4a Sigorta Nedir?

4a sigorta, geçmişte Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında bulunan kişilerin SSK ile Bağ-Kur’un SGK altında birleşmesi sonrasında girmiş olduğu kapsamı ifade eder.
4a Sigorta Nedir? 4a Hakları | encazip
4A sigorta, geçmişte Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında bulunan kişilerin SSK ile BAĞ-KUR’un SGK altında birleşmesi sonrasında girmiş olduğu kapsamı ifade eder. Önceden kendi işini kuran kişiler BAĞ-KUR, çalışanlar ise SSK kapsamında sigortalanırdı. SGK çatısı altında birleşme gerçekleştikten sonra bu kapsamlar 4A, 4B ve 4C olarak ayrıldı. 4A sigorta da bu kapsamlarda bir tanesidir. 4A kapsamında olan kişiler, bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.

4a Sigortalı Ne Demek?

4A sigortalı, 4A kapsamı altında SGK primi ödenen kişileri ifade eder. 4A kapsamına girebilmek için özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışıyor olmak gerekir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu uyarınca belirli bir işverenle sözleşmeli şekilde çalışanlar 4A kapsamındadır.

 2024 4a Sigorta Primi Ne Kadar?

4a sigorta primi sabit değildir. 4a kapsamında sigortalı olarak çalışan kişilerin sigorta prim ödemeleri, kişinin maaşı üzerinden hesaplanır. Belirli bir alt ve üst sınırı vardır. 2024 yılı için belirlenen günlük kazanç alt sınırı 666,75 TL, üst sınırı ise 2.000,25 TL'dir. 2024 yılı 4a sigorta primi alt ve üst sınırı aşağıdaki gibidir.

  • Aylık kazanç alt sınırı üzerinden hesaplandığında ödenebilecek minimum prim prim 6.400,80TL'dir.
  • Aylık kazanç üst sınırı üzerinden hesaplandığında ödenebilecek maksimum prim tutarı 48.006,05'dir. 

Hesaplama şu formül üzerinden yapılır.

4A Hakları Nelerdir?

4A kapsamı altında sigortalı olan kişiler, prim ödemeleri düzenli yapıldığı sürece devlete bağlı tüm sosyal güvencelerden faydalanma hakkına sahiptir. 4A kapsamındaki sigortalıların haklarından en önemlisi Genel Sağlık Sigortasıdır. Genel Sağlık Sigortası olan kişiler, devlete bağlı veya SGK ile anlaşmalı olan tüm hastanelerden hiçbir ücret ödemeksizin sağlık hizmeti alabilir. Bu hizmet, yazılan ilaçlarda yapılacak olan SGK indirimini de kapsaz. 4A kapsamında çalışan kişilerin SGK primleri işveren tarafından yapılır. 4A kapsamındaki kişiler ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerince gereken çalışma gün sayısı ve yaş haddini doldurduktan sonra SGK’den emeklilik hakkı da kazanır.

4A Hangi Mesleklerin Kapsamına Girer?

Meslek veya iş tanımı fark etmeksizin herhangi bir işverene bağlı olarak sözleşmeli çalışan tüm çalışanlar 4A kapsamına girer. Bir mağazada müdür, satış danışmanı, muhasebeci, pazarlamacı veya bir ajansta grafiker, sekreter ve benzeri şekilde işverene bağlı olarak çalışan herkes 4A kapsamındadır.

4A Hizmet Dökümü Nedir?

4A hizmet dökümü, 4A kapsamında olan sigortalıların tüm sigorta süreci, prim ödemeleri ve diğer ayrıntılı bilgileri görebileceği bir listeleme hizmetidir. 4A hizmet dökümüne bakılarak kişinin hangi tarihte ne zaman hangi priminin ödendiği, çalışma gün sayısı, prim ücretleri ve benzeri bilgiler görülebilir. Emekliliğe yönelik hesaplamalarda 4A hizmet dökümünden faydalanılabilir. 4A kapsamında sigortalı çalışan kişiler, 4A hizmet dökümüne e-devlet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir. Bunun için e-devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “4A hizmet dökümü” yazmak yeterli olacaktır.

4A Hizmet Dökümü Nereden Alınır?

4A hizmet dökümü e-devlet üzerinden giriş yapılarak kolayca alınabilir. 4A hizmet dökümü almak için e-devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “4A hizmet dökümü” yazmak yeterlidir. 4A hizmet dökümü almanın bir diğer yolu ise Sosyal Güvenlik Kurumuna doğrudan giderek talepte bulunmaktır.

4A Sigorta'nın 4B Ve 4C'ye Göre Farkları Nelerdir?

4A sigorta, özel bir işyerinde bir işverene bağlı olarak çalışan kişilerin alındığı SGK kapsamıdır. 4B sigorta ise iş yeri sahibinin yani kendi işinin sahibi olan kişilerin bağlı olduğu sigorta kapsamıdır. 4B kapsamındaki kişilerin sigorta primleri kendileri tarafından ödenir. 4C sigorta ise devlet memurlarının alındığı bir sigorta kapsamıdır. 4C kapsamında sigortalı olan kişilerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanır.

4A Çırak Sigorta Kolu Nedir?

4A çırak sigorta kodu; çırak, çırak adayı, stajyer veya kursiyer türünden çalışanların sigortalılığını ifade eden koddur. Bu koda sahip kişiler 5510 sayılı kanunun 5. maddesinin b bendi uyarınca sigortalı sayılırlar.

4A İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?

4A isteğe bağlı sigorta başvurusu, “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri üzerinden yapılabilir. Dileyen kişiler e-Devlet üzerinden “4A isteğe bağlı ilk tescil kaydı” ile 4A sigorta sorgulama yaparak başvurularını gerçekleştirebilir.

4A İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

4A isteğe bağlı sigorta, herhangi bir kurumda ya da iş yerinde çalışmayan ya da 30 günden az çalışan kişilerin isteğe bağlı olarak başlatabilecekleri sigorta türüdür. Sigortalı çalışmayan kişiler, isteğe bağlı sigorta ile sosyal güvence elde edebilir.

4A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

4A sigorta sorgulama, 4A sigorta primi hesaplama ya da hizmet dökümü alma işlemleri farklı kanallardan gerçekleştirilebilir. SGK hizmet dökümü almak isteyen kişiler, e-Devlet’e şifreleri ile giriş yaptıktan sonra “4A Hizmet Dökümü” sayfasına giderek hizmet dökümlerine ulaşabilir.

İlgili İçerikler

12 Ekim 2022 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 10 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi