Kredi Kartı Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı gecikme faizi, kredi kartı borcuna uygulanan faizdir. Gecikme faizi ve akdi faiz olmak üzere iki farklı kredi kartı faiz türü bulunur.
Kredi Kartı Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

Akdi faiz, asgari tutarın dışında kalan tutara uygulanan faiz oranıyken gecikme faizi, asgari tutara uygulanan faiz oranıdır.

Kredi kartı asgari ödemesi yapılmadığında aşağıdaki azami gecikme faiz oranları uygulanır:

  • Dönem borcu 25.000 TL altında olan kredi kartları için azami gecikme faiz oranı %3,80
  • Dönem borcu 25.000 TL ve 150.000 TL arasında olan kredi kartları için azami gecikme faizi %4,55
  • Dönem borcu 150.000 TL üzerinde olan kredi kartları için azami gecikme faizi %5,05

Kredi kartı asgari ödemesi yapıldığında aşağıdaki akdi faiz gecikme oranı uygulanır:

  • Dönem borcu 25.000 TL altında olan kredi kartları için azami akdi faiz oranı %3,50
  • Dönem borcu 25.000 TL ve 150.000 TL arasında olan kredi kartları için azami akdi faizi %4,25
  • Dönem borcu 150.000 TL üzerinde olan kredi kartları için azami akdi faizi %4,75

Kredi kartı borç yapılandırma faiz oranları (sonradan faizli olarak taksitlendirilen harcamalar için) aşağıdaki gibidir:

  • Dönem borcu 25.000 TL altında olan kredi kartları için harcama taksitlendirme faiz oranı %3,50
  • Dönem borcu 25.000 TL ve 150.000 TL arasında olan kredi kartları için harcama taksitlendirme faiz oranı %4,25
  • Dönem borcu 150.000 TL üzerinde olan kredi kartları için harcama taksitlendirme faiz oranı %4,75

Kredi Kartı Faizi Nedir?

Kredi kartı faizi, kredi kartı borcunun zamanında ödenmemesi halinde uygulanan bir maliyettir. Banka, kredi kartı limitinin kullanılan kısmı için tüketiciye belirli bir vade sunar. Borcun belirlenen vade içerisinde ödenmemesi halinde, faiz işlemeye başlar. Faiz, dönem borcunun tamamının ödenmesi halinde faiz işlemez.

Kredi Kartı Faiz Türleri Nelerdir?

Kredi kartı faiz türleri, akdi faiz ve gecikme faizi olmak üzere ikiye ayrılır. Akdi faiz, kredi kartı borcunun asgari tutarının dışında uygulanır. Gecikme faizi ise asgari tutar borcunun gecikmesi halinde işlemeye başlar. Akdi faiz ve gecikme faizi oranları değişiklik gösterir.

Kredi Kartı Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu madde 26’ya göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit ve ilan etmeye yetkilidir. Merkez Bankası kredi kartı faiz oranları belirlenirken mevcut ekonomik koşullar, arz-talep dengesi, enflasyon oranı gibi kriterler dikkate alınır. Ekonomik göstergelerin olumlu olması halinde akdi faiz ve gecikme faizi düşürülerek tüketicinin maliyet yükü azaltılır. Faiz oranlarının düşürülmesi ile talep artırıcı politikalar devreye girer. Ekonomik daralma dönemlerinde ise faiz oranları artırılarak talep düşürücü etki elde edilmesi beklenir.

Yasal Düzenlemeler ve Kredi Kartı Faiz Oranları

Türkiye’de kredi kartı faiz oranlarını belirleyen yasal çerçeve, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen üst limitler dahilinde uygulanır. Merkez Bankası, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile azami faiz oranlarını belirleme yetkisini elinde bulundurur. TCMB, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ ile azami akdi ve gecikme faiz oranlarının belirlenmesine ilişkin esasları düzenler.

Kredi Kartı Faiz Hesaplama Yöntemleri

Kredi kartı faizi hesaplanırken uygulanabilecek birden fazla yöntem vardır. Günlük faiz hesaplama, aylık faiz hesaplama, kredi kartı asgari tutar hesaplama uygulanabilecek yöntemler arasındadır. Kredi kartı kullanım maliyetinin sağlıklı bir şekilde tespit edilebilmesi açısından faiz hesaplama oldukça önemlidir.

Günlük Faiz Hesaplama Yöntemi

Kredi kartı borcunun gecikmeye girmesi durumunda günlük faiz hesaplama yapılır. Günlük faiz hesaplama, kredi kartı borcunun ödenmedi her gün için uygulanacak faiz tutarını gösterir. Günlük kredi kartı gecikme faizi hesaplama formülü aşağıdaki gibidir:

Aylık Faiz Hesaplama Yöntemi

Kredi kartı aylık faiz hesaplama, akdi faiz için yapılırken ödenmeyen toplam tutar, akdi faiz oranı ve gecikme süresi baz alınır. Aylık kredi kartı faiz hesaplama için şu formül kullanılır:

Minimum Kredi Kartı Ödeme Tutarı ve Faiz Hesaplama

Kredi kartı minimum ödeme tutarı, asgari ödeme tutarı olarak da adlandırılır. Kredi kartı borcunun ilgili dönem aralığı için ödenmesi gereken minimum tutarı, “asgari ödeme” kavramı ile açıklanır. Minimum ödeme tutarı hesaplanırken kart limiti baz alınır. 10970 sayılı ve 26.09.2024 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı ile 50.000TL üzeri limite sahip olan kartlarda asgari tutar %40, 50.000TL altı limite sahip kartlarda kredi kartı asgari ödeme oranı %20 olarak belirlenir. Kredi kartı asgari tutarının ödenmemesi durumunda gecikme faizi uygulanır.

Kredi Kartı Faizlerinden Kaçınma Stratejileri

Kredi kartı faizleri, tüketicinin maliyetini artırarak ödeme güçlüğü oluşturur. Kredi kartı faizinden kaçmak veya faiz ödemelerini düşürmek için şu stratejiler uygulanır:

  • Borcun tamamını gecikmeye düşmeden ödemek
  • Faizsiz ödeme kampanyalarından faydalanmak
  • Taksitli ödeme yapmak

Borcun Tamamını Zamanında Ödeme

Kredi kartı borcunun zamanında ödenmesi, asgari tutar yerine borcun tamamının banka tarafından tahsil edilmesi, faiz ödemelerini düşürür.

Faizsiz Dönem Avantajını Kullanma

Bankalar, dönemsel olarak tüketicilere faizsiz kart kullanımı imkanı sunar. Faizsiz ödeme, spesifik bir sektöre yönelik olabileceği gibi kartın ilgili dönem için belirli bir limitine yönelik de olabilir. Bankalar tarafından dönemsel olarak sunulan kampanyaları takip etmek, tüketiciye faiz avantajı sağlar.

Taksitli Ödeme ve Faiz Oranları

Kredi kartı harcamalarında taksit uygulaması, faiz maliyetini düşürerek alışverişi daha avantajlı hale getirir. Özellikle belirli sektörlere yönelik uygulanan vade farksız faiz uygulamaları, kişilerin kullandıkları limit kadar ödeme yapmalarını sağlar.

Kredi Kartı Faiz Oranlarının Ekonomiye Etkileri Nelerdir?

Kredi kartı faiz oranları, toplam talep vasıtasıyla ekonomiyi etkiler. Faiz oranlarının düşük olması toplam talebi ve tüketimi artırır. Toplam talebin artması, fiyatlar genel seviyesini yükseltir. Artan fiyatlar genel seviyesi ise belirli bir vade sonunda faiz oranlarını tekrar artırır.

Kredi Kartı Faiz Oranlarının Hane Halkı Bütçesi Üzerindeki Etkisi

Kredi kartı faiz oranlarının artması, uzun vadede hane halkı bütçesi üzerindeki yükü artırır. Artan faiz oranları, kredi kartı harcamalarını ve toplam talebi düşürür. Toplam talebin azalmasıyla ekonomi küçülmeye gider. Faiz oranlarının kurum ve tüketici faydasını gözeterek, en sağlıklı seviyede tutulması, finansal istikrarın da sağlanmasını beraberinde getirir.

Kredi Kartı Faizlerinin Ekonomik Büyüme Üzerindeki Rolü

Kredi kartı faizleri ile ekonomik büyüme arasında dolaylı bir ilişki vardır. Kredi kartı faizlerinin ekonomik büyüme etkilerinin şu şekilde özetlenmesi mümkündür:

  • Kredi kartı faizlerinin artması, kart kullanım maliyetlerini artırır.
  • Artan kart kullanım maliyetleri, toplam talebi düşürür.
  • Toplam talebin düşmesi arz-talep dengesini bozarak ekonomik küçülmeyi beraberinde getirir.

İlgili İçerikler

3 Ekim 2024 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 1 Kasım 2024
Kader Arslan
Kader Arslan
İçerik Yazarı
Yazar Hakkında
1998 doğumlu olan Kader Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi aldığı dönemde eşzamanlı olarak yazarlık ve editörlük alanında çalıştı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı üzerine yüksek lisans eğitimi almaya devam ediyor. Ekonomi ve Finans dallarında uzmanlığa sahip Aslan, kariyerine akademisyen olarak devam etmektedir.
Detaylı Bilgi