Prim ödemeleri İŞKUR, SSK gibi kurumlara yapılır. Poliçe yani sigorta sözleşmesine bağlı olarak ödenen ödemelerdir. Aynı zamanda poliçede yer alan risklerden herhangi birine sigortalının maruz kalması durumunda sigorta şirketi tazminat ödemesi yapar.
Sigorta Primi Nedir?
Sigorta primi, işverenlerin ve çalışanların çeşitli hizmetlerden faydalanması adına devletin vatandaşları güvence altına alan ödemelerdir. Çalışma hayatı ve sonrasında sağlık başta olmak üzere tüm yaşamı güvence altına alınır.
Sigorta primleri, çalışanların ve işverenlerin aylık olarak ödemek zorunda oldukları hizmet bedeli olarak da tanımlanır. Poliçede yer alan hizmetler sigorta şirketleri tarafından yerine getirilir. Düzenli şekilde prim ödeyen çalışan ve işverenler, çeşitli avantajlardan faydalanır. Sigorta primi yalnızca SGK kapsamında ödenmez. Özel sigorta şirketlerine yapılan ödemeler de sigorta primi olarak değerlendirilir. Özel şirketlere aylık veya belirli vadelerde prim ödemesi yapılabilir.
İşsizlik Sigorta Fiyatı ve Sigorta Primi Arasındaki Fark Nedir?
İşsizlik sigortası, belli bir fiyata tabiidir. İşsizlik sigorta primleri ise aylık brüt kazanç üzerinden %1 oranında kesilmesi ile elde edilir. Aynı zamanda işverenden de ek olarak %2 oranında prim ödemesi yapar. Söz konusu oranlara ise %1 oranında devlet katkısı yapılarak %4 oranında ödeme sağlanır.
İşsizlik sigortasının fiyatının belli bir taksite bölünmesine işsizlik sigorta primi denir. Ödenen primler işsizlik fonuna aktarılır.
Ortalama İşsizlik Sigorta Primi Oranları Nedir?
İşsizlik sigortası primi ortalama oranı şöyledir.
- Çalışan maaşının %1’i
- %2 oranında işveren katkısı
- %1 oranında devlet katkısı
Söz konusu oranların her biri aylık brüt maaş üzerinden hesaplanır.
İsteğe bağlı işsizlik sigortası primleri oranları ise şöyledir.
- Çalışan maaşının %1 oranı
- İşverenin %2 oranda katkısı
Bahsedilen oranların her biri aylık brüt maaş üzerinden hesaplanır.
İşsizlik Sigorta Primi ve İşsizlik Maaşı Arasındaki Fark Nedir?
İşsizlik maaşı veya ödeneği, işsizlik sigortası kapsamında işsiz kalan işçilere geçici süreyle verilen destek tutarıdır. İşsizlik sigorta primi ise sigorta sözleşmesi boyunca sigorta şirketine yapılan brüt maaştan kesilen %4 oranında ödemedir.
İşsizlik sigorta priminin ödenmesi zorunludur. İşsizlik maaşı almak içinse bazı şartlar bulunur. Ancak sigorta yapmak için bir işte çalışmak yeterlidir.
İşsizlik maaşı almak için işçi kendi isteği ve kastı ile işten ayrılamaz. Son 3 yıl içerisinde minimum 600 gün prim ödemesi gerekir. Son 120 gün boyunca kesintisiz hizmet sağlaması gerekir. İşsizlik maaşı, prim ödemelerinin hediyesi olarak tanımlanır.
“Sigorta Primi” Teriminin Kökeni Nedir?
Sigorta primi teriminin kökeni Babiller zamanına dayanır. 4000 bin yıl önce görülen ilk sigorta uygulaması, Dünya’da bilinen ilk sigortadır.
Babillerin ardından M.Ö. 600 yıllarında Hindular, sigorta özelliği taşıyan kredi anlaşmaları yapmışlardır. Bu anlaşmalar günümüzün deniz ödüncü ve nakliyat sigortalarının temeli olarak görülür.
Günümüz sigorta uygulamasına en yakın uygulamalar ise Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlılar gibi deniz devletlerinde görülmüştür. Geminin üzerindeki yüke borçlanılır. Geminin gelmemesi halinde borç miktarı ve yükün karşılığı faiz olarak ödenirdi. Faizlerin fazla olması Kilise tarafından hoş karşılanmayıp yasaklandı. Zaman içerisinde söz konusu yasak prim olarak değerlendirildi.
Prim ödemeli sigortanın ilk örnekleri M.S. 1250 yılında Venedik, Floransa ve Cenova şehirlerinde görüldü. Bugünkü sigorta ise ilk olarak 14.yy’da uygulanmaya başlandı. İlk sigorta poliçesi ise 23 Ekim 1347 tarihli “Santa Clara” adlı geminin yük teminidir.
İşsizlik Sigortası Primi Ne kadar?
2024 yılı verilerine göre asgari ücret aylık olarak brüt 20,002.50 TL’dir. Bu sayılara göre çalışanın işsizlik primi için ödemesi gereken miktar 200,03 olarak hesaplanır. (%1 oranı)
İşverenin ödemesi gereken ise %2 orandır.
İşsizlik Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik sigortası primleri brüt maaş üzerinden hesaplanır. Brüt asgari ücret üzerinden işsizlik sigortası kanunu tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda hesaplamalar yapılır.
İşsizlik Sigortası Primi Neye Göre Hesaplanır?
İşsizlik sigortası primleri hesaplanırken belirli unsurlar göz önünde bulundurulur. İşsizlik sigortası primi şu şartlara göre hazırlanır.
- Çalışanın iş yeri
- Riski
- Çalışan sayısı
- Maaş fiyatı
İşsizlik sigorta primine tabii tutulan çalışanlar şunlardır.
- Hizmet sektöründe yer alanlar
- Sözleşmeli çalışanlar
- Sandıklara bağlı sigortalılar
- Şehir içi ve özel şoförler
- Birden fazla kişinin yanında çalışan ve çalışma süresi 10 günden az olan
İşsizlik sigortası kapsamında olmayanlar prim ödemezler. Emekli personeller işsizlik sigortasına dahil olmazlar ve dolayısıyla prim ödemezler.
İşsizlik Sigortası Primleri Geri Alınabilir mi?
Evet. Yalnızca işçinin ödediği %1’lik oranın geri ödemesi yapılmaktadır. Ancak işçiye yapılan genel sağlık sigortasının ödemeleri geri alınamaz.
İşsizlik Sigortası Prim İadesi Nasıl Alınır?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işverenler aylık esas maaş üzerinden %34,5 oranında prim ödemesi yapar.
%34,5 oranında yapılan prim ödemesi üzerinden yalnızca %1’lik oran geri alınabilir. Çalışanın ödediği primin geri alınması söz konusudur. Prim iadesinin talep edildiği ay veya bir sonraki ay prim iadesi gerçekleşir. Prim ödemelerinin yapıldığı kanaldan iade işlemleri gerçekleşir.
İşsizlik Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?
Sigorta primleri aylık olarak yapılır. Dolayısıyla işsizlik sigorta prim ödemeleri de aylık olarak yapılmaktadır.