Ev, araba gibi mallar eksperler tarafından incelenir. Mala ait hasar kaydı, analizler ve değerlendirmeler ekspertiz raporunda yer alır. Yalnızca emlak veya otomotiv değil, her sektör için eksperlere başvuru yapılabilir ve söz konusu rapor sağlanabilir. Ekspertiz raporunda mülkün mevcut durumu hakkında bilgi sağlanır. Kaporta, iç döşeme, sağlamlık, elektrik sistemi başta olmak üzere özel yöntemlerle tüm mülkün kontrolü sağlanır. Değişen veya yenilenen yerler, bozulan parçalar ve güvenliği etkileyecek her türlü unsur rapora dahil edilir.
Ekspertiz Nedir?
Ekspertiz, otomobil alanında daha çok kullanılan bir terimdir. Konuya ait bilgisi olan ve konuyla ilgili uzmanlığını yapmış kişilere denir. Terim anlamı ise bilirkişi tarafından yapılan inceleme olarak tanımlanır.
İnceleme sonucunda yapılan tüm analiz ve diğer bilgiler bir rapora dökülür. Bu rapora eksper raporu veya ekspertiz raporu denir.
Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Raporu alacak kişiler istedikleri firma veya bankaya başvuru yaparak bu raporu alabilir. Bankalar ekspertiz raporunu anlaşmalı oldukları ekspertiz firmasından çıkarttırabilirler.
Ekspertiz Raporunu Kim Öder?
Ekspertiz raporunu ekspertiz yaptıran kişi öder. Örneğin bir araç satın almak isteyen kişinin ekspertiz talebinde bulunması üzerine ortaya çıkan maliyet, raporu talep eden kişi tarafından ödenir.
Ekspertiz Raporu Ne Kadar Tutar?
2024 yılı araç için ekspertiz ücretleri şu şekildedir.
- Binek, Hafif ticari ve Motosiklet: 613,61TL’den az ve 3,005,43TL’den çok olmamak üzere hasar tutarının %1,5’i
- Ağır Vasıta: 914,16TL’den az ve 4,508,14TL’den fazla olmamak üzere hasar kaydının %1.5’i
- İş Makinesi: 1.364,97TL’den az ve 6.261,32’den çok olmamakla beraber hasar kaydının %1.5’i
- Değer Kaybı: 375,69TL
- Kaza Tespit Tanzim Tutanağı: 676,23TL
- Uzaktan Ekspertiz: 500,91TL’den az ve 5.009,05TL’den fazla olmamak üzere hasar tutarının %1’i
- Değer Tespiti: 626,13TL’den az ve 6.261,32TL’den çok olmamak üzere hasarın %1’i
2024 yılı motorlu araç dışındaki ekspertiz tarifesi şu şekildedir.
- Hasar Tutarı 0TL-6.261,32TL arası: 776,39TL
- Hasar Tutarı 6.263,81TL- 25.045,26TL arası: 776,39TL + (Hasar Tutarı - 6.261,32TL) * 0,035TL
- Hasar Tutarı 25.047,77TL – 125.226,34TL arası: 1.800,76TL+ (Hasar Tutarı - 25.045,26TL)* 0,030TL
- Hasar Tutarı 125.228,84TL – 250.452,66TL arası: 6.469,18TL + (Hasar Tutarı- 125.226,34TL) * 0,025TL
- Hasar Tutarı 250.455,18 – 626.131,66TL arası: 11.332,99TL + (Hasar Tutarı- 250.452,66TL)* 0,02TL
Ekspertiz Raporu Almak Ne Kadar Sürer?
Ekspertizler, konut, araç ya da diğer mallar üzerinde detaylı bir inceleme gerçekleştirir. Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda elde edilen bulgular ise bankaya veya firmalara 1-3 iş günü içerisinde ulaşır.
Ekspertiz Raporu Kesin Delil mi?
Ekspertiz raporları delil niteliği taşır. Söz konusu karar yüksek mahkeme tarafından yüksek kararlarda yerleşik olarak bulunur. Ekspertiz raporlarının geçerli olmaları için mutlaka TSE damgası taşımaları gerekir.
Ekspertiz Raporu Olmadan Satış Yapılır mı?
2022 senesi itibaren ikinci el araba satışı yapan herkesin satıştan maksimum 3 gün öncesi tarihli ekspertiz raporu alması zorunludur. Konut kredisi alınacaksa ve yabancılara ev satışı sağlanacaksa ekspertiz raporunun alınması şarttır.
Ekspertiz Raporuna İtiraz Edilebilir mi?
Ekspertiz raporu itiraz edilebilir. Söz konusu rapor bankaya veya firmalara iletilmeden önce kontrol memurları tarafından gözden geçirilir. Hazırlanan raporu inceleyerek piyasa ve mülk üzerinden bazı analizler yapar. Yanlışlığın fark edilmesi ve bildirilmesi üzerine firma veya banka itirazı gerçekleştirir. Bu durum üzerine farklı bir aracı firmaya başvurulur ve yeniden rapor çıkarılması istenir.
Ekspertiz Raporu Yanlış Çıkarsa Ne Olur?
Ekspertiz raporunda yer almayan bir kusur ortaya çıktığında satıcı ve ekspertiz şirketi bu kusurdan sorumludur. Mülk alıcısı hem mülk satıcısına hem de ekspertiz şirketine başvurarak bu yanlış bildirilir. Ardından itiraz süreci başlar. Açılan dava sonucunda tüketicinin haklı çıkması halinde mahkeme tarafından eksper yönlendirilir ve yeniden inceleme yapılır.
Otomotiv Sektöründe Ekspertiz Raporu Nedir?
Özellikle ikinci el araçlarda çok kullanılan oto ekspertiz, teknik cihaz ve yöntemlerde otomobillerin incelenmesi anlamına gelir. Araç üzerinde 501 adet nokta incelenir. Oto ekspertiz raporunda kaza geçmişi, değişen parçalar, bozulan yerler gibi tüm detaylar yer alır.
Araca yönelik kontrol yapılırken aracın kaportasına ve motoruna bakmak yeterli değildir. Gözden kaçırılan ayrıntılar sürücüye zarar verilebilir. Özellikle ikinci el araç alım-satımı yapılırken araç ekspertiz raporu almak oldukça önemlidir.
Ekspertiz Raporu Olmadan Araç Satışı Yapılır mı?
2022 yılında yapılan düzenlemelere göre araç satışından maksimum 3 gün öncesine ait ekspertiz raporu bulunmayan araç sahipleri satış yapamazlar.
Gayrimenkul Sektöründe Ekspertiz Raporu Ne Demektir?
Gayrimenkul ekspertiz raporu, en çok ikinci el konut alım-satımlarında gündeme gelir. Gayrimenkul ekspertiz raporu, ihtiyaç duyulan finansman desteğinin sağlanması amacıyla yapılır. Anlaşılan fiyatın uygunluğu için kredi veren bankaya ekspertiz raporu ibraz edilir.
Bankacılık Kanunu’na göre konut ekspertiz raporu, kredi işlemleri boyunca müşteriden talep edilecek bir belgedir. Bağımsız kişi veya kuruluşlar tarafından başta binanın yaşı olmak üzere konumu, nitelikleri gibi detayları inceleyip analiz yapılan rapordur. Gayrimenkul ekspertiz raporunun emlak piyasasının oluşmasında önemli rolü bulunur.
Sigortacılık Sektöründe Ekspertiz Raporu Nedir?
Sigortacılık alanında yaygın olarak görülen ekspertiz raporu, poliçe şartlarına bağlı olarak ödenecek teminatın belirlenmesini sağlar. Örneğin hasar tespit için hasar ekspertiz raporu ve kasko ekspertiz raporu incelenebilir.
Banka Ekspertiz Raporu Nedir?
Banka ekspertiz raporu, bankanın kredi talepedilen taşınır ya da taşınmaz için talep ettiği belgedir. Banka kredi tutarını belirlerken taşınır ya da taşınmaz malın bedelinin belirli bir oranını baz alınır. Banka ekspertiz raporu ise taşınır/taşınmaz malların bedel tespitini sağlar.
Ekspertiz Raporu Nasıl Olmalı?
Doğru bir ekspertiz raporu şunlara sahiptir.
- SPK Lisansına sahip olmalı
- Uzmanın lisansı bulunmalı
- İçerisinde alıcı ve satıcıya dair bilgiler barındırmalı
- TSE damgası olmalı
- Mülke ait bilgiler içermeli
Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?
Gayrimenkul ekspertiz raporunda şu detaylar yer alır.
- Açık adres
- Tür
- Sahip bilgisi
- Mülkün yaşı
- Mülkün imar durumu
- Ulaşım özellikleri
- Fiziki durumu
- Altyapısı
Otomobil ekspertiz raporunda şu detaylar yer alır.
- Kaza geçmişi
- Hasar tamiri
- Boya ve parça kontrolü
- Yanal kayma testi ve yürüyen aksam testi
- Darbe sönümleme testi
- Tekerlek fren testleri
- Motor performansı
- Sızdırma kontrolü
- Araç sistemi arızası
Ekspertiz Raporu Çeşitleri Nelerdir?
Ekspertiz raporu çeşitleri, raporun talep edildiği sektöre göre değişkenlik gösterir. Ekspertiz raporu çeşitlieri şu şekildedir.
- Gayrimenkul
- Otomobil
- Bankacılık
- Sigortacılık
Konut Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?
Konut ekspertiz raporu, başvurulan konut kredisi tutarlarını belirlemek için talep edilir. Eksperiz raporu 1-3 iş günü içerisinde bankaya ulaşır. Raporun sonuç bulması ise 5-10 iş günü sürer.
Kazada Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?
Kaza ekspertiz raporu, kazaya karışan tarafların hasar ve hata oranlarını belirlemek amacıyla talep edilir. Kazadan sonra hasar ekspertiz raporu 3 iş günü içerisinde çıkar.
Ekspertiz Raporu Kaç Gün Geçerli?
Konut ekspertiz raporları kanunen bir zamanı olmasa da 1 yıl 6 ay içerisinde geçerliliğini yitirir. Oto ekspertiz raporları ise genellikle 1 yıl geçerli kabul edilir.
Kasko Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?
Kasko, araç sahibinin kendi aracına yönelik güvence sağlamak amacıyla yaptırdığı bir sigorta türüdür. Kasko ekspertiz raporu, araca ait hasar kaydının bildirilmesinden sonra 1-3 iş günü içerisinde çıkar.