Kredi Başvurusu Nedir, Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusu, herhangi bir bankadan borç alabilmek için yapılan başvurudur. Kredi başvurusu bankalara direkt olarak ya da karşılaştırma siteleri üzerinden yapılabilir.

Kredi başvurusu, bankalar veya finans kuruluşlarından kredi alabilmek için yapılan başvurudur. Kredi başvuru şartları talep edilen finansman türüne veya bankaların değerlendirme kriterlerine göre değişmekle birlikte başvurular direkt olarak bankaya ya da online olarak yapılabilir. Direkt olarak bankaya yapılacak kredi başvuruları için banka şubeleri, mobil ve internet bankacılık kanalları kullanılabilir. Online olarak karşılaştırma siteleri üzerinden yapılacak kredi başvurularında öncelikle bankalar karşılaştırılır ve daha sonra seçilen bankanın sistemi üzerinden gerekli adımlar takip edilerek başvuru tamamlanır.

Türkiye'de Bankalar Hangi Tür Kredileri Vermektedir?

Türkiye'de bankaların verdiği krediler bireysel, ticari ve kurumsal olarak üç ana gruba ayrılır. Bireysel krediler tüketicilerin ihtiyaçları için kullandığı kredilerdir. Ticari ve kurumsal krediler şirketler tarafından yatırım ya da işletme faaliyetleri için kullanılan kredi türleridir. Türkiye’de bankaların verdiği kredi türleri aşağıdaki gibidir.

  • İhtiyaç kredisi
  • Konut kredisi
  • Taşıt kredisi
  • Ticari krediler
  • Kurumsal krediler

Bunlara ilave olarak ihtiyaç kredisi olarak da değerlendirilen ancak pazarlama veya kullanım amacı nedeniyle farklı şekilde adlandırılan kredi türleri aşağıdaki gibidir.

  • Bayram kredisi
  • Evlilik kredisi
  • Telefon kredisi
  • Bilgisayar kredisi
  • Alışveriş kredisi

Yukarıda belirtilen kredi türleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği raporlarına göre kullanım sayısına göre en çok kullanılan kredi türleridir. Proje bazlı veya farklı amaçlı olarak ticari ve yatırım kredileri de kredi türleri arasında sayılır. Tüm bunlara ilave olarak bankalar yeni müşterilere özel olarak aşağıdaki türlerde kampanyalar düzenleyerek kredi verir.

Kredi Başvurusunda Bulunmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kredi başvurusu yapmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kimliğini kanıtlayabilecek bir belgeye (nüfus kağıdı, kimlik kartı, ehliyet, pasaport vb.) sahip olmak
  • Genellikle 1100 ve üzerinde bir Findeks kredi notuna sahip olmak
  • Herhangi bir şekilde temerrüde düşüp kara listeye girmemiş olmak
  • Belgelenebilir bir gelire sahip olmak

Yukarıda sayılan şartlar genel kredi başvurusu şartlarıdır. Kredi türüne ve bankaların kriterlerine göre başvuru şartları değişiklik gösterir.

Kredi Başvurusu Yaparken Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kredi başvurusu yaparken gerekli olan evraklar, başvurulan kredi türüne göre değişiklik gösterir. Kredi başvurusu yapılırken gerekli evrakların listesi tüketicilere aktarılır. Örneğin konut kredisi ipotekli bir kredi türü olduğundan satın alınacak gayrimenkul ile ilgili bazı evraklar tüketiciden istenir. Ancak ihtiyaç kredisi gibi kredilerde başvuru yapanlar ilgili bankanın müşterisiyse kişinin kimlik bilgileri bankada bulunduğundan herhangi bir evrağa gerek olmaksızın kredi başvurusu yapılabilir. Kredi başvurusu yapmak için kredi türü fark etmeksizin aşağıdaki evraklar gereklidir.

  • Kredi başvuru formu
  • Kimlik bilgileri
  • Gelir gösteren belgeler

Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Konut kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

  • Konut kredisi başvuru formu doldurulur.
  • Satın alınacak konutun tapusu, krediyi kullanan kişinin kimlik belgeleri ile gelir beyanı ve ikametgah belgeleri bankaya ibraz edilir.
  • Satın alınacak konut ile ilgili ekspertiz raporu başvuru formuna eklenir. (Bankalar genellikle konut kredisi başvurusundan sonra kendi belirledikleri eksperlerden rapor almayı tercih eder.)

