandığı sesli bir şekilde müşteri temsilcisine iletilir.

Başka Banka Üzerinden Kredi Kartı Borcu Ödeme

Başka banka üzerinden kredi kartı borcu ödeme iki şekilde yapılabilir: hesaba havale/EFT yaparak ya da “ödemeler” ekranından “başka kredi kartı borcu ödeme” seçeneğine tıklanarak. Hesaba havale/EFT ile yapılacak ödemelerde şu adımlar izlenir:

  • Para öncelikle alıcı banka hesabına geçer.
  • Para hesaba geçtikten sonra mobil bankacılık veya internet bankacılığı hesabına giriş yapılır.
  • Giriş yaptıktan sonra ödeme yapılacak kart seçilir ve “Kart Borcu Öde” butonuna tıklanır.
  • Açılan ekranda ödemenin çekileceği hesap ve ödenecek tutar seçilir ve işlem onaylanır.

Doğrudan gönderici banka üzerinden ödeme yapmak için şu adımlar izlenebilir:

  • “Ödemeler” sayfasına gidilir.
  • “Kredi Kartı Borcu Öde” seçeneğine tıklanır.
  • “Başka Kredi Kartı Borç Ödeme” seçeneği tıklanır. (Bankalara göre bu seçenek farklılık gösterebilir ancak genel kullanım bu şekildedir.)
  • Ödeme yapılacak kart numarası girilir.
  • Ödemenin çekileceği hesap ve ödeme tutarı seçilir.
  • İşlem onaylanır.

Hafta Sonu Kredi Kartı Borcu Ödenir mi?

Evet, hafta sonu da kredi kartı borcu ödenir. Ödeme işlemleri, hesaba yansıması için bankaların çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilmelidir. Bankaların çalışma saatleri genellikle hafta içi günlerde sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar devam ettirilir. Hafta sonlarında ve resmi tatillerde, banka şubelerinin işlem saatleri sınırlı olabilir veya bazı banka işlemleri online platformlar veya ATM aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Kredi Kartı Borcu Erken Ödenirse Ne Olur?

Kredi kartı borcu erken ödeme durumunda şunlar olur:

  • Kredi notu olumlu etkilenebilir.
  • Akdi faiz (asgari tutar dışındaki borca uygulanan faiz) azalır.
  • Hesap kesim tarihinde ödenecek borç tutarı azalır.
  • Asgari ödeme tutarı düşer.
  • Bankalar, dönemsel olarak erken ödemeye yönelik kampanyalar geliştirir. Örneğin erken ödeme yapan kişilere özel para puan tanımlanabilir.

Başkasının Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?

Başkasının kredi kartı borcu şu kanallardan ödenebilir:

  • ATM’lerden: ATM’lerden borcu bulunan kart cihaza takılarak veya kartsız işlemlerde ödeme yapılacak kart numarası girilerek ödeme yapılabilir.
  • Mobil Bankacılık/İnternet Bankacılığı Kanallarından: Kişiler, başkalarının kredi kartı borçlarını doğrudan kendi mobil bankacılık veya internet bankacılığı hesaplarından ödeyebilir. Ödeme yapmak için sırasıyla şu seçenekler tıklanır: Ödemeler>Kredi Kartı Borcu Ödeme>Başka Kredi Kartı Borç Ödeme. Açılan ekranda ödeme yapılacak kredi kartının numarası, ödemenin çekileceği hesap ve yapılacak olan ödeme tutarı girilir ve işlem onaylanır.

Kredi Kartı Borç Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi kartı borcu bir gün dahil gecikse faiz işlemeye başlar. Kredi ve kredi kartı borçlarının gecikmesi, kişinin kredi notunu de olumsuz etkiler. Ödeme gecikme süresi arttıkça kredi notu etkilenme oranı da artar. Kredi notunu yüksek tutmak isteyenlerin kredi kartı ödemelerini bir gün dahil geciktirmemesi gerekir.

İlgili İçerikler

7 Ağustos 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 29 Ağustos 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi