Bir aracın hasar kaydının oluşturulabilmesi için trafik sigortası veya kasko tarafından hasarın karşılanmış olması gerekir. Tramer sistemine yapılan hasar kayıtları, daha sonra çeşitli yöntemlerle sorgulanabilir. Hasar kaydı sorgularken en çok kullanılan yöntemlerden biri sorgulama işlemini plaka numarası ile yapmaktır. Hasar kaydı, aracın değerini etkileyen bir faktördür. Bu nedenle özellikle ikinci el araç alımı veya satımı sırasında sıklıkla kullanılan bir işlemdir. Plakadan araç hasar kaydı sorgulama işlemi SMS yoluyla yapılabilir. Plaka yazıldıktan sonra tüm cep telefonu operatörleri üzerinden 5664’e kısa mesaj gönderilerek aracın hasar kaydına ulaşılabilir. Bu işlem tüm cep telefonu operatörleri için 46 TL işlem bedeli ile yapılabilir.
Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılabilir?
Araç hasar kaydı sorgulaması, pek çok farklı yöntemle yapılabilir. Hasar kaydı sorgulamak isteyenler SMS, online işlemler ve çağrı merkezi seçeneklerinden biriyle araç hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler. SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi için tüm operatörler üzerinden araç plakasını yazıp 5664’e SMS göndermek yeterlidir. Bu işlemin ücreti tüm operatörler için 46 TL’dir.
Araç hasar kaydı sorgulamak için bir diğer yöntem ise bu işlemi e-devlet üzerinden yapmaktır. E-devlete giriş yapıldıktan sonra arama bölümüne SBM yazılarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin e-devlet hizmetler sayfasına giriş yapılır. Ardından “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” sayfasına giriş yapılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlem, SBM’nin resmi web sitesi olan sbm.org.tr üzerinden giriş yapılarak da gerçekleştirilebilir. Bu site üzerinden sorgulama yapabilmek için siteye üye olmak gerekir. Üyelik işlemi tamamlanarak giriş yapıldıktan sonra hasar kaydı sorgulaması yapılabilir. Hasar kaydı sorgulama işlemi aynı zamanda çağrı merkezi üzerinden de gerçekleştirilebilir.
Araç (Araba) Hasar Kaydı Sorgulama Yolları Nelerdir?
Yeni bir araç satın almak isteyen kişilerin aklında sürekli bir şüphe bulunur. Özellikle ikinci el araç piyasasında çoğu zaman araç hasar geçmişi farklı gösterilir. Daha doğru bilgiler alarak daha doğru bir karara ulaşmak isteyenler, araç hasar kaydını sorgulayabilir. Araç hasar kaydı sorgulama yolları şunlardır.
- SMS ile sorgulama (5664’e mesaj atılır)
- E-devlet üzerinden sorgulama (Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama ekranından yapılır)
- Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin resmi web sitesi üzerinden sorgulama (sbm.org.tr)
- Çağrı merkezini kullanarak sorgulama (11890 numaralı telefon üzerinden sorgulanır)
TRAMER Kaydı Nedir?
TRAMER, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltılmış hali olarak kullanılır. TRAMER altyapısında ülke geneli tüm sigorta verilerini kapsayan veri tabanları mevcuttur. TRAMER sorgulaması yaparak bir araca ait bütün sigorta verilerine erişilebilir. Ayrıca TRAMER aracılığıyla herhangi bir aracın ağır hasar kaydı olup olmadığı da görülebilir.
Ülke genelinde kayda geçmiş bütün araç hasarları ile kaza bilgileri TRAMER sisteminde mevcuttur. Araçlara ait hasar kayıtları, araç değeri üzerinde ciddi bir etki yaratabilir. Bu nedenle TRAMER sistemi, özellikle ikinci el araç alım satımlarında sıklıkla kullanılır. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi adı ile kurulmuş olan bu kurumun adı günümüzde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) olarak değişmiştir. Buna rağmen hala TRAMER ifadesi sıklıkla kullanılır.
Çağrı Merkezi Üzerinden Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?
Çağrı merkezi üzerinden hasar kaydı sorgulama işlemi için 11890 numaralı telefon aranarak Alo Hasar Çağrı Merkezine ulaşılır. Ardından operatör tarafından istenen bilgiler verilir. Operatör tarafından istenecek bilgiler aşağıdaki gibidir.
- T.C. kimlik numarası (Sorgulayan kişinin tespit edilmesi açısından önemlidir)
- Araç plakası (Sorgu yapılacak aracın plakasıdır)
T.C kimlik numarası ve araç plakasının verilmesinin ardından operatör tarafından gerekli sorgulama işlemi yapılarak sesli yanıt yoluyla bilgi verilir.
Web Üzerinden Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Web üzerinden hasar kaydı sorgulama işlemi, e-devlet veya sbm.org.tr üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlete giriş yapıldıktan sonra arama bölümüne SBM yazılarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin e-devlet hizmetler sayfasına giriş yapılır. Ardından “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” sayfasına giriş yapılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sitesi olan sbm.org.tr üzerinden sorgulama yapabilmek için ise siteye üye olmak gerekir. Üyelik işlemi tamamlanıp, giriş yapıldıktan sonra hasar kaydı sorgulaması yapılabilir.
5664 Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
5664 hasar kaydı sorgulama işlemi tüm cep telefonu operatörleri ile yapılabilir. Hangi operatörün (Vodafone, Turkcell, Türk Telekom) kullanıldığı fark etmeksizin 5664’e kısa mesaj gönderilerek hasar kaydı sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için araç plakasını yazıp 5664’e SMS göndermek yeterlidir. Ardından çok kısa bir süre içerisinde işlemle ilgili bilgilendirme mesajı gelir. Bu işlemin bedeli ise 46 TL’dir.
Plakadan Hasar Geçmişi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan hasar geçmişi sorgulamak için kullanılması mümkün olan birçok yöntem bulunur. Bu yöntemlerin her birinin kendisine göre avantajları mevcuttur. Plakadan hasar geçmişi sorgulama işlemi tüm operatörler üzerinden araç plakasını yazıp 5665’e SMS gönderilerek 46 TL işlem ücreti ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca e-devlet veya sbm.org.tr üzerinden de plakadan hasar geçmişi sorgulama işlemi yapılabilir. 11890 Alo Hasar Çağrı Merkezi aranarak plakadan hasar geçmişi sorgulaması yapmak da bir diğer yöntemdir.
Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama Ücreti Ne Kadardır?
Plakadan hasar kaydı sorgulama ücreti, sorgulama işleminin nasıl yapıldığına göre değişiklik gösterir. E-devlet ve SBM üzerinden online olarak yapılan sorgulama işlemleri ücretsizdir. 5664’e SMS gönderilerek yapılan sorgulama işleminin bedeli 119TL’dir.
Plakadan Araç Parça Değişimi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan araç parça değişimi sorgulama işlemi SMS yoluyla gerçekleştirilebilir. PARÇA yazıp boşluk bıraktıktan sonra ARACIN PLAKASI yazılıp bir boşluk daha bırakılarak HASAR TARİHİ yazılır. Daha sonra mesaj tüm operatörler üzerinden 5664’e kısa mesaj olarak gönderilir. Genel olarak mesaja hemen dönüş yapılır. Ancak nadir durumlarda 5664’ten mesaja dönüş süresi 1 ile 3 günü bulabilir. Bu süreler içerisinde aracın parça değişimine yönelik bilgiler yine SMS yoluyla muhtemel alıcıya iletilir.
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan aracın kaç kere el değiştirdiğini öğrenebilmek için DETAY yazıp boşluk bıraktıktan sonra ARAÇ PLAKASI yazılarak 5664’e kısa mesaj atmak yeterlidir. Genel olarak mesaja hemen dönüş yapılır. Ancak nadir durumlarda 5664’ten mesaja dönüş süresi 1 ile 3 günü bulabilir. Bu süreler içerisinde aracın el değişimine yönelik bilgiler yine SMS yoluyla muhtemel alıcıya iletilir. SMS ile plakadan aracın kaç el değiştirdiğini sorgulama işlemi, tüm cep telefonu operatörleri üzerinden gerçekleştirilebilir.
Plakadan Kaza Tespit Tutanağı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulaması, Sigorta Bilgi ve Gözetim merkezinin resmi web sitesi olan sbm.org.tr üzerinden yapılır. Siteye girildikten sonra öncelikle üye girişi yapılması gerekir. Eğer üyelik kaydı yoksa öncelikle üye olmak gerekir. Sisteme üye olma işlemi tamamen ücretsizdir. Üye olduktan sonra üyelik bilgileriyle siteye giriş yapılır. Daha sonra hizmetler menüsünde yer alan kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz sayfasına girilerek ilgili adımlar izlenir.
Araç Hasar Kaydı Nasıl Silinir?
Araç hasar kaydı belirli durumlarda sildirilebilir. Fakat pek çok durumda, kayıtlı bir hasar kaydı silinmez. Araç hasar kaydının silinebilmesi için geçerli bir sebep olması gerekir. Hasar kaydını sildirebilmek için araca ait hasar kaydının silinmesine ilişkin dilekçe Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletilir. Bu dilekçe Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin resmi web sitesi üzerinde yer alan itiraz sayfasından da online bir şekilde iletilebilir. İtiraz sayfasında itiraz işlemini gerçekleştirebilmek için; plaka, GSM numarası ve aracın şase numarası istenir. Bu bilgiler verildikten sonra silinmesi talep edilen hasar kaydının tarihi seçilmelidir. Bu durum özellikle çok sayıda hasar kaydının olduğu durumlarda çok önemlidir. Hasar kaydının neden silinmesi gerektiği de açıklama kısmına not düşülmelidir. İtiraz işleminin ardından itiraz talebi alınarak SBM tarafından incelenir ve uygun görülür ise araca ait hasar kaydı silinir.
Araç Plakası Değişince Hasar Kaydı Silinir mi?
Plaka değiştirildiği zaman hasar kaydı silinmez. Hasar kaydı eski plaka üzerinde kalmaya devam eder. Ancak aracın hasar kaydı bundan sonra yeni plaka üzerinden sorgulanacağı için yeni plakada hasar kaydı görünmeyebilir. Fakat bu durum hasar kaydının silindiğini göstermez. Ayrıca hasar kaydı plakaya ek olarak şase numarasına da işlenir. Bu nedenle araca ait hasar kaydını gizlemek mümkün olmaz. Şase numarasından yapılan sorgulamalarla araca ait hasar kayıtları görünmeye devam eder. Bu sebeple yeni bir araç almak isteyenlerin hem plaka hem de şase numarası üzerinden hasar kaydı sorgulaması yapmaları önerilir.
Hasar Kaydı Olan Araç Alınır mı?
Hasar kaydı olan araç alınabilir. Hasar kaydına sahip herhangi bir aracı almanın önünde yasal bir engel yoktur. Satın alma işlemi tamamen alıcının tercihine bağlıdır. Hasar kaydı olan araçlar, hasar durumuna bağlı olarak değer kaybeder. Bu nedenle hasar kaydı olan araçları alırken dikkatli olmak ve araç değerleme işlemini doğru yapmak gerekir. Aksi halde araç tekrar satılmak istendiğinde maddi zarar ortaya çıkabilir.
TRAMER Üzerinden Yapılabilecek Sorgulama İşlemleri Nasıldır?
TRAMER üzerinden yapılan sorgular araca yönelik detaylı bilgiyi kapsayabileceği gibi, özellikle talep edilen bilgileri de içerebilir. Örneğin aracın herhangi bir hasar kaydının bulunmadığından emin olan muhtemel alıcı, yalnızca kasko için bilgi almayı isteyebilir. Muhtemel alıcının talebine göre TRAMER üzerinden yapılabilecek sorgulama işlemleri şunlardır.
- Sorgulama yapılan araca ait trafik poliçesi
- Sorgulama yapılan araca ait kasko poliçesi
- Hasar kaydı
- Araç detayları
- Değiştirilmiş parça
- Mağdur bilgileri
- Varsa kazaya karışan araç veya araçların kusur oranları
Plakadan Sorgulama Yaparak Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?
İkinci el araç piyasasından araç almak isteyen bireyler, aracın geçmişini merak eder. Geçmişte yaşanan kazalar ve alınan hasarlar araç değerini doğrudan etkiler. Aracın ideal değerinde alınıp alınmadığını tespit etmek için ise plaka kullanılarak sorgulama yapılır. Plakadan sorgulama yaparak ulaşılabilecek bilgiler şunlardır.
- Trafik veya kasko poliçesi
- Araç detayları
- Değişen parça
- Hasar kaydı
- Aracın el değiştirme sayısı