Yasal Takip Nedir?
Yasal takip, alınan kredi borçlarının ödenmemesi sonucunda başlatılır ve başladığında borçlu kişinin adresine ihtarname yollanarak borçlarını belirli bir süreye kadar ödemesi istenir. Her türlü borç için yasal takip başlatılabilir.
Yasal Takip İhtarname Nedir?
Yasal takip kapsamında borçlu kişiye ihtarname gönderilir. İhtarname, hukuksal boyut kazanmış olan borcun ödenmemesi ile ilgili olarak borçlu kişiye yasalar ve sözleşmelerden doğan hakların hatırlatılmasıdır. Bu yasal haklar ve sonuçları, borçlu kişiye ihtarname yolu ile hatırlatılarak borcun ödenmemesi halinde yapılacak işlemler ifade edilir.
Yasal Takip Süreci Nedir?
Yasal takip süreci, alacaklı tarafın alacaklarını tahsil edememesi halinde borçlu tarafa karşı başlattığı yasal bir işlemdir. Yasal takip sürecinin amacı, borçlu taraftan alacakların temin edilmesidir. Alacaklı taraf, ödenmeyen borçlar için icra takibi başlatarak alacağını yasal yollarla tahsil edebilir.
Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar?
Yasal takip süreci başlatabilmek için belirli bir süre alacakların tahsil edilememiş olması gerekir. Borç vadesi gelmiş olmasına rağmen borçlu taraf üst üste 2 ay boyunca ödeme yapmazsa borçlu tarafın ödemesini yapması için 30 günlük bir ek süre daha tanınır. Bu süre sonunda da borç ödenmezse yasal takip süreci başlatılabilir. Dolayısıyla yasal takip süreci 90 gün boyunca borç ödenmediği takdirde başlar.
İhtarname Geldikten Sonra İcra Ne Zaman Gelir?
Yasal takip kapsamında ihtarname gönderilebilmesi için öncelikle borcun üst üste iki ay geciktirilmiş olması gerekir. Bu iki ay sonunda borcun ödenmesi için ek olarak 30 günlük bir süre daha tanınır. Toplamda 90 günün sonunda hala borç ödenmemişse ihtarname çekilebilir. Borçlu tarafa, ihtarnamenin ulaşmasından sonraki 30 gün içerisinde borcun ödenmesi gerekir. Bu süre dolduktan sonra da borç ödenmemişse alacaklı taraf icra takibi başlatabilir.
Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar?
Kredi borçlarının yasal takip süreci, kredi vadelerine bağlıdır. Kredi vadeleri; aylık, iki aylık veya üç aylık süreçlerle vadelendirilmiş olabilir. Örneğin bazı kredilerin geri ödemeleri iki ayda bir yapılır. Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste 2 kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun akabinde borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Takibe Düşen Kredi Borcu Nasıl Sorgulanır?
Takibe düşen kredi borcu, e-devlet üzerinden sorgulanabilir. E-devlete giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" yazılarak ilgili hizmete giriş yapılır. Hizmet sayfasında "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" talep edilerek takibe düşen kredi borcu sorgulanabilir. Takibe düşen kredi borcu, kişinin kara listeye alınmasına sebep olur.
Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar?
Kredi kartı borcu yasal takip sürecinin başlatılabilmesi için üst üste iki kere kredi kartı dönem borcunun veya asgari ödeme tutarının ödenmemiş olması gerekir. Bu noktadan sonra banka tarafından borçluya tebligat gönderilerek ek süre tanınır. Bu süre 30 gündür ve sürenin sona ermesiyle birlikte hala ödeme yapılmamışsa yasal takip süreci başlar.
Yasal Takibe Düşen Borç Ödenmezse Ne Olur?
Yasal takibe düşen borç ödenmezse borçlu tarafa ihtarname çekilir. İhtarname borçlu tarafın eline ulaştıktan sonra borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda da borç ödenmezse icra takibi başlatılarak borçların icra yoluyla tahsili sağlanır.
Yasal Takip Süresi Ne Zaman Biter?
Yasal takip süreci, söz konusu borçların ödenmesine kadar devam eder. Yasal takip sürecine girildiği takdirde sözleşmeden doğan haklar varsa alacaklı taraf, alacağının tamamını hemen isteme hakkını da elde edebilir. Yasal takip sürecine girmek 90 gün sürer fakat bir kere yasal takip sürecine girildiği takdirde borçlu taraf, bankacılık sisteminin kara listesine girer. Bu listeden çıkmak için 5 yıllık bir süre geçmesi gerekir. Kara listede olan kişiler, bankacılık sistemindeki pek çok haktan faydalanamaz ve yeni kredi çekmeleri zorlaşır.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir?
Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Yasal Takip Aktarım Servisi Ne Demek?
Yasal takip, direkt olarak başlatılamaz. Yasal takibin başlatılabilmesi için bankanın ilk olarak borçlu müşteriye tebligat çekmesi ve borçlarını ödemesini talep etmesi gerekir. Borcun daha kolay tahsil edilebilmesi için ilgili müşteriye belirli bir faiz oranına tabi olmak koşuluyla özel ödeme planı sunabilir. Bu adımlara rağmen borç, müşteri tarafından ödenmezse banka yasal takip aktarım servisini kullanarak yasal takip başlatabilir. Yasal takip aktarım servisi, yasal takip başlatılmadan önce banka müşterisinin yasal takibe alınması gerektiğini saptayan ve gönderilen tebligatlara karşı borcun ödenmemesi halinde yasal takibi başlatan bir servistir.