Yabancı Plakalı Araç Sigortası Nedir?

Yabancı plakalı araç sigortası, Türkiye’ye gelen yabancı araçların trafik sigortasından faydalanması için uygulanan bir sigorta türüdür. Trafik sigortaları her ülkeye özeldir ve yalnızca ait olunan ülkede işler ancak yabancı plakalı araç sigortasının geçerli olduğu ülkelerde araçlar güvence altına alınır.
Yabancı Plakalı Araç Sigortası Nedir?

Araç sahipleri ülke dışında da başlarına gelebilecek tüm riskleri yabancı plakalı araç sigortası sayesinde teminat altına alır. Türkiye’de yabancı plakalı araç sigortası, Yeşil Kart Sigortası uygulaması ile gerçekleşir. Bu uygulama sayesinde Türkiye dışındaki ülkelerde kaza yapılması durumunda karşı tarafın zararları karşılanır.

Yabancı Plakalı Araçlara Sigorta Yapılır mı?

Yabancı araç sigortası, Yeşil Kart Sigortası ile yapılır. Bu sigorta, üye olan ülkelerde de geçerlidir. Trafik sigortasına ek olarak yapılan bu uygulama, Türkiye dışındaki bir ülkede kaza yapılırsa karşı tarafın zararlarını da karşılar. Yeşil Kart Sigortası, karayollarını kullanan araçların poliçelerinin uluslararası geçerliliği olmasını sağlar. Uluslararası geçerliliği olan poliçeler, yurt dışı seyahatlerinde oluşan kazalardaki zarar ödemelerini karşılar. Türkiye’de Yeşil Kart Sigorta uygulaması 1 Ocak 1953 yılında başlamıştır. Yeşil Kart sahibi bireyler, her ülke için ayrı bir trafik sigortası yaptırmak zorunda değildir.

Yabancı Plakalı Araçlar İçin Trafik Sigortası Zorunlu mudur?

Yabancı plakalı araçlar Türkiye’de aktif olarak kullanıldıkları ve trafiğe çıktıkları için yabancı plakalı araçlara trafik sigortası yapılması zorunludur. Yabancı plakalı araçlar Yeşil Kart Sigortası uygulaması kapsamında “Motorlu Taşıt Sigortası Sertifikası” almakla yükümlüdür.

Yeşil Kart Sigortası uygulamasının geçerli olduğu her ülkede Yeşil Kart Bürosu bulunur. Bu bürolar, Bürolar Konseyi adı verilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir kuruma bağlıdır. Bürolar Konseyinde Yeşil Kart uygulaması ile ilgili tüm kararlar alınır ve koşullar belirlenir. Bu koşullara Yeşil Kart Sigortası’nın geçerli olduğu her ülke uymak zorundadır.

Yabancı Plakalı Araçlara Kasko Yapılabilir mi?

Yabancı plakalı araçlara Türkiye’de kasko yapılmaz. Yabancı araçların Yeşil Kart Sigortası olup olmadığı kontrol edilir ve kontrol sırasında sigortasının olmadığı tespit edilirse aracın ülkeye girmesine izin verilmez. Araç sürücülerinin kasko poliçeleri, kendi ülkelerinde hasar teminatı sağlar. Yabancı plakalı araçlar, gümrükten geçtiği esnada ait olduğu ülkede bir kasko poliçesine sahip olabilir ancak Türkiye’de bu araçlara kasko yapılmaz.

Yabancı Plakalı Araç Türkiye’de Kaza Yaparsa Ne Olur?

Yabancı plakalı aracın Türkiye’de kaza yapması halinde izlenecek adımlar şunlardır.

  • Kazada maddi hasar bulunuyorsa iki taraf da kaza tutanağı çıkarmalı ve mutlaka emniyet güçlerine haber verilmelidir.
  • Yabancı plakalı araca ait tüm bilgiler (plaka, marka, model ve geldiği ülke) not edilmelidir.
  • Yabancı plakalı araca ait Yeşil Kart’ının poliçesi veya sınır poliçesinin örneği alınmalıdır.
  • Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu mutlaka aranmalı ve konu hakkında tüm bilgilendirme yapılmalıdır.

Yabancı Plakalı Araçlara Ceza Yazılır mı?

Yabancı plakalı araçlara ceza yazılır ve yazılan ceza Dışişleri Bakanlığı’na bildirilir. Dışişleri Bakanlığı, yazılan cezayı sürücüye ulaştırır veya aracın ülkeden ayrılması esnasında bu cezayı temin eder. Trafik polislerinin olay esnasında da yazdıkları cezanın ücretini isteme hakkına sahiptir. Yabancı plakalı araçlara yazılan her ceza, gümrükten çıkarken ödenir, ödenmediği takdirde araç ülkeden ayrılamaz.

İlgili İçerikler

13 Haziran 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 7 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi