Sigorta şirketi ile hak sahibi arasında anlaşmazlık çıkması halinde tazminat davası açılır. Tazminat davası, trafik kazası nedeniyle oluşan zararların tazmin edilmesi amacı görür. Kazaya yönelik hak talebinde bulunmak için belirli önlemlerin alınması gerekir. Alınacak önlemler arasında şunlar yer alır.
- Kaza yerini ve yaralanmaları görsel kayıt altına almak
- Yaralanmayı kanıtlamak amacıyla doktor raporu almak
- Kaza sebebiyle oluşan maddi kayıplara yönelik belgeleri saklamak
Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
Trafik kazası, seyir halindeki aracın bir başka araca veya yayaya çarpmasıdır. Kaza sonucunda maddi veya manevi kayıplar ortaya çıkar. Trafik kazası tazminatı ise ortaya çıkan maddi/manevi hasar veya kayıpların tazmin edilmesini sağlar. Yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama süreci ile ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama süreci farklılık gösterir.
Trafik Kazası Tazminatı Neden Alınır?
Trafik kazası, hatalı bir davranış ya da haksız bir fiil sonucunda ortaya çıkan olumsuz durumdur. Trafik kazasında taraflardan biri, haksız fiile uğraması nedeniyle mağdurdur. Mağduriyetin temel sonucu ise maddi ya da manevi kayıplardır. Trafik kazası tazminatı alınmasının temel nedeni, mağdurun uğradığı maddi veya manevi kayıpları tazmin etmek, mevcut mağduriyeti gidermektir.
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Trafik kazası tazminatı hesaplanırken dikkate alınan bazı unsurlar bulunur. Maluliyet oranı, kaza kusur oranı gibi durumlar tazminat miktarını doğrudan etkiler. Zorunlu trafik sigortası teminat limitlerinde yasal olarak belirlenmiş bazı sınırlar bulunur. 2023 yılı zorunlu trafik sigortası teminat limitleri şunlardır.
- Araç başına maddi giderler için 120.000TL
- Kaza başına maddi giderler için 240.000TL
- Kişi başına sağlık giderleri için 1.200.000TL
- Kişi başına sakatlanma ve ölüm için 1.200.000TL
- Kaza başına sakatlanma ve ölümde 6.000.000TL
Trafik Kazalarında Tazminat Neye Göre Belirlenir?
Trafik kazalarında tazminat belirlenirken birçok unsura bakılır. Kazanın türü ve sonuçları, tazminat limitini doğrudan etkiler. Trafik kazalarında tazminat belirlenirken şu sınıflandırma yapılır.
- Yaralanmalı trafik kazası tazminatı
- Ölümlü trafik kazası tazminatı
- Maddi hasarlı trafik kazası tazminatı
- Kırıklı trafik kazası tazminatı
- Tek taraflı trafik kazası tazminatı
Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
Yaralanmalı trafik kazası, trafik kazası tazminat teminatları arasında yer alır. Yaralanmalı trafik kazasının meydana gelmesi halinde sadece kısmi kusurlu olan ve yaralanan kişilerin giderleri karşılanır. Tazminat tutarı hesaplanırken şunlar dikkate alınır.
- Mağdurun yaşı
- Maaş değeri
- Mağdurun sakatlık oranı
- Mağdurun kazadaki haklılık payı
Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
Ölümlü trafik kazası tazminatı, meydana gelen kazada hayatını kaybeden ve kusurlu olmayan tarafın destekten mahrum kalan yakınlarına yapılacak ödemeyi ifade eder. Ölen kişinin yaşı, kazadaki haklılık payı, maaşı gibi unsurlar ölümlü trafik kazası tazminat limitini belirler. Ödenebilecek tazminat için belirlenmiş kanuni üst sınır bulunur. Kişi başına sakatlanma ve ölüm için en fazla 1.800.000TL tazminat ödemesi yapılabilir.
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
Maddi hasarlı trafik kazası, ölüm veya yaralanmanın olmadığı trafik kazasıdır. Maddi hasarlı trafik kazalarında çoğunlukla araçlarda meydana gelen hasarlar karşılanır. Tazminat tutarı belirlenirken kişinin kaza anındaki konumu, araç hasarları, kaza kusur oranı gibi unsurlar dikkate alınır.
Trafik Kazası Tazminat Ödemelerinde İstenen Belgeler Nelerdir?
Trafik kazalarında maddi veya manevi hasar gören hatasız ikinci veya üçüncü kişiler tazminat almaya hak kazanır. Hak kazanılan tazminatı almak için sigorta şirketine ibraz edilmesi gereken bazı belgeler bulunur. İbraz belgeleri kaza türüne göre değişiklik gösterir. Maddi hasarlı kazalarda tazminat için gerekli belgeler şunlardır.
- Poliçe örneği
- Trafik kazasına yönelik hasar tespit tutanağı
- Hasara ait fotoğraflar
- Varsa görgü tanığı tutanakları
- Sürücü ehliyet ve ruhsat fotokopisi
- Gerekli görülürse eksper ve alkol raporu
Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat için gerekli belgeler şunlardır.
- Trafik kaza tespit tutanağı
- Yaralının taburcu edildiğine dair hastane raporu
- Reçete
- Tedavi gider belgeleri
Sakatlanma durumunda tazminat için gerekli belgeler şunlardır.
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Sakatlık durumunu gösteren tam donanımlı hastane raporu
- Kişinin gelir durumunu gösteren belge
- Kazaya dair diğer belgeler
Ölümü trafik kazalarında tazminat için gerekli belgeler şunlardır.
- Kaza tespit tutanağı
- Aile nüfus kayıt örneği
- Ölüm raporu
- Veraset ilamı
- Ölen kişinin gelir durumunu gösteren belge
- Kazaya dair diğer belgeler
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
Trafik kazalarında sigorta şirketi ve mağdur arasında uyuşmazlık çıkması halinde trafik kazası tazminat davası açılır. Açılan dava, dönemsel yoğunluğa bağlı olarak 1-3 yıl içerisinde sonuçlanır. Kazaya ve davaya yönelik diğer unsurlar dava sürecini uzatıp kısaltabilir. Belgelerin zamanında ibraz edilmesi, dava süresini kısaltır.