Konut kredisi başvurusu, yapıldığı tarihten itibaren 3 ile 10 gün arasındaki bir zaman diliminde incelenerek başvuru sahibine onay durumu ile ilgili bilgi verilir. Esnaf kredisi başvurusu onaylanmışsa kredi olarak kullanılacak tutar evi satan kişi ya da şirketin hesabına aktarılır. Konut kredisi başvuruları bankaların internet veya mobil kanallarından, çağrı merkezlerinden ya da karşılaştırma siteleri üzerinden yapılabilir.

İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç kredisi, ipoteksiz bir kredi türü olduğundan ipotekli kredilere göre daha kolay bir başvuru süreci vardır. İhtiyaç kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

  • Müşterisi olunan bankadan ihtiyaç kredisi başvurusu; herhangi bir ek belge olmaksızın şubeye gitmeden internet, mobil veya çağrı merkezi kanalları üzerinden yapılabilir. Bu durumda bankalarda halihazırda kişilerin kimlik bilgileri, ikametgah bilgileri ve gelir durumu bilgileri bulunduğundan evrak ibraz etmeden ihtiyaç kredisi başvurusu tamamlanır.
  • Gelir seviyesinin değiştiği durumlarda ya da banka tarafından talep edilmesi halinde gelir belgeleri ibraz edilir.
  • Müşterisi olunmayan bankalara ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak için öncelikle kimlik belgesi ve ikametgah belgesi ibraz edilerek bankanın müşterisi olunur, devamında gelir belgesi ibraz edilerek ihtiyaç kredisi başvurusu yapılır.

İhtiyaç kredisi başvurusu yapıldığı tarihten sonraki 7 gün içinde incelenerek onay durumu ile ilgili dönüş yapılır. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi başvuruları anında sonuçlanabilir. Bazı durumlarda bankalar başvuru sonrasında SGK kaydı, bordro, ek gelir beyanı gibi belgeler isteyerek başvuruyu yeniden değerlendirir.

Esnaf (KOBİ) Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kobi kredisi olarak da bilinen esnaf kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

  • Öncelikle hangi tür esnaf (KOBİ) kredisine başvurulacağına karar verilir. Bu krediler Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı krediler, belirli bir teşvik varsa teşvikli krediler veya direkt olarak nakit destek kredisi olarak sınıflandırılabilir.
  • Esnaf kredisi başvurusu yapmak için gerekli belgeler ibraz edilir. Bu belgeler vergi levhası, kayıtlı olunan esnaf ya da ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi, şirketin imza sirküleri, vergi levhası ve gelir tablolarıdır.

Esnaf kredisi başvurusu değerlendirme süreci 30 güne kadar çıkabilir. Bankaların veya finansman kurumlarının değerlendirmesi sonrasında kredi onay durumu belirlenir. Kredinin onaylanması halinde para, başvuruyu yapan şirketin banka hesaplarına aktarılır. Esnaf kredisi başvurusu direkt olarak bankalara yapılabileceği gibi, encazip gibi internet siteleri kullanılarak da yapılabilir. Herhangi bir teşvik olması durumunda başvuru yöntemi, teşviki veren kurum tarafından belirlenir. Teşvikten yararlanılması durumunda, teşvik koşullarına göre KOSGEB gibi kurumlara direkt olarak başvuru yapmak da gerekebilir.

Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Taşıt kredisi ipotekli bir kredi türü olduğundan taşıt kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki belgelerin bankaya ibrazı gereklidir.

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve kimlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Sıfır araçlar için otomobil veya proforma faturası
  • İkinci el araçlar için satıcıya ait son Motorlu Araç Tescil ve Trafik Belgesi
  • Noter satış sözleşmesi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Gelir beyanı ile ilgili belgeler

Taşıt kredisinin tüzel bir kişi veya kurum adına çekilmesi halinde ise başvuru için gerekli belgeler şunlardır.

  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Gelir tablosu
  • Son döneme ait mizan
  • Şirketin hisselerinde %25’in üzerinde pay sahibi olanların kimlik fotokopileri

Taşıt kredisi başvurusu, yapıldığı tarihten itibaren 1 ile 3 gün arasında incelenerek geri dönüş yapılır. İpotekli bir kredi türü olan taşıt kredilerinde, başvurunun onaylanması halinde kullanılan kredi tutarı direkt olarak satışı gerçekleştiren kişinin ya da kurumun hesabına aktarılır. Satın alırken kredi kullanılan araç, finansmanı sağlayan şirket lehine rehinli olur; borcun tamamı ödenene kadar bu şerh araç üzerinde bulunur. Borcun kapanması ile birlikte araç üzerindeki rehin kaldırılır.

Kredi Başvurusu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusu sorgulama işlemi direkt olarak başvuru yapılan banka ya da finansman kuruluşuna yapılır. Kredi başvurusu sorgulamak için şubelere başvurulabilir, internet bankacılığı kullanılabilir ya da bankaların çağrı merkezleri aranabilir.

Bankalara Göre Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kredi başvuru işleminde izlenmesi gereken süreçler bankadan bankaya değişiklik gösterir. Genel olan tüm bankalar, doğrudan şubeye başvuru yoluyla kredi başvurusu kabul eder. Buna ek olarak Türkiye'deki bankalar ve finansman kurumlarının tamamına yakını, internet ve mobil kanallarından da başvuru kabul eder. En kolay kredi veren bankalar, internet veya mobil bankacılık gibi uzaktan iletişim kanallarından şubeye gitmeden hızlı başvuru seçeneği sunar.

Ziraat Bankası Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi başvurusu herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden yapılabildiği gibi bankanın internet şubesi ya da Ziraat Mobil'den yapılabilir. Karşılaştırma siteleri üzerinden de başvuru tamamlanabilir.

Akbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Akbank kredi başvurusu için direkt olarak bankaya ulaşılabilir. Herhangi bir Akbank şubesinden, bankanın internet sitesinden ya da mobil uygulaması üzerinden de kredi başvurusu yapılabilir. Birden fazla bankanın teklifine aynı anda ulaşmak isteyenler kredi hesaplama için karşılaştırma sitelerini de kullanabilir.

Vakıfbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank kredi başvurusu yapmak için bankanın herhangi bir şubesine gidilebilir, bankanın internet ve mobil kanalları kullanılabilir. Başvuru öncesi kredi hesaplama yapmak için karşılaştırma siteleri tercih edilir. Karşılaştırma siteleri üzerinden ihtiyaç kredisi hesaplama yapılırken kredi tutarını ve vadeyi girmek gerekir.

Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Denizbank kredi başvurusu yapmak için direkt olarak bankaya müracaat edilebilir. Bankaya yapılacak başvurular için herhangi bir Denizbank şubesine gidilebilir, bankanın internet sitesi veya mobil uygulaması kullanılabilir.

Garanti Bankası Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Direkt olarak bir Garanti Bankası şubesine gidilebilir. Tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilen Garanti Bankası kredi başvurusu kanalları ise bankanın mobil bankacılık kanalı ile internet bankacılığı kanalıdır. Ayrıca karşılaştırma siteleri aracılığıyla en uygun kredi seçeneğini bularak da kredi başvurusu yapılabilir.

Halkbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halkbank kredi başvurusunda bulunmak için bankanın herhangi bir şubesine gidilebilir, bankanın internet bankacılığı veya mobil bankacılık kanalı kullanılabilir. Kredi onay şartları, kredi türüne göre değişiklik gösterir. Taşıt kredisi ya da konut kredisi için teminat gerekirken ihtiyaç kredisi teminatsız da kullanılabilir.

Aktifbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aktifbank, dijital kanallardan tüketici kredileri operasyonlarını genellikle NKolay markası altında gerçekleştirir. Bu yüzden Aktifbank kredi başvurusu yapmak için doğrudan NKolay internet sitesi ya da mobil uygulaması kullanılabilir.

Kredi Başvurusu İptali Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusunu iptal etmek için kredi başvurusunda bulunulan kurum ile iletişime geçilmelidir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca kredi başvurusunda bulunup kredi onayı alındıktan sonra krediyi kullanmamak mümkündür. Kredi başvurusu iptali için onaylanmış krediyi kullanmamak yeterlidir, kredinin kullanılmaması durumunda kredi başvurusu belli bir süre sonra kendi kendine iptal olur ancak kredi başvurusu yapılıp kredi onayı çıktıktan sonra banka ya da ilgili finansman kurumu ile irtibata geçerek krediyi iptal etmek daha uygundur.

Kredi Başvurusu Değerlendirme Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Kredi başvurusunun değerlendirme sürecinde ilk olarak başvuruda bulunan kişinin Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından işletilen Findeks puanına (kredi notuna) bakılır. Kredi başvurusunda bulunan kişi ya da kurumun kredi notunun 1100 ve üzerinde olması önemlidir. Kredi başvurusu yapan kişinin, 1500 ve üzerinde kredi notuna sahip olması ise en ideal koşuldur. Başvuru yapanın Findeks puanı değerlendirilir ve olumlu sonuçlanmasının ardından kişinin toplam kredi limitlerine ve gelir durumuna bakılır. Bankada kayıtlı gelir durumunun talep edilen kredi için yeterli olmaması durumunda başvuru sahibinden gelirini kanıtlayan ilave belgeler talep edilir. Talep edilen kredi tutarı için yeterli gelire sahip olunduğunun belgelenmesinin ardından kredi onayı alınır. Bu koşulların sağlanmaması durumunda ise kredi değerlendirme süreci olumsuz olarak tamamlanır.

Kredi Başvurusu Neden Onaylanmaz?

Kredi başvurusunun onaylanmamasının nedenleri bankaların kredi başvurusu değerlendirme süreci sonucu aşağıda sayılan koşulların tespit edilmesi olarak özetlenebilir.

  • Kredi notu: Findeks kredi notu 1100'ün altında olan kişiler orta veya yüksek riskli grupta yer aldığından genellikle bu kişilerin kredi başvurusu onaylanmaz.
  • Kara liste: Herhangi bir nedenle temerrüde düşüp daha önce kullanılan kredilerin geri ödemesinin yapılmaması durumunda bankaların kara listesine girilir. Kara listede olan kişilerin kredi başvurusu onaylanmaz.
  • Belge ya da bilgi eksikliği: Bankalardaki bilgileri güncel olmayan kişilerin ya da eksik belgesi olan kişilerin kredileri onaylanmaz.

Kredi Başvurusu Onaylanmazsa Tekrar Ne Zaman Başvuru Yapılmalıdır?

Reddedilen bir kredi başvurusunun ardından öncelikle kredinin neden reddedildiği öğrenilmelidir. Bazı durumlarda bankalardan kredinin neden reddedildiğine dair bilgi alınamasa da bazı noktalara dikkat edilerek yeniden kredi başvurusu yapmak için hazırlık yapılabilir. Öncelikle talep edilen tutarın gelir ile doğru orantıda olup olmadığı tespit edilmelidir. Şayet gelirden daha yüksek bir kredi başvurusu yapıldıysa tutar düşürülerek hemen yeniden kredi başvurusu yapılabilir.

Kredinin reddedilme nedeni düşük Findeks kredi notu ise öncelikle kredi notu yükseltilmelidir. Kredi notunu yükseltmenin en kolay yolu ise kredi kartı ödemelerinin zamanında yapılması, asgari ekstre tutarı yerine kredi kartı borcunun tamamının ödenmesi, sembolik de olsa ufak bir meblağ ile bir kredi alınıp ödemelerinin düzenli yapılarak kredinin zamanında ödenmesi olarak sıralanabilir. Bu koşulların tamamlanmasının ardından yeniden kredi başvurusu yapılırsa kredinin onaylanma ihtimali oldukça yükselir.

İlgili İçerikler

10 Ağustos 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 1 Eylül 2024
Ezgi Koca
Ezgi Koca
Baş Editör
Yazar Hakkında
Ezgi Koca, 21 Ağustos 1989 İstanbul doğumludur. 2012 yılında Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli ajanslarda içerik editörlüğü ve dijital proje yöneticiliği yaptı. Encazip baş editörü olarak 2021'den bu yana görev yapıyor.
Detaylı Bilgi