Mutabakat Nedir?

Mutabakat, kelime anlamıyla “uzlaşma” ve “anlaşma” anlamına gelmektedir. Mutabakat, özellikle bankacılık sektöründe ve iş dünyasında sıkça karşılaşılan bir kelimedir.
Mutabakat Nedir?  Ne İşe Yarar? | encazip

Mutabakat, kelime anlamıyla “uzlaşma” ve “anlaşma” anlamına gelmektedir. Mutabakat, özellikle bankacılık sektöründe ve iş dünyasında sıkça karşılaşılan bir kelimedir. İki işletme arasındaki alacakların ve vereceklerin her iki taraf için de aynı uygunlukta olması taraflar arasında mutabakat sağlanmasıyla sonuçlanır. Bankacılık sektöründe ise bireyin veya şirketin, banka hesaplarındaki hareketlerle ilgili olarak banka ile mutabık olması durumudur.

Mutabakat Ne İşe Yarar?

Mutabakat, başta iş dünyası ve bankacılık sektörü olmak üzere pek çok alanda taraflar arasında hemfikir olunmasına yarar. Her iki tarafta alacak ve verecekler konusunda aynı fikirde ise aralarında bir mutabakat anlaşması yaparak bu durumu belgelenebilir hale getirir. Mutabakat, her iki taraf için de hesaplarda herhangi bir problem olmadığının ifadesi için son derece önemlidir. Mutabakat ile birlikte mutabakatın yapıldığı tarihten önceki tüm alacaklar, verecekler ve hesap durumları net bir şekilde ortaya konulmuş ve taraflar arasında uzlaşı sağlanmış olur.

Mutabakatlı Poliçe Nedir?

Mutabakatlı poliçe, sigorta sektöründe kullanılan bir kavramdır. Sigortacılıkta hazırlanan sigorta poliçeleri, mutabakatlı olarak da hazırlanabilir. Mutabakatlı poliçe, sigortanın yapılması sürecinde hem sigortalının hem de sigortacının arasında yaptığı bir uzlaşıdır. Mutabakatlı poliçe ile sigortalı ve sigortacı arasında uzlaşı sağlanarak sigorta altına alınan unsurun tam ziya hali de teminat altına alınır.

Mutabakat Nasıl Hazırlanır?

Bir mutabakatın hazırlanması adım adım aşağıdaki gibi yapılır.

  • Mutabakat işlemine geçilmeden önce belirlenen süre zarfında tüm hesaplar tamamlanır.
  • Taraflar, kendi ellerinde bulunan hesap bilgilerini paylaşır.
  • Taraflar arasında bilgi kontrolü yapılır ve bilgilerin doğruluğu ıslak imza ile onaylanır.
  • Bilgilerin doğruluğu hususunda anlaşmazlık mevcutsa mutabakat yapılamaz. Mutabakatın yapılmasına engel olan bilgiler taraflar arasında görüşülür.
  • Taraflar, yanlışlıkların giderilmesi için harekete geçer. Mutabık kalabilmek için gereken adımlar atılır. Mutabık kalındıktan sonra taraflar arasında ıslak imza ile onaylanır.

Mutabakat Türleri Nelerdir?

Mutabakat türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Cari hesap mutabakatı
  • BA/BS mutabakatı

Cari Hesap Mutabakatı Nedir?

Cari hesap mutabakatı, birbiriyle iş yapan iki şirket arasındaki alacak ve verecek ilişkilerinin karşılıklı olarak teyit edilerek uzlaşı sağlanması için yapılan mutabakattır. Cari hesap mutabakatı, genellikle taraf şirketlerin muhasebe departmanları arasında gerçekleştirilir. Cari hesap mutabakatı, tarafların birbirine olan güvenin sağlanması ve yapılan işlemlerde karışıklık çıkmaması için son derece önemlidir. Ayrıca muhasebe departmanlarında hesap kontrollerinin doğru bir şekilde işleyebilmesi için de cari hesap mutabakatı önemli rol oynamaktadır.

BA/BS Mutabakatı Nedir?

Ba/ Bs mutabakatı, bir tür formdur. Bu mutabakat ile alıcı ve satıcının fatura bilgileri kıyaslanarak beyanların gerçekliğinin teyit edilmesi amaçlanır. Bu sayede muhtemel sahtecilik ve dolandırıcılık faaliyetleri engellenebilir. Ba/ Bs mutabakatı, taraflar arasında uzlaşma sağlanmak amacıyla kullanılan bir tür beyanattır. Ba/Bs mutabakatı, bir ay içerisindeki 5 bin TL ve üzerindeki faturalar için kullanılabilir.

Banka Mutabakatı Nedir?

Banka mutabakatı, banka ile yapılan işlemlerde uzlaşı sağlanması durumudur. Banka mutabakatı, başta bankalar olmak üzere her türlü finansal kuruluş ile yapılabilir. Örneğin borsada aracılık hizmeti vermekte olan bir yatırım şirketi, belirli dönemlerde müşterileri ile tutarların ve işlemlerin doğruluğu hususunda mutabakat yapar. Bu sayede taraflar arasında anlaşmazlık çıkmasının önüne geçilmiş olur.

E-Mutabakat Nedir?

E-mutabakat, taraflar arasındaki mutabakatın elektronik ortamda yapılmasına verilen isimdir. E-mutabakat ile yazılı mutabakat arasında yasal yönden bir farklılık yoktur. E-mutabakat, özellikle Ba/Bs mutabakatı için geliştirilmiş bir uygulamadır. Günümüzde pek çok finansal kuruluş e-mutabakat kullanmaktadır.

E-Mutabakatın Özellikleri Nelerdir?

E-mutabakatın özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hızlı ve kolaydır.
  • Mutabakat süreçlerini ciddi oranda hızlandırır.
  • Anlık kontrol ve detaylı rapor izleme olanağı sunar.
  • Bilgilerin tek ekranda karşılaştırılabilmesini sağlar.
  • Mutabakatın unutulmasını engeller, hatırlatıcıdır.

Mutabakat Formu Nedir?

Mutabakat formu, taraflar arasında mutabakatın sağlanabilmesi için doldurulan ve her iki tarafça ıslak imza ile imzalanan yasal belge niteliğinde bir formdur. Mutabakat formunun amacı hesap bilgilerinde mutabık kalmaktır. Mutabakat formları aynı zamanda KDV iadeleri için de veri tabanı oluşturur. Buna ek olarak tarafların vergi mükellefi olup olmadığı, kaçak satış yapıp yapmadığı da mutabakat formları sayesinde anlaşılabilir.

Olumsuz (Negatif) Mutabakat Formu Nedir?

Olumsuz ya da negatif mutabakat formu, hizmet veren tarafın hizmet alan tarafa bakiye bildirimi yaptığı mutabakat formudur. Bu form, müşteri tarafından incelenir. Müşteri, form ile mutabık ise bildiriye cevap vererek mutabakatı sağlar. Mutabık değilse, hizmet veren taraf müşteriden hesap bakiye bilgisi talep ederek uzlaşmazlığın nedenini araştırır.

Olumlu (Pozitif) Mutabakat Formu Nedir?

Olumlu ya da pozitif mutabakat formu, hizmet veren tarafın hizmet alan tarafa mutabakat formu gönderdiği ve mutabık olup olmadığına dair cevap istediği mutabakat formudur.

Bakiyesiz Mutabakat Formu Nedir?

Boş mutabakat formu olarak da bilinen bakiyesiz mutabakat formu, hizmet veren tarafın hizmet alan tarafa bakiyesi belirtilmemiş şekilde gönderdiği mutabakat formudur. Müşteri, eline geçen bakiyesiz mutabakat formunu ve bakiye bilgisini doldurarak cevap verir.

Mutabakat Formu Nasıl Doldurulur?

Mutabakat formu, mutabakat formunun türüne ve tarafın hizmet veren ya da hizmet alan durumda olmasına göre farklı şekilde doldurulur. Mutabakat formlarında çeşitli kişisel bilgiler, adres bilgileri ve hesap bakiye bilgileri bulunur. Bunların bir kısmı hizmet veren tarafından bir kısmı ise hizmet alan tarafından doldurulur.

İlgili İçerikler

28 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 11 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi