Kredi Kartı Taksit Sınırlaması Nedir?

Kredi kartı taksit sınırlaması, kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişlere uygulanabilecek maksimum taksit sayısını ifade eder. Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca düzenlenen sınırlar, harcama yapılan alana göre değişiklik gösterir.
Kredi Kartı Taksit Sınırlaması Nedir?

Belirli harcama alanları için taksit imkanı bulunmaz. Talebi düzenleyici bir düzenleme olan taksi sınırlaması, ekonomideki arz-talep dengesini sağlar. Talebin dengelenmesi, talep fazlası nedeniyle fiyatlar genel seviyesinde meydana gelebilecek artışları da dengeler.

Taksit Sınırlamasının Amaçları

Kredi kartı taksit sınırlamalarında yetkili olan kurum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’dur. BDDK tarafından yapılan düzenlemelerin temel amaçları şunlardır:

  • Kredi kartı taksit sayısı artışı, tüketim ve borçlanma eğilimlerini artırır. Borçlanma düzeyinin kontrol altında tutulabilmesi için yasal sınırlamalar getirilir.
  • Ekonomik istikrarın sağlanabilmesi açısından arz-talep dengesi büyük önem arz eder. Talebin artması, fiyatlar genel seviyesini artırarak ekonomik istikrarı bozar.
  • Borçların sürdürülebilirliği açısından da kredi kartı taksit sınırı oldukça önemlidir.

Kredi Kartına Taksit Yapılabilen Ürünler

BDDK kredi kartı taksit sınırlaması, farklı ürünler için sunulur. Sektör ve ürün bazında belirlenen taksit sınırları, şu şekildedir:

  • Genel taksit sınırı: 12 ay
  • Tablet: 6 ay
  • Fiyatı 3.000 TL’ye kadar olan televizyon: 9 ay
  • Televizyon, video kamera ve ses sitemi: 3 ay
  • Elektrikli ev eşyaları: 12 ay
  • Vergi ödemeler: 9 ay
  • Eğitim harcamaları: 12 ay
  • Sağlık ürün alımı: 9 ay
  • Kulüp ve dernek ödemeleri: 6 ay

Lüks Tüketim Ürünleri İçin Taksit Sınırlamaları

Kredi kartı taksit sınırı belirlenirken lüks tüketim harcamaları için farklı sınırlar belirlenir. Örneğin televizyon alımında 3.000 TL’ ye kadar olan ürünler için 9 ay taksit imkanı bulunurken, 3.000 TL üzeri ürünlerde 3 ay taksit imkanı bulunur. Özellikle turizm ve konaklama bazında lüks tüketim ürünleri için taksit sınırlamaları şu şekildedir:

  • Havayolları ile ilgili yurt dışına yönelik yapılan harcamalar: 6 ay
  • Konaklama ile ilgili yurt dışına yönelik yapılan harcamalar: 6 ay
  • Seyahat acenteleri ile ilgili yurt dışına yönelik yapılan harcamalar: 6 ay
  • Havayolları ile ilgili yurt içine yönelik yapılan harcamalar: 9 ay
  • Konaklama ile ilgili yurt içine yönelik yapılan harcamalar: 9 ay

Lüks tüketime yönelik farklı taksit tutarlarının bulunuyor olmasının temel sebebi, lüks tüketimi sınırlayarak borç dengesini ve ekonomik istikrarı sağlamaktır.

Kredi Kartı Sınırlamalarının Tüketici Harcamaları ve Borçlanma Üzerindeki Etkileri

Kredi kartı kullanımlarında taksit sayısının artması, tüketimi teşvik eder ve lüks tüketimi artırır. Artan taksit sayıları, kişilerin geleceğe yönelik borçlanma eğilimlerini artırarak gelir-gider dengesini bozar. Kredi kartı sınırlamaları ise tüketici harcamaları üzerinde şu etkileri doğurur:

  • Taksitlerin sınırlanması, borçlanma eğilimini düşürür.
  • Artan talep nedeniyle bozulan ekonomik istikrar, tüketime yönelik sınırlamalar ile yeniden oluşturulabilir.
  • Borç ve gelir dengesinin sağlanması, tüketicilerin sosyo-ekonomik ilişki ve dengelerini de olumlu etkiler.

Türkiye'de Kredi Kartı Taksit Sınırlaması Düzenlemeleri

Türkiye’de kredi kartı taksit sınırlaması düzenlemeleri üzerindeki yetkili kurum BBDK’dir. BDDK, kredi kartlarına yönelik düzenlemeleri, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerini alarak geliştirir. Banka ve kredi kartlarının çıkarılması, kullanılması ve kart ödeme sitemlerine yönelik esaslar, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na ek olarak Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ile düzenlenir. BDDK, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararları ile ilgili yönetmeliğe ek düzenleme getirebilir. Örneğin taksit sınırlamalarına yönelik Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca alınan kararlar, Kredi Kartı Taksit Sınırları ve Yasakları adı altında BDDK tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Taksit Sınırlamalarına İtiraz ve Tüketici Hakları

Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmeliğin “Kapsam” başlığı altındaki 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrasında kredi kartı ile yapılan alışverişlerin ilgili yönetmeliğin kapsamı dışında yer aldığı ifadesi bulunur. İlgili hüküm uyarınca kredi kartı ile taksitli bir şekilde yapılan mal ve hizmet alımları için cayma hakkı kullanılamaz.

İlgili İçerikler

3 Ekim 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 3 Ekim 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi