E-Bildirge Nedir?

E-bildirge, sigortalı bireylerin ve sigortalı çalıştıran işverenlerin finansal ve hukuki yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. E-bildirge işlemleri, SGK tarafından verilen bir şifre ve kullanıcı kodu aracılığıyla gerçekleştirilir.
E-Bildirge Nedir? Nasıl Verilir? | encazip

E-Bildirge Nasıl Verilir?

E-bildirge, iş yerleri tarafından, bağlı bulunulan sigorta müdürlüğüne belge gönderilmesini sağlar. Sistem, internet üzerinden çalışır. Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılarak istenen işlemler gerçekleştirilebilir.

E-Bildirge Ne Zaman Verilir?

E-bildirge, her ayın 23. gününe kadar verilmelidir. İşverenlerin her ayın en geç 23. gününe kadar e bildirge vermemeleri durumunda cezai işlem başlatılır. Ayın 23’ünden sonra gönderilen e-bildirgeler için farklı bir prosedüre uymak gerekir.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-bildirge başvurusu, iş yerinin bağlı olduğu sigorta il müdürlüklerinden yapılabilir. E-bildirge başvurusu için şunlar gerekir.

  • İşveren veya yetki verdiği kişi tarafından e-bildirge başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  • Doldurulan e-bildirge başvuru formu, iş yerinin bağlı olduğu sigorta il müdürlüğüne götürülmelidir.

Ay Bitmeden E-Bildirge Verilebilir mi?

E-bildirge için yasal olarak belirlenen süre, her ayın 23’üncü gününe kadardır. Ayın en geç 23. gününe kadar e-bildirge verilmelidir. 23’üncü gününe kadar e-bildirge verilmemesi durumunda cezai işlem uygulanır.

E-Bildirge Şifresi Nereye Gelir?

E-bildirge şifreleri, işveren veya yetki verdiği kişi/kişilere kapalı bir zarf halinde elden teslim edilir. Zarf içerisinde e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi bulunur. Zarf teslim adresi, başvurusu esnasında il sigorta müdürlüğüne ibraz edilir.

E-Bildirge V2'nin V1'e Göre Farkı Nedir?

E-bildirge V1 uygulaması, yalnızca toplu iş sözleşmelerinde, geriye yönelik ödenmesi gerekli görülen ücret farklılıkları için kullanılabilir. E-bildirge V1 uygulaması, başka bir amaçla kullanılamaz. V2 uygulaması ise işçi ve işveren işlemlerinin online olarak yapılmasına olanak sağlar.

E-Bildirge Tahakkuk Fişi Nasıl Alınır?

Tahakkuk, “gerçekleşme”, “yerine getirme” anlamına gelen bir kavramdır. Bir borcun veya alacağın kesinleşmesi, tahakkuk olarak adlandırılır. Tahakkuk fişi ise yapılan beyan sonucunda alınan vergileri belgeler. E-bildirge tahakkuk fişi almak için SGK E-Bildirge resmi sitesi üzerinden “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Onaylama” adresine gidilmesi gerekir. Adrese gidildikten sonra ekranın en üst kısmında bulunan “yazdır” butonuna tıklamak yeterlidir.

E-Bildirge Nasıl İptal Edilir?

E-bildirge iptali için SGK E-Bildirge resmi sitesine girmek gerekir. E-bildirge iptali için “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” ekranına gidilir. Açılan ekranda “iptal” seçeneği tıklanır. İptal seçeneğinden sonra çıkan ekranda, talep edilen iptal gerekçeleri girilir.

E-Bildirge Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

E-bildirge, işveren ve yetkilisi açısından büyük kolaylık sağlar. E-bildirge üzerinden gerçekleştirilebilecek işlemler aşağıdaki gibidir.

  • Aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri
  • Sigorta hesap fiş ve işlemleri
  • Sigortalı tekrar işe giriş bildirgesi
  • İşverenin borç görüntüleme ve ödeme işlemleri
  • T.C. kimlik numarası ile sigortalı sorgulama
  • “E-Borcu Yoktur” belgesi düzenleme
  • Diğer kullanıcı işlemleri

E-Bildirge Kalktı mı?

E-Bildirge, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekli (I) sayılı cetvelinde yer alan kamu idareleri haricindeki kurumlar için kaldırılmıştır. 5018 sayılı kanunun ekli (I) sayılı cetvelinde yer almayan idareler, e-bildirge üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi alamayacaktır.

İlgili İçerikler

7 Nisan 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 5 Kasım 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi