Aracın mevcut hasar durumu %70 oranında zarar görmesi ağır hasarlı olduğu anlamına gelir. Ağır hasar kaydı sayesinde aracın nereden kaza yaptığı ve ne derecede hasar aldığı ölçülür. Otomobil üzerinde değişen parçalar, taşıtın kaza geçmişi gibi etkenler, otomobilin piyasada fiyatını doğrudan etkiler. Piyasa fiyatı uygun olan araçlar pazarda daha fazla alıcı bulur.
İkinci el araç alım-satımlarında aracın durumu, güvenli araç kullanımı için oldukça önem arz eder. Trafik esnasında can güvenliği için aracın hasarının onarılması ve araca sigorta girişi yapılması gerekir. Aracın zarar miktarının %70’in üzerinde olması perte çıktığı anlamına gelir ve bu araçlarla trafiğe çıkılmaz.
Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Hesaplanır?
Ağır hasar kaydının belirlenmesi için temel ölçütler şunlardır.
- Hasar Oranı: Aracın maliyetinin ve değerinin büyük kısmının kaybedildiği anlamına gelmesi için %70 oranında hasar kaydı bulunması gerekir.
- Sigorta Değeri: Aracın tamir edilmesi için gereken ücretin sigorta değerine yaklaşması durumudur.
Araç Hangi Durumlarda Ağır Hasar Kayıtlı Olur?
Aracın hasar miktarı maksimum %70 oranında ise ağır hasarlı olarak kayda geçirilir. Aracın sıfır değerine yakın miktarda hasar görmesi de ağır hasarlı statüsüne dahil edilir. Bazı marka araçların yedek parçaları oldukça pahalı olduğundan %30 oranındaki hasar dahi ağır hasarlı olarak kabul edilebilir.
Ağır Hasar Kaydı İhbar Süresi Ne Kadardır?
Ağır hasar kaydı ihbar süresi, Kasko Poliçesi Genel Şartlar kapsamında en geç 5 iş günüdür. 5 iş günü içerisinde ihbarda bulunmak zorunludur. Belirlenen süre içerisinde kasko ihbarı yapılmadığı takdirde sigorta masrafları karşılamaz.
Ağır Hasarlı Araç Alınır mı?
Ağır hasar kayıtlı araç, piyasa değerinden çok daha uygun fiyatlı bir şekilde satışa çıkarıldığı için araç müşterilerinin ilgisini çeker. İkinci el araç alacak bireyler, uygun fiyatlı mülk sahibi olmak amacıyla ağır hasarlı araç satın alabilir ancak aracın sigorta durumu ve kaskosu iyice incelenmesi gerekir.
Otomobiller, insan sağlığını korumak amacıyla hava yastıkları ve emniyet kemerine sahiptir fakat bir aracın hava yastıkları kullanılamaz hale geldiyse oldukça büyük bir kaza geçmişi olduğu anlamına gelir. Bu tip araçların satın alınması oldukça risklidir, sürüş güvenliği açısından tehlikelidir.
Ağır hasarlı araçlar, iyi bir şekilde tamir edilip ve güvenli olduğundan emin olunduktan sonra satın alınabilir. Tekrardan güvenilir ve iyi sürüş sağlayan araçların satın alımı, müşteriler tarafından ekonomik görüldüğü için daha çok satın alınmaktadır.
Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza durumunda taraflardan birinin suçlu olması ile alınan hasar kaydıdır. Kazada suçlu konumunda olan araç sürücüsü masrafları karşılarsa bu durum kayda işlemez. Sigorta şirketleri herhangi bir masraf karşılamadığı için rapora bedelsiz ağır hasar kaydı olarak belirtir. Suçlu olan tarafın hem kazazedenin hem de aracın masraflarını karşılamasına bedelsiz ağır hasar kaydı adı verilir.
Erp Ağır Hasarlı Ne Demek?
Ağır hasarlı araç, sigorta şirketlerine ait eksperler tarafından incelenir ve araca ait tüm bilgiler uzmanların raporlarında yer alır. Ağır hasarlı aracın bu uzmanların raporlarında bilgilerinin yer alması, hasar bedelinin sigorta şirketleri tarafından karşılanacağını belirler. ERP ağır hasarlı, eksper raporuna kayıtlı olan ve sigorta şirketinin maaliyetini karşılayacağı ağır hasarlı araç anlamına gelir.
Ağır Hasarlı Aracın Sigortası Çok Çıkar mı?
Kaza yapan araçlar için iki kayıt sistemi bulunu, pert kaydı ve ağır hasar kaydı. Aracın tamamının hasar alması durumunda kayıt, pert kayıt olarak işler. Otomobilin kaskosu bulunması halinde trafik sigortası değeri kadar zarar görmüşse ağır hasar kaydı olarak değerlendirilir.
Ağır hasar kaydı bulunan araçlar, tehlikeli araçlar konumundadır ve ikinci el araç olarak satın alındığı zaman yeniden sigorta yaptırmak için oldukça yüksek ücretler ödenebilir.
Ağır Hasar Kaydı Önemli mi?
Ağır hasar kaydı bulunan araçlar, tehlikeli ve trafikten men edilmesi gereken araç kategorisindedir. Bu tip araçların tamir edilmesi ve yeniden güvenli hale getirilmesi açısından ağır hasar kaydının yapılmış olması oldukça önem arz etmektedir.
Araçta Ağır Hasar Kaydı Nasıl Silinir?
Ağır hasar sildirme işleminin yapılabilmesi için aracın kazaya karışmamış olması veya sigorta şirketi tarafından trafikten men edilmemesi gerekir. Kazaya karışan veya sigorta şirketi tarafından trafiğe çıkamayan araçların ağır hasar kayıtları silinemez. Araca ait olmayan ağır hasar kaydının silmesi için şu adımlar uygulanır.
- Ağır hasar kaydının yapıldığı sigorta tespit edilir.
- Sigorta şirketine ait hasar departmanı ile iletişime geçilir.
- Buradan bir bilgi veya işlem alınamazsa SBM’ye başvuru yapılır.
- Yapılacak en son işlem ise araca ait plaka değişikliğidir.
Ağır Hasar Kaydı Trafik Sigortasını Etkiler mi?
Yalnızca ağır hasar kaydı değil, araca ait her türlü hasar bildirimi trafik sigortası için prim ödemelerini etkiler. Araca ait hasar durumuna göre sigorta şirketleri, Trafik Sigortası Tarife ve Talimatları’nca belirlenen basamak uygulamasını uygulamak zorundadır.
Basamak ve hasar oranlarına göre sigorta şirketleri indirim veya prim artışı sağlamaktadır. İlk kez trafiğe çıkacak tüm sürücüler dördüncü basamaktan itibaren değerlendirilir.
Araçların Ağır Hasar Kayıtları Nasıl Yapılır?
Ağır hasar kaydı oluşturma adımları aşağıdadır.
- Kazanın ardından araç servise gönderilir.
- Servis ile sigorta şirketi iletişime geçerek bir dosya açarlar.
- Açılan dosya için sigorta şirketleri bir uzman gönderimi yapar.
- Uzmanlar, araç üzerinde incelemeler yaparak hasar onarım maliyeti çıkarır.
- Hasar onarım maliyeti incelenir ve aracın ağır hasarlı olup olmadığına karar verilir.
Değişensiz Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir?
Değişensiz ağır hasar kaydı, aracın oldukça büyük bir kaza geçirdiğini ancak araç üzerinde değiştirilmesi gereken herhangi bir parça olmadığını gösteren hasar kaydıdır. Büyük kazalar sonucunda araç üzerinde herhangi bir parça değişimi yapılmadığını gösterir.
Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Belirlenir?
Araçlara ait ağır hasar kayıtları, kaza sonrası hazırlanan eksper raporuna göre belirlenir. Eksper raporuna göre aracın masrafları sigorta değerine yakınsa ve hasar oranı %70 ise ağır hasarlı araç kategorisine girer. Ağır hasarlı araçların trafiğe çıkması oldukça risklidir.