Reasürans Nedir?

Reasürans, sigorta şirketlerinin birbirlerini sigortalaması anlamına gelir. Reasürans sayesinde sigorta şirketleri teminat altına aldıkları riskleri de sigortalatmış olur böylece şirketler varlıklarını da güvence altına alır.
Reasürans Nedir? Ne İşe Yarar? | encazip

Reasürans işlemi, sigorta şirketleri üzerindeki büyük etkilerin bölünmesini sağlar. Sigorta şirketleri genellikle risk veren tarafta olsalar da risk kabul edebilirler, kabulleri havuz adı verilen pool yolu ile yaparlar. Poliçedeki her risk, reasürör şirketlere devredilmez, risklerin bir kısmı sigorta şirketinde kalır ve bu kalan riske saklama payı adı verilir.

Reasürans Türleri Nelerdir?

Reasürans türleri, aşağıdakilerdir.

  • Zorunlu
  • İhtiyari
  • Zorunlu-İhtiyari
  • Retrosesyon
  • Risk Bonoları

Zorunlu Reasürans

Zorunlu reasürans çeşidinde, sigorta şirketleri arasında yapılan anlaşma bir dönemi kapsar ve bu dönem 1 yıl olarak belirlenir. Reasürans anlaşmasına bağlı olarak poliçe risklerinin tümü reasürans şirketine devredilir, reasürans şirketleri de tüm riski kabul eder.

Zorunlu reasürans anlaşması bölüşmeli ve bölüşmesiz reasürans başlıkları altında incelenir. Bölüşmeli reasürans anlaşmasında sigorta primleri ve hasar kaydı paylaşılarak ödenirken bölüşmesiz reasürans anlaşmasında zararın tamamı karşılanmaz yalnızca hasarın bir kısmı reasürörler tarafından ödenir.

İhtiyari Reasürans

İhtiyari reasürans anlaşmasında riskler devir ile kabul edilir aynı zamanda riskler arasından seçilenler reasürörler tarafından güvence altına alınır. Yüksek maddi ödeme sağlayan risklerin seçilmesi tavsiye edilir.

İhtiyari-Zorunlu Reasürans

İhtiyarı ve zorunlu reasürans anlaşmaları bir arada bulunur ve bu sayede sigorta şirketleri istedikleri riski devredebilirler.

Retrosesyon Reasürans

Retrosesyon reasürans, reasüransın bir üst kolu olarak görülür. Retrosesyon’a göre reasürans şirketleri aldıkları riskleri başka bir şirkete veya havuza devredebilir, bu sayede maddi olarak yükünü hafifletebilir.

Riski devreden şirket retrosedan, riski kabul eden şirkete ise retrosesyoner adı verilir.

Risk Bonoları Reasürans

Risk bonoları reasürans, büyük teminatların risk bonoları ile piyasaya sunulmasıdır. Risk bonoları çeşidinde işlemler sayesinde kazanç veya kayıp riskleri bulunur.

Reasürans Ne İşe Yarar?

Sigortada reasürans, sigortalı ve şirket arasında poliçe olması ve riziko işleminin yapılmasıyla oluşur. Rizikonun alınmasının ardından sigorta şirketinin uğrayabileceği zararın da teminat altına alındığı ikinci bir anlaşma yapılır.

Yukarıda bahsedilen ikinci anlaşma, reasürans anlaşmasıdır; sigorta şirketi ve zararı teminat altına alan diğer diğer sigorta şirketine reasürör adı verilir.

Poliçede yer alan bazı teminatlar, sigorta şirketlerinin varlıklarını büyük ölçüde etkiler, reasürans sayesinde büyük sorunlar daha küçük paralar ile çözülür.

Bireysel sigortalılar sigorta şirketlerine ödeme yaptıkları gibi sigorta şirketleri de reasürörlere prim ödemesi yapar. Hasar kaydının ödenmesine rağmen risklerin devredilmesi söz konusu olduğunda, sigorta şirketleri reasürörlere komisyon ödemesi de yaparlar.

Reasürans Şirketleri Ne İş Yapar?

Reasürans şirketleri, satın alınan poliçedeki teminat altına alınan risklerin teminat alınmasını sağlar. Poliçe riski teminatını her sigorta şirketini üstlenemez, reasürans şirketleri kendi alanlarına ait ekip kurarlar.

Sigorta şirketleri sadece ulusal düzeyde değil uluslararası platformlarda da yer almak için reasürans yöntemini seçer. Reasürans işlemi bireysel sigortalıdan ziyade sigorta şirketlerine teminat sağlar. Küresel ekonomi alanında reasürans işlemi sayesinde alınan riskler tüm reasürans şirketlerine bölünür.

Reasürans anlaşması sayesinde risklerin ortadan kalkmasının yanı sıra ortak olan sigorta şirketinin de riskleri alınmış olur. Her ne kadar riskler alınsa da tamamının alınması söz konusu değildir, sigorta şirketleri saklama payı bulundurmak zorundadır.

Türkiye’de Kaç Tane Reasürans Şirketi Vardır?

2019 yılından itibaren olmak üzere 4 adet milli reasürans şirketi bulunmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren reasürans şirketleri listesi aşağıdadır.

  • ARTI-RE
  • Milli Reasürans T.A.Ş.
  • Türk Reasürans AŞ
  • VHV Reasürans AŞ

Reasürans Nasıl İşler?

Ülkelerin reasürans birliği bulunur, Türkiye’de bu görev Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yapılır. Reasürans işleme maddeleri şunlardır.

  • Sigorta şirketleri, poliçe risklerini toplar.
  • Topladığı riskleri reasürörlere devreder.
  • Riskler toplu veya tek tek devredilebilir.
  • Devredilmeyen riskler sigorta şirketlerine kalır ve saklama payı adı verilir.
  • Sigorta şirketleri risk devrettikleri için sigorta konumunda olur, reasürans şirketlerine prim öder.
  • Risk devri ve hasar tazmini şirketler arasında anlaşmaya bağlıdır.

Reasürör Kimdir?

Reasürans şirketlerinde çalışan ve alanında uzman kişilere reasürör adı verilir. Her sigorta şirketi reasürör değildir ve reasürör şirketleri büyük ölçekli şirket olarak adlandırılır.

Her Sigorta Şirketi Reasürör Olarak Kabul Edilebilir Mi?

Hayır edilemez, reasürör şirketleri büyük ölçeklidir ve kendi ekibi bulunur. Türkiye’de 4 adet reasürans şirketi bulunur.

İlgili İçerikler

7 Haziran 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 10 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi