Kat Mülkiyeti Nedir? Kat İrtifakı ile Farkları Nelerdir?

Kat mülkiyeti, yapının projeye uygun olması ve borcunun olmaması halinde inşaatı tamamlandıktan sonra tespit edilerek tapu alınmasına verilen isimdir.
Kat Mülkiyeti Nedir? Kat İrtifakı ile Farkları Nelerdir?

Sahipli bir arsa üzerinde yapılan inşaatın bağımsız bölümleri için hukuki işlem zorunludur. Belirli olan bağımsız bölümlerin ayrı ayrı olacak şekilde tapulandırılmış olması kat mülkiyetli anlamına gelir. Kat mülkiyeti ismine sahip binalar güvenilir ve eksiksiz olarak kabul edilir. Kat mülkiyeti belgesine sahip bireyler, diğer bağımsız bölümleri ilgilendirmeyecek bir şekilde alım - satım , kiralama gibi işlemleri yürütebilir. 

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark, şu şekildedir: Kat irtifakı için yapısı tamamlanan ancak uygunluğu ve borç konusunda denetimi yapılmayan yapılar için kullanılırken kat mülkiyeti inşaatı tamamlanan, denetimli, iskanlı ve oturma izni bulunan yapılan için kullanılır. İskan belgesi ise kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş sırasındaki bir önce adımdır.

Kat Mülkiyeti Tapusu Nedir?

Kanunen gerekli olan kat mülkiyet tapusu, inşaatı tamamlanan ve iskanı verilen yapılar için verilen bir tapu türüdür. Bu tapu, mülkiyetin ve sahibinin net olarak belirlenmesi, alım satım veya devir işlemleri ve mirasta el değiştirme gibi işlemler için gereklidir.

Kat Mülkiyeti Olunca Ne Oluyor?

Bir yapının kat mülkiyeti belgesi olduğunda veya söz konusu belgeye geçiş yapıldığında tapu cinsi bina olarak değişir. Kat irtifakı yapıya ait proje onayını gösterirken kat mülkiyeti yapının uygun olarak inşa edildiği anlamına gelir.

Kat Mülkiyeti ile Tapu Arasındaki Fark Nedir?

Kat mülkiyeti ile arsa tapusu arasındaki farklar aşağıdadır.

  • Kat mülkiyetli tapu, daire veya bağımsız bölümlere ait tüm bilgileri detaylıca içerir, kimin olduğu resmileşir. Arsa tapulu binalarda ise detaylıca yer verilmez, hisse sahibi olduğu anlaşılır bu sebeple alım satım işlemlerinde diğer hissedarların onay vermesi gerekir.
  • Arsa tapulu yapı üzerinden bağımsız bölüm alım satım yapılırken arsa tapu harcı ödenir.
  • Arsa tapulu yapıların kat mülkiyeti geçiş için iskan ve kat irtifakı belgesine sahip olması gerekir.

Kat Mülkiyeti Cezası Ne Kadar?

Kat mülkiyeti yönetmeliği, 7 Temmuz 2009 tarihi itibari ile değişmiştir bu değişimle beraber 1000TL ceza ödemesinin yanında kat mülkiyeti belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Kat mülkiyeti belgesinin alınması kanun hükümleri gereğince zorunludur.

Kat Mülkiyetli Ev Alınır mı?

Kat mülkiyetli daireler, denetlenmiş ve oturum izni alınmış olduğu anlamına gelir. Kat mülkiyeti belgesi güvenilirdir dolayısıyla bu belgeye sahip konutlar da güvenilirdir. Kat mülkiyeti belgesine sahip herhangi bir dairenin satın alınmasında bir problem yoktur.

Kat Mülkiyeyi Varsa İskan Var mıdır?

İskan belgesi, yapı içerisinde oturum veya kullanım izni anlamına gelen belgedir ve bu belge olmadan kat mülkiyeti belgesi alınamaz. Kat mülkiyetine sahip yapıların zorunlu olarak iskanı bulunur. İmar Kanunu, tüm bina ve yapıların iskan belgesi almasını zorunlu tutmuştur, inşaat sorumluları bu belgeyi almak zorundadır.

Bir Evin Kat Mülkiyetli Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kat mülkiyeti tapusu iskanın varlığını gösterdiği için tapu üzerinde alınan dairenin numarası, dairenin bulunduğu kat, dairenin m2 üzerinden yüz ölçümü gibi bilgiler yer alır. Kat mülkiyetli tapularda tapu cinsi bina olarak yer alır.

Kat İrtifakı Bir Dairenin Kat Mülkiyetine Nasıl Geçilir?

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme işlemleri şunlardır.

  • Yapının ilk olarak iskan belgesi alınması gerekir.
  • İnşaatın tamamı için kat mülkiyeti başvurusu yapılmalıdır.
  • Bağımsız bölümler hesaplanmalıdır.
  • Ortak kullanım alanları belirlenmelidir.
  • Sonradan eklenen bölümler belirtilmelidir.
  • Yapının taşınamaz olması gerekir. Ahşap ve benzeri yapılara kat mülkiyeti belgesi verilmez.

Kat mülkiyetine geçiş belgeleri bunlardır.

  • İskan belgesi
  • Nüfus cüzdanı veya fotokopisi
  • Bağımsız bölümlere ait pay ve bölümlerin listesi
  • DASK
  • Yapının borcu olmadığına ilişkin belgeler

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçişte Ücret Ödenir mi?

Tapu Kadastro Müdürleri, binaya ait özelliklere göre bağımsız bölümler için ücret talep edebilir. Temin edilecek ücret, yapının konumu, şekil ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Daireye ait ücretin binde 20 oranı gibi küçük ücretler talep edilebilir. Bu ücretin dışında herhangi bir vergi veya ücret alınmaz.

İlgili İçerikler

20 Haziran 2023 tarihinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 10 Ekim 2024
EnCazip Ekibi
EnCazip Ekibi
Yazar
Yazar Hakkında
encazip.com’un amacı, tüketicilere her durumda tasarruflu ve cazip olanı gösteren bir kutup yıldızı olmaktır. Tüketicilerin tasarruf etmelerini ve bu süreçte kendilerini güvende hissetmelerini hedefler.
Detaylı Bilgi