Sigortacılık Alanında Eksik Sigorta Ne Anlama Gelir?
Bireyler, sigortalı çalıştıkları süre boyunca devlete prim ödemesi yapar. Emeklilik hakkı elde etmek için ödenmesi gereken prim gün sayısı bulunur. 4A sigortalıların emekli olabilmesi için 7200 gün prim ödemesi yapması gerekir. Bağımsız çalışanların ödedikleri 4B ve kamu çalışanlarının ödedikleri 4C sigorta türünden emekli olmak için 9000 gün prim ödemesi yapmak gerekir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak çalışma hayatına ara verilmesi ve bu sebeple prim ödemelerinin yapılmaması, gün sayılarında eksikliğe sebep olur. Çalışılmadan geçirilen bu süreler, sigortacılık alanında eksik sigorta olarak adlandırılır.
Eksik Sigorta Nasıl Hesaplanır?
Kişiler çeşitli sebeplerle dönemsel olarak çalışamaz. Çalışılmayan günler sebebiyle yatırılmayan prim ödemeleri, eksik sigortaya sebep olur. Eksik sigortayı ortadan kaldırmak için geliştirilen geriye dönük borç ödeme imkanları bulunur. Çalışılmayan günler sebebiyle geriye dönük borçlanma yapılabilecek durumlar şunlardır.
- Sigortalılık süresinden önce doktora ve tıpta uzmanlık eğitim süreleri
- Askerlik süresi
- Sigortalı çalışılan dönemlerdeki doğumlar (3 çocuğa kadar çalışılmayan süreler dikkate alınır. Her bir çocuk için 720 gün sınırını aşmamak gerekir.)
- Grev ve lokavt dönemleri
- Kısmi sigorta kapsamında yer alanların çalışmadıkları dönemler
- Tıp asistanlığı dönemleri
- Sigortasız avukatlık stajı dönemi
- Tutuklu ve gözaltı süreleri
Eksik Sigortada Eksik Gün Nedir?
Sigortada eksik gün, çeşitli sebeplere bağlı olarak çalışılamayan günleri ifade eder. Çalışılmayan dönemlerde sigorta primlerinin ödenememesi, emekli olmak için gerekli olan prim gün sayısının tamamlanmamasına sebep olur.
Eksik Sigorta Primi Nasıl Ödenir?
Eksik sigorta primleri, belirli şartlar altında geri yönelik olarak ödenebilir. Geriye yönelik sigorta primi ödemesi yapmak için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmak gerekir. Başvuru için istenen belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve başvurunun onay alması durumunda ödenecek prim tutarı sigortalıya iletilir ve kendisinden ödeme yapması istenir.
Eksik Sigorta ve Aşkın Sigorta Farkı Nedir?
Eksik sigorta ve aşkın sigorta birbirlerinin tam tersi olan kavramlardır. Sigortalanan varlığın sigorta bedelinin sigorta değerinden daha yüksek olması durumunda aşkın sigorta vardır. Sigorta ettirenin kötü niyetli olması durumunda aşkın sigorta iptal ettirilir. Sigorta ettirenin iyi niyetli olması halinde riskin gerçekleşmesi durumunda sigorta bedeli kadar değil, sigorta değeri kadar tazminat ödemesi yapılır.
Eksik Sigorta Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Eksik sigorta, çözümü bulunmayan bir durum değildir. Eksik sigorta halinin ortadan kaldırılabilmesi için sunulan 2 çözüm yolu vardır. Eksik sigorta hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır.
- Kanun, belirli şartlar halinde sigortalıya geri yönelik borçlanma imkanı sunar. Geriye yönelik borçlanma ile eksik prim ödemesi yapılabilir.
- Geriye yönelik ödeme hakkı bulunmayanlar, çalışmadıkları dönemler için isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. İsteğe bağlı ile sigorta primleri ödenebilir.