Türk Dil Kurumuna göre teminat, güvence kelimesinin eş anlamlısıdır. Teminat, anlaşma şartları kapsamında ortaya çıkan zararın karşılanması için kullanılır. Özellikle sigorta sektörünün ayrılmaz bir parçası olan teminat, sigorta poliçelerinde sigortalının afet, kaza veya poliçe şartlarında belirtilmiş olan herhangi bir olumsuzluk durumunda ortaya çıkan zararının karşılanması için kullanılır. Sigortalı olma niyetindeki kişiler, sigorta ettirecekleri unsurun başına gelebilecek olumsuzlukları teminat altına alma amacındadır.
Teminat Nasıl Alınır?
Teminat alabilmek için sigorta poliçesi hazırlayan herhangi bir yetkili kuruluşla sigorta anlaşması yapmak gerekir. Hangi şartlar altında, hangi durumların teminat altına alındığı, taraflar arasında yapılacak olan anlaşmaya göre sigorta poliçesinde yazar. Sigortalı taraf, sigortacı tarafa belirli bir sigorta bedeli öder. Sigorta poliçesinde yazan şartlar kapsamında bir olumsuzluk meydana gelirse, sigortalı taraf teminat altına alınmış olan miktarda hasarının karşılanmasına hak kazanır.
Teminatlar Hangi Durumları Kapsar?
Teminatların kapsadığı durumlar sigorta poliçesindeki şartlara göre değişiklik gösterebilir. Sigorta poliçesinin türüne göre de teminatlar değişiklik gösterir. Örneğin konut sigortası teminatları ile kasko teminatları birbirinden farklıdır. Birkaç farklı sigorta türüne göre teminatlar aşağıda verilmiştir.
Konut sigortası teminatları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Enkaz giderleri
- Erozyon
- Deprem
- Yangın
- Hırsızlık
- Kira Kaybı
- İzolasyon yetersizliğine bağlı hasarlar
- Elektrik kaçağına bağlı hasarlar
Kasko sigortası teminatları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Hasarsızlık indirimi
- İhtiyari mali mesuliyet
- İkame araç
- Manevi tazminat
- Orijinal cam
- Yedek parça
- Servis geçerliliği
Hayat sigortası teminatları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Vefat
- Maluliyet
- Kanser koruma
- Tehlikeli hastalıklar
- İsteğe bağlı olmayan işsizlik
Teminat Bedeli Nedir?
Teminat bedeli, gerekli görülen durumlarda yapılacak olan ödeme miktarını belirtir. Teminat bedeli önceden belirli olabileceği gibi durumlara göre değişkenlik de gösterebilir. Örneğin deprem teminatı veren bir konut sigortası, deprem anında konuta gelecek olan zararı karşılamakla mükelleftir. Bu bedel, ortaya çıkan zararın tamamı olabileceği gibi önceden belirlenmiş azami bir bedel de olabilir. Bu durum tamamen taraflar arasında yapılmış olan anlaşmaya bağlıdır.
Teminat Mektubu Nedir?
Teminat mektubu, taahhüt niteliğinde bir belgedir. Finansal kuruluşlar veya bankalar, kendi müşterilerinin lehine olacak şekilde teminat mektubu hazırlar. Teminat mektuplarında, iki taraf arasındaki anlaşmanın detayları yer alır. Borç temini, mal ve hizmet teslimi gibi detaylar, teminat mektubu ile güvence altına alınır. Teminat mektubu sayesinde taraflar arası güven pekişir.
Teminat Mektubu Ne İşe Yarar?
Teminat mektubu, teminat verilen kişinin kendine düşen sorumluluğu yerine getirmemesi veya borcu ödememesi durumunda, söz konusu borcun teminat mektubu veren finansal kuruluş tarafından karşılanmasını sağlar. Finansal kuruluşlar, kendi bünyesinde hesabı bulunan ve güvenilir olan müşterilere teminat mektubu verir.
Teminat Senedi Nedir?
Teminat senedi herhangi bir işin yapılacağına veya herhangi bir borcun zamanında ödeneceğine dair verilen bir belgedir. Yapılan sözleşme kapsamında işin yerine getirilmemesi veya borcun ödenmemesi halinde teminat senedi içerisinde yazılı bulunan şartlara ve miktarlara göre alıcı taraf yasal hak talebinde bulunabilir.
Teminat Senedi Ne İşe Yarar?
Teminat senedi, taraflardan birinin herhangi bir işi zamanında yapacağına veya herhangi bir mal ve hizmeti söylediği şekilde teslim edeceğine ilişkin verdiği bir güvencedir. Sorumluluk sahibi taraf, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği takdirde, teminat senedinde beyan etmiş olduğu miktarı yasal olarak diğer tarafa borçlanmış sayılır. Yani teminat senedi bir tür şartlı senettir.
Teminat Mektubu Çeşitleri Nelerdir?
Teminat mektubu çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Süreli teminat mektubu
- Süresiz teminat mektubu
- Kesin teminat mektubu
- Geçici teminat mektubu
- Avans teminat mektubu
- Özel metinli teminat mektubu
Tazminat ve Teminat Arasındaki Fark Nedir?
<p>Teminat, riskin gerçekleşmesi halinde sigortacının sigortalıya ödemeyi önceden taahhüt ettiği güvenceye verilen isimdir. <a title="tazminat nedir" href="https://www.encazip.com/bilgi/sigorta/tazminat-nedir">Tazminat</a> ise riskin gerçekleşmesi halinde sigortacı tarafından sigortalıya ödenen paradır.</p